Ко-медийното шоу на Борисов и крепкото му вратостискане

Иво Инджев

Нека да се разберем от самото начало (на този текст): не оспорвам правото на медиите, особено на булевардните, да се занимават предимно, че дори и единствено с повърхностната страна на събитие, като краткото гостуване в България на френския президент Еманюел Макрон, посрещнат подобаващо от Бай Банкю в резиденцията, създадена от дядото на Симеон и обитавана от Бай му Тошо от правешката династия (с чиято внучка си дружи най-сърдечно). И Симеон и Бай му Тошо са му били клиенти на охранителя, как да не уважи резиденцията им като декор за своето ко-медийно авторекламно шоу!

Само не разбирам защо репликите на Борисов в рамките на това ко-медийно шоу бяха обявени в някои сайтове за “бисери”. Знам какво е бисексуалност, но в случая се притеснявам да ровя в етимологията на аналогията за онова, което шоуменът е изтърсил под формата на “бисери”.

Фактът, че френският президент наруга остро опърничавата Полша (чиято конфронтация с ЕС някои от нас също не харесваме), както и че похвали домакина за сговорчивостта му по важната тема за “социалния дъмпинг” – българска подкрепа за позицията на френския президент, заради която България е включена във воаяжа му, макар и като последна (аеро)гара от него, беше забелязано от наблюдател(н)ите. Но някак си на всички убегна истинската новина.

“Първо искам да благодаря и на президента Радев. Няма тема, по която ние да не сме на едно мнение. Ще се постарая да не ги повтарям, за да ви спестя стоенето на слънцето”, започна изявлението си пред журналисти Борисов.

Премиерът-слънце се е загрижил да не слънчасат някои слънчогледи при температура от 26 градуса (бях наблизо и мога да свидетелствам,че приятната прохлада не предразполагаше към слънчев удар). Слънчогледите, разбира се, не могат да си позволят да постъпят като Диоген, който заявил на Александър Македонски от своята бъчва, че иска от него само да се отмести, за да не му закрива слънцето. Пък и кой е Диоген Синопски, с провъзгласил се за първия космополит, отказващ да принадлежи на отделен етнос или държава, претендиращ да е гражданин на света, та ще го имитират нашите слънчогледи?

Извинявам се, че се отплеснах. Дано не съм заблудил читателя, че слънчевото затъмнение на Борисов е главната новина. То няма как да е новина изобщо , защото продължава вече второ десетилетие.

Друго е зърното сред плявата насред “бисера” на Борисов. То е в съобщението му за пълното съгласие по всички теми с президента Радев (да, с Радев, а не Макрон, който е новинарския повод и би трябвало и да бъде новинарският подлог в изречението, но подлогите не се интересуват от подобни подробности).

Само по себе си е интересно, че Борисов се изправя пред слънчогледите да говори за какво си е говорил с президента Макрон, но смята за нужно и важно да изведе като най-важно постигнатото от него пълно еднодушие с президента Радев. Защо ли?

Вече можем да смятаме, че Радев и Борисов, след като “властелинът на изборите” нарочно ги бил загубил, за да спечели Радев (а чрез него и опозицията, на която Борисов пуснал по този начин гювеч като един истински демократ, който не желае цялата власт за себе си), са в пълен “симбиоз” (по Станишев, с когото от всички опоненти Борисов единствено водеше нахъсана политборба като кмет на София по въпроса за боклука, преди Станишеф да стане шеф на евросоциалистите и да заслужи адмирациите на предишния си противник в българската политика).

Ще видим през крив мак(а)рон разделение на властите. Ако сте се надявали, че за приемането и връщането на законите чрез парламентарно гласуване и президентско вето работи някакъв механизъм на критично пресяване на плюсовете и минусите, а не механизмът на задкулисното договаряне всеки да си играе ролята на доброто и лошото ченге, значи сте се лъгали.

Ако сте си въобразявали, че президентът иска шведски грипени, а Борисов нещо друго (дори не нови изтребители изобщо, а пренасочване на средствата за отбрана към сухопътните и военноморските сили с акцент върху подкрепата за родната, подлежа на контрол и изнудване за комисионни военна индустрия), също сте в грешка.

Само за общото мърморене между двамата водещи другари в българските политика по адрес на западните санкции спрямо списъка от приближени на Путин привърженици на руската агресия в Украйна нямаме новина. На Източния фронт – нищо ново, както би казал Ремарк, ако можеше да коментира ремаркетата на руската политика в нейния заден постколониален двор.

В духа на разразилата се медийна истерия при тълкуването на знаци, като обувките, роклите, гримовете, саката и езика на телата, прилагам (отново) като доказателство за важното съобщение на Борисов снимката, която направих от видеото от посрещането на Макрон на варненското летище.

Възхитен от Иво Христов, началник на кабинета на президента Радев, Борисов държи да го държи за врата и да го представи на Макрон (още веднъж, след като френският президент вече се е ръкувал с Христов), откроявайки го сред останалите посрещачи. Най-важният съветник на президента Радев излъчва напрегнатото щастие на човечеца от обслужващия персонал, комуто са обърнали специално внимание.

Не, Борисов не лъже (този път) – наистина крепне президентско-премиерската дружба у нас. Вижда се от крепкото вратостискане, което е далеч по-срамно на вид и по смисъл от снимката с онова посягане на Борисов към лицето на Плевнелиев, което служеше години наред за медийното омаскаряване на предишния ни президент като слуга на премиера!

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.