Няма оправдание за идеята с двата вида учебници. Това е сегрегация. Малко е да се размине с оставки

Онези спецове в образованието, които са предложили черно-бели учебници за по-бедните, трябва да бъдат разобличени публично. Да ги видят хората и да ги научат поименно.

Малко е министърът и разни шефове в образованието да подадат оставка.
Това начинание разбива на основни норми в обществото, демокрацията въобще.
Как ще делиш децата на две категории? Държавата няма пари да субсидира учебници ли? Я си представете децата в един клас, част от тях с „евтини” учебници как ще се гледат с другите?

Всякакви сравнения с учебници на ксерокс, с учебници с твърди и меки корици, втора употреба и подобни, са несъстоятелни. Защо?
Защото да извадиш учебник на ксерокс е личен избор или невъзможност да се намери дефицитен учебник. Учебник с твърди и меки корици също не е проблем.
Но да направиш един и същ учебник черно-бял и цветен е разделение. Това за децата е важна разлика, веднага започва завист и противоречия. В една класна стая това може да породи невъобразими проблеми между учениците. Някои ще се чувстват втора категория, други ще се държат високомерно, че имат цветни учебници. Ще се обиждат, ще си драскат едни други по учебниците и т. н. Това е сегрегация, самата идея е безобразна.

Защо либералните талибани, които подскачат по далеч по маловажни поводи, премълчаха и не се чу да защитят равенството? Някой предлага сегрегация, вид расизъм дори, а всичко се изчерпва със спорове във Фейсбук.

А министърът изрази съжаление, че не била обяснена добре идеята, провалил се проект за леки и евтини учебници. Добре, нека са леки и евтини, но за всички.

Държавата разделя децата на бедни и богати. Това е неокачествимо. Вместо да гарантира равни права в образованието.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.