Ураганът Харви предупреждава Вашингтон за промените в климата

Фондация „Томсън Ройтерс“

Пострадали от урагана Харви жители на Хюстън. Снимка: от тв екрана

Небивалите наводнения, отприщени от урагана Харви в южните Съединени щати, подчертават, че даже богатите страни се нуждаят от подобряване на плановете си за бедствия, за да опазят уязвимите хора и да им помогнат да се справят със съкрушителните удари, които могат да нанесат промените в климата, казват експерти.

Засега малцина очакват, че опустошенията от Харви ще убедят президента на САЩ Доналд Тръмп да увеличи правителственото финансиране за предотвратяване на бедствия или да възстанови регулациите, които биха ограничили парниковите емисии и защитили инфраструктурата от екстремни прояви на времето, да не говорим за преосмисляне на решението да напусне Парижкото споразумение за промените в климата.

„Ураганът Харви показа на онзи малък брой скептици за промените в климата, че това е нашата действителност. И че нещата ще се влошават“, казва Хедър Коулман, помощник-директор по промените в климата и енергийната политика към „Оксфам Америка“. „Както видяхме при други бедствия тук и по света, именно най-бедните са най-уязвимите.“

Най-малко 11 човека са загинали (по последни данни в сряда жертвите са 30 – бел. ред.) и десетки хиляди са избягали от домовете си, докато Харви, идвайки от Мексиканския залив, удари Тексас през уикенда и донесе огромно наводнение.

Във вторник Тръмп пристигна в Тексас, за да огледа щетите от Харви, който вече е бавно придвижваща се тропическа буря, и каза, че иска усилията за оказване на помощ да станат за пример за това как да се реагира на буря.

Полицаи, войници от Националната гвардия, служители от градските управи и други спасители помагат за евакуацията на хората в укрития в Хюстън, четвъртият най-населен град в САЩ, а в Луизиана е обявено извънредно положение.

Тази най-голяма буря в Тексас от 50 години може да доведе до 20 милиарда долара застрахователни загуби и да стане една от най-скъпо струващите бури в историята на САЩ, сочат анализатори от Уолстрийт.

Експерти от Потсдамския институт за проучване на климатичното въздействие и от Световната метеорологична организация казаха, че рекордните валежи от Харви вероятно са били подсилени от промени в климата. „Щатски правителства, губернатори, градски кметове и учени из целите Съединени щати са до голяма степен съгласни, че промените в климата са реални“, казва Салимул Хук, директор на базирания в Дака Международен център за климатични промени и развитие. „Харви прати тонове и тонове вода върху главите им като доказателство, че това е нещо, което вероятно е станало заради промените в климата, причинени от човека.“

Освен че обеща да изтегли Съединените щати от сключеното през 2015 г. в Париж споразумение за ограничаване на глобалното затопляне, Тръмп заплаши да ореже милиарди долари от финансирането на Федералната агенция за справяне с извънредни ситуации (ФЕМА), която сега координира възстановителните работи в Тексас. Ключови постове на федералните агенции за проследяване на времето пустеят, а системата от екологични регулации от ерата на Обама бе демонтирана при републиканския президент, който е изправен пред най-голямото природно бедствие откак зае поста през януари.

По-рано този месец Тръмп върна старите правила за екологична оценка и ограничения върху финансираните от правителството строителни проекти в зони, изложени на наводнения. Той отмени указа на своя предшественик, целящ да намали риска от наводнение, повишаване на морското равнище и други последици от промените в климата.

„Политически игри“

По данни на презастрахователното дружество „Суис Ре“ (Swiss Re) през миналата година природни бедствия са стрували над 175 милиарда долара икономически загуби и експерти казват, че инвестирането в мерки за подобрена защита срещу изложените на по-голям риск е съществено, тъй като интензивността и честотата на екстремни прояви на времето се очаква да се повишават. „Нека спрем политическите игри около това, което се случва с промените в климата и природата, и наистина да вземем дългосрочни решения, които засягат не само инфраструктурата, но и живота и препитанието на хората“, казва Джо Шойер, директор по промените в климата и намаляване на риска от бедствия към Програмата на ООН за развитие.

Сред ключовите мерки са „подобрено ново строителство“ след бедствие, прогнозиране за десетилетия напред на климатичните тенденции, изработване на приблизителни показатели за повишението на морското равнище и надигането на бури, докато се вземат решения как да бъдат съградени наново разрушени населени места с оглед намаляване на въздействието на бъдещи бури, казва Шойер. По думите му в някои случаи властите може да решат да изместят хората и инфраструктурата от изложените на бедствия зони

„Това, в което сме много добри като цяло, е справянето с непосредствена заплаха от бедствие, тоест преместване на хора далеч от пътя на бедата, за да бъде елиминирана загубата на живот“, казва Шойер. „В повечето случаи онова, в което не сме добри, е да гарантираме, че всяка инвестиция, която правим, е извършена с осъзнаване на включените рискове“, добавя той.

Въпреки огромните щети от урагана Харви мнозина експерти се съмняват, че Тръмп ще приеме научно установената връзка между промените в климата и природните бедствия и че ще засили финансирането и регулациите, за да ограничи опустошенията при бъдещи наводнения и бури.

„Досега правителството на Тръмп не е показало на практика никаква склонност да създаде политика, основана на реалностите по места – тя със сигурност не се основава на предизвикателствата, пред които хората се изправят всеки ден“, казва Брандън Ву, директор по политиките и кампаниите в американския клон на „Екшън ейд“.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.