Как да пием правилно водка по руски и американски

Според руските правила водката не трябва да се замразява в камерата, а само да се охлажда. Макар че имало и изключения. Снимка: Ликър.ком

Руският и украинският интернет са пълни с правила и съвети как да се пие водка, как да се „загрява” преди пиенето, с какви мезета да се пие, как да се изстудява. По въпроса украинци и руснаци са единодушни и имат пълни съвпадения.
Водката е спирт, смесен с вода и филтриран през въглен, затова хубавата водка въобще няма вкус и пиенето й е изключително с цел човек да постигне някакви ниво на опиянение – това се казва директно в някои руски статии по въпроса.

Любопитното е, че и руски ресторанти и бармани в Америка дават съвети как да се пие водка, които донякъде съвпадат с рускоезичните, макар че идват от американци.
Руската водка и водката въобще не е много популярна в Америка до  Втората световна война. И дали поради контактите между съюзническите руски и американски войски в Европа в края на войната, когато американците опознават пряко руската култура и опитват водката, но тя постепенно си пробива път в САЩ. Дори през мрачните години на Студената война руската водка свободно се продава на западния пазар. Най-масовата тогава марка „Столичная” става популярна в САЩ и Европа. В англоезичния свят нежно я наричат „Столи”. Затова днес в Америка е доста разпространена културата на пиене на водка, главно в коктейли, но и чиста, по руски.

Например един от собствениците на известен руски ресторант в САЩ „Kachka” в Портланд, Орегон, дава пред сайта liquor.com 5 правила как се пие водка, уж по руски, ама видимо с американски допълнения. Собственикът се казва Израел Моралес и вероятно в него няма нищо руско, но обяснява пет руско-американски правила:

1.    Пий с приятели на маса с мезета
„Водката има нужда от приятели”, казва Моралес. Тя изисква да има храна на масата и хора около нея. Руската система е да има „закуски”, както наричат мезето. Всеки да вдига тост, един след друг.

2.     Пий по повод, по случай
Тук Моралес се е разлял в съвети по какъв повод каква водка да се избира, дали ще е разредена в коктейл или чиста и т. н. Като за коктейли с мартини препоръчва европейски ароматизирани водки, за други коктейли – американски водки, а за чиста – руски водки.

3.     Изстуди я правилно
Моралес обяснява, че в неговия ресторант „Качка” повечето водки се сервират изстудени във фризера. Но по-ароматните водки се охлаждат в хладилника извън фризера.

4.    Пий на малки порции
Моралес съветва водката да се пие на малки шотчета по 1 унция (28,3 мл). така може да се вдига тост често, без човек да се напива толкова. Впрочем, в този руски ресторант сервират водката в кристални чашки на високо столче, по 1 унция, вместо в ниски шотчета със същия обем, каквито са в американските барове.

5.    Нека водката да води
Моралес обяснява, че ако се пие в коктейли с много съставки, водката ще се загуби. Затова трябва тя да е водеща. Препоръчва дори водка разредена само с вода 1 към 3-4, във висока чаша.

Традиционни мезета за водка. Снимка: Ликър.ком

А ето какви са чисто руските правилата за пиене на водка според сайта spiritok.ru:

1.    Избор на правилната водка
В „постсъветското простнаство”, както се изразяват в статията, днес има много ментета от разреден спирт. Хубавите водки са скъпи и в Русия, и в Украйна. Затови изберете по-скъпа водка. За да сте сигурни, купувайте от „проверен” магазин. Тук можем да направи едно българско отклонение. Човек може да попадне на руски водки менте в България, дори от най-скъпите. Има оплаквания, че менте от скъпата водка „Белуга”, са купували дори в магазини „Берьозка” в София. Това е поради културните руско-български традиции някой някъде от персонала нещо да подмени, да врътне някоя далавера.

2.    Руска 40 градуса, а не вносна 37,5 градуса
Партиотичният руски съвет е да се предпочете руското производство с 40% алкохол, а не вносни водки, които са по 37,5%, пише в spiritok.ru.

3.    Охладена, но не ледена
Водката не трябва да се замразява по няколко часа във фризера или да се държи в снега при минус 20 градуса, както правят често в Русия. Част от приятното въздействие на водката е видът на изпотената бутилка. Но оптималната температура на охлаждане е до 10-12 градуса по Целзий.

4.    Да се пие в чашки по 50 мл, на екс
Чашките се изпиват докрай на екс. Има специални правила на обръщането на чашката: Първо се издиша срещу чашата, после се вдишва настрана от нея, за да не се поема от парите, след това чашката се изпива на екс, като се пуска течността по езика да се усети преминаването от сладко към горчиво. След това се преглъща да усетиш водката по хранопровода. След това се издиша силно през устата, да изкараш парите.

5.    Следващата стъпка е мезето
Като мезе номер едно посочват сельодка и солена краставичка, а най-важните други мезета са сирене, кисело зеле и ръжен хляб. Както показваше един стар съветски филм, където един от героите се появи изцапан със стъпки от крака по гърба, и героинята каза важната реплика: „Закусывать надо” („Трябва да се замезва”).

За да не се напиеш много, руските сайтове съветват още единодушно:
Освен мезетата, да се направи т. нар. подготовка за пиенето. 2-3 часа преди това се изпива една чашка 50 мл, която подготвя черния дроб „да загрее”. Подготвяш се преди пиенето и с малко мезе – филия с краве масло, варени (задушени) картофи с копър и масло.

Най-известните коктейли с водка (отляво надясно) – Космополитен, Блади Мери и Скрюдрайвър. Снимка: Ликър.ком

При пиене след третата чашка трябва да станеш и да се разходиш за 15-20 мин, да пушиш навън или да поприказваш с някого от компанията. Ако чашките станат много, се изпиват 2-3 хапчета въглен. Сладките неща трябва да се избягват, защото засилват дехидратацията и водят до по-тежко напиване и махмурлук. Да се пие много вода, също и много минерална вода на сутринта.
Да не се пият газирани напитки и сладки сокове –  усилват напиването. Лимон резенчета или лимонов сок без захар помага.

Според някои руски специалисти има три температурни режима на пиене на водка: топла, охладена и ледена. Допустимо били и трите при някакви обстоятелства. Под топла се разбира стайна температура.
Също така трябва да се знае, че при жените ензимът, който преработва алкохола, се произвежда около два пъти по-малко, отколкото при мъжете. Затова руският начин на пиене не е за тях. А също „женският” начин да се пие водка разредена с газирани напитки е пагубен. Уж по-разредено, но така човек се напива неусетно, поглъща много.
Цяла отделна наука е пиенето на водка с различни видове коктейли. Тук вече американците са ненадминати. Най прочутите са „Космополитен”, „Блади Мери”, „Водка с Тоник” и „Водка с Мартини”. Също и „Скрюдрайвър” („Отвертка”) – водка с портокалов сок.

ВинотоЗдраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.