Йес-България, френското нахалство и ЕС

Хората, които се занимават с бизнес и търгуват с Франция знаят неща, за които средният български либерален романтик и носител на европейските ценности не подозира.

За да доставяш каквото и да е във Франция, трябва да наемеш френска спедиторска компания. Няма друг начин, ще ти спрат камиона на границата, ако не си го направил. И още нещо – шофьорът на твоя камион трябва да представи документ, че заплатата му е не по-малка от минималната заплата на френските тираджии. Второто е въведено като изискване от 2 години и е предизвикало невъобразими проблеми на фирмите които доставят стоки с тирове във Франция. ЕС ли? Свободно движение на стоки и капитали ли? Франция е въвела подобни изисквания в различни области на бизнеса, брутален протекционизъм.

Франция отдавна прави това, което Доналд Тръмп обещаваше преди изборите и сега се мъчи да постигне поне малко от френските успехи в това отношение.

Президентът Макрон поиска от България подкрепа срещу т. нар. от него социален дъмпинг – да ограничи евтината работна ръка, която подбивала пазара на труда. Тоест Макрон води политика, каквато обещаваше конкурентката му в президентските избори Льо Пен. В предизборната си борба той я критикуваше за такива обещания. Сега провежда нейния популизъм и национализъм, без свян.

И какво от това за България, какво за ЕС? За България – нищо, една студена вода. Тук всички сме „парле ву франсе”, както каза Борисов на Макрон. Всички сме „йес”, каквото ни поискат, ние сме със свалени гащи. Да не се излагаме пред чужденците, каквото ни кажат от ЕС, тук има хор от дежурни защитници на европейските ценности, които ще вдигнат вой, ако България направи най-малък опит да защити собствените си интереси. Както го прави Полша например. За същото, за което се лигавеха у нас с посещението на Макрон, полската министър-председателка Шидло го нарече „арогантен” в официално изявление.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.