В сърцето на Брюксел се появява „нова Джунгла от Кале“

Франс прес

Мигранти спят в парка Максимилиан, Брюксел. Снимка: от тв екрана

Стотици мигранти, повечето суданци и еритрейци, които се надяват да достигнат Великобритания, спят всяка вечер в парк в Брюксел. Явлението се разрасна през лятото и породи опасения от възникването на ситуация като тази с бившата „Джунгла“ в Кале.

От един месец колектив от неправителствени организации бие тревога за лагера в парк „Максимилиан“ и призовава политиците да действат, „за да не се превърне Брюксел в ново Кале“, имайки предвид гигантския бидонвил, който бе разтурен във Франция в края на 2016 г.

Искането им да се отвори същински приемен център с предлагане на лечение и юридически съвети обаче е в задънена улица.

Според държавния секретар за миграцията Тео Франкен от десния националистически Нов фламандски алианс и дума не може да става държавата да поеме „нелегално пребиваващи, които не искат убежище в Белгия“.
В парка, който е на две крачки от гара Север, положението е по-сложно.

Повечето от тези дошли от Африка южно от Сахара млади хора мечтаят за Англия, като тези, които живееха в бившата „Джунгла“ на Кале, откъдето бяха евакуирани около 7000 души, обясняват представители на властите и на граждански сдружения.

Има обаче и примери за обратното. 25-годишният Адам, който миналата година е заминал от родния си Судан през Чад и е прекарал „много тежки“ шест месеца в Либия, казва, че за него Брюксел е финалният етап от пътешествието му.

„Твърде много страдам, искам правителството (на Белгия) да ми даде защита“, обяснява той на английски и моли да се унищожи записът на пръстовите му отпечатъци, направен при влизането му в Италия.

Такова е положението на много от мигрантите, които наброяват между 500 и 600 души според организацията „Лекари на света“ и сдружението „Белгийска кухня“, което им осигурява вечеря.

Те са дошли в Европа през бреговете на Италия и са „Дъблински случаи“, по името на регламента, който изисква молбата им за убежище да се разглежда в първата европейска страна, в която са влезли.

Полицейски тормоз

За властите това е равнозначно на задължение да напуснат територията, напомня белгийската Служба за чужденци, която приема молбите за убежище и участва в полицейските проверки, които редовно се организират в парка.

За сдруженията тези проверки са сплашване или дори тормоз. „Информираме ги, обясняваме им какви права имат“, изтъква обаче Доминик Ерну от Службата за чужденци.

Директорът на операциите на „Лекари на света“ Стефан Ейманс, който предлага лекарски грижи два пъти седмично в парка „Максимилиан“, осъжда липсата на информация към непридружените непълнолетни и малолетни лица, които според него са 15-20 процента от общия брой и „не знаят, че за тях има специален статут на защита в Белгия“.

Заради изчаквателната позиция на правителството гражданите проявяват солидарност и осигуряват спални чували и храна, като посещаемостта на района е нараснало тройно от април до юли.

В августовската вечер, когато АФП следеше доброволците й в действие, „Белгийска кухня“ раздаде 620 порции ориз с доматен сос и зеленчуци за 40 минути на мигрантите, които са се събрали на малки групи в заобиколеното от жилищни блокове зелено пространство.

Целта е да бъде избегнато масово струпване на хора, за да не се смущават местните жители, подчерта един от представителите на сдружението, Ясин Хадж Идриси.

Поляната е осеяна с празни кенчета и няколко носителя на СИМ карти. Бариерите на игралните площи пък се ползват за сушене на пране.

На сутринта обаче всичко това се разчиства и паркът си възвръща нормалния вид. Мигрантите пък се връщат по подлезите или край близката гара, като някои от тях са решени да продължат пътя си на север.

По този маршрут те рискуват да попаднат на други полицейски проверки по магистралите или на пристанището в Зеебрюге. В провинцията на това крайбрежие, Западна Фландрия, от началото на годината е имало по стотина задържания седмично.

В края на юли 17-годишен судански юноша бе ранен смъртоносно в Брюксел, където бе сгазен от автобус, в който се опитвал да се вкопчи. Такава драма в столицата не се бе случвала от началото на мигрантската криза през 2015 г.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.