Германските „райхсбюргери“ – опасни неонацисти, заговорници, езотерици

Франс прес

Петер Фицек, обявил се за крал на „Кралство Германия“. Снимка: видеокадър

„Райхсбюргерите“ („граждани на Райха“) – разнородно движение, всъщност смесица от неонацисти, носталгици по кайзера, заговорници и хора с езотерични увлечения – будят тревога у германските власти с растящата си аудитория и склонността към насилие в тези среди.

Емблематичен е случаят с Волфганг П., изправен вчера пред съда в южния град Нюрнберг, където започна процес за убийството на полицай през октомври 2016 г. Облечен с противокуршумна жилетка, този „райхсбюргер“ бе открил огън срещу сили на реда, пристигнали да го задържат и да изземат от жилището му трийсетина нелегални оръжия. При операцията бяха ранени трима полицаи.Кои са тези хора?

Райхсбюргерите са мъглявина, в която витаят хора и сдружения с пищни имена като „правителство в изгнание на Германската империя“, „Кралство Германия“ и „Германска свободна република“.

Те „вярват, че Федерална република Германия (ФРГ) не съществува, отказват да си плащат данъците и копнеят да възстановят Германия, която да включва цели части от днешна Полша“, обяснява в брошура за това движение Ян Ратие, експерт по крайнодесни групировки на фондацията „Амадеу Антонио“. Потенциалът им да вредят дълго време бе подценяван, смятаха ги за „смахнати“ и скандалджии“, добавя той.

Райхсбюргерите наводняват администрацията в Германия с послания, представящи тяхната идеология и по-специално нежеланието да бъдат облагани с данъци.

Не плащат нито глоби, нито социални осигуровки, отказват подчинение на полицията – като например 33-годишния водач, хванат пиян на волана през юни в Рощок, Североизточна Германия, който се възпротиви срещу полицейските процедури с мотива, че не признава властта на полицията.

Райхсбюргерите издават и техни собствени документи за самоличност, собствени шофьорски книжки и поставят на колите си измислени номера.

Някои не настояват, че са поданици на императорския Райх или на оглавения от Адолф Хитлер, а се стремят да основат своя държава или своя суверенна община. През 2009 г. „Княжество Германия“, настанило се в бивша ферма, предизвика широк медиен отзвук, макар да просъществува едва три месеца.

Сред райхсбюргерите се срещат заговорници, а има и негационисти като бившия адвокат Хорст Малер, съосновател на крайнолявата Фракция „Червена армия“ през 70-те, приобщил се след това към неонацистката идеология.

Колко са всъщност?

По данни от вътрешни източници райхсбюргерите са близо 12 600 души, включително 700 доказани десни екстремисти. Но според някои експерти точният брой е трудноустановим, защото властите дълго са ги пренебрегвали.

„Движението на „райхсбюргерите“ има голям притегателен потенциал и печели все нови симпатизанти“, предупреди през март шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен.

Доколкото нямат обща структура, нито идеология, райхсбюргерите нямат и общ лидер, а множество самозвани водачи.

Монархът на „Кралство Германия“ – 52-годишният бивш готвач Петер Фицек, направи опит да се впусне в политиката, участвайки през 2008 г. в надпреварата за кмет на източния град Витенберг. През март той бе осъден на 3 години и осем месеца затвор за злоупотреба с доверие.

Каква е опасността?

Германските власти са разтревожени от „внушителния потенциал за насилие и от растящата (им) агресивност“. Интересът им към движението е обусловен от редица скорошни инциденти с употреба на оръжие.

Освен случая с Волфганг П., през август 2016 г. бивш победител в конкурса за красота „Мистър Германия“, представящ се за райхсбюргер, стреля по полицаи, дошли да го изселят от жилището му. Той бе тежко ранен и арестуван.

Някои политици настояха тогава за затягане на гайките.

През последните месеци срещу райхсбюргерите бяха организирани няколко операции – силите на реда най-вече задържаха членове на сдружението и им конфискуваха оръжия. А през юни вътрешните министри на германските провинции постановиха, че никой от регистрираните в Германия райхсбюргери не бива да притежава никакви оръжия.

По думите на Хайко Хомбург от тайните служби на Бранденбург, цитиран във всекидневника „Билд“, при „някои райхсбюргери нещата опират до психичен проблем“ – „и ако имат достъп до оръжия на всичко отгоре, става крайно опасно“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.