Мрачни прогнози за Брекзит

Брекзит. Илюстрация: Бизнес ъф фашън

Ден, след като стана ясно, че и третият кръг от преговорите за британския „развод“ с Европейския съюз е завършил безплодно, британски вестници бият тревога, обвиняват правителството в Лондон и не пестят мрачните прогнози: че е възможно някоя от страните в преговорите да ги напусне, че Великобритания може да се окаже по-далече от „сърцето на Европа“, отколкото страни като Турция, Украйна, Канада или Япония и че след 2019 година страната я чака остра икономическа рецесия.

В редакционна статия лондонският електронен вестник „Индипендънт“ с безпокойство отбелязва суровата „присъда“ на главния преговарящ от ЕС – французина Мишел Барние, съдържаща се само в три думи: „Няма решаващ напредък!“

Отрезвяващи думи, и всеки би трябвало да разбере значението им, отбелязва изданието, защото без такъв напредък по съгласуваните три предварителни теми – контролът по сухоземната граница с Ирландия, задълженията, които Лондон трябва да изплати при развода, и правата на гражданите – съответно на ЕС и на Обединеното кралство, не може да има никакъв прогрес по ново споразумение за свободна търговия, което правителство на Тереза Мей така отчаяно желае.

„Индипендънт“ цитира и думите на Барние, че британците били „перверзно носталгични“ относно облагите от членството в ЕС, вместо да гледат за глобалното бъдеще, което са си избрали.

Статията стига до извода, че не би било изненада за никого на този етап, ако една от двете страни напусне преговорите, независимо дали като театрален жест или по съществени причини.

„Провалът на досегашните преговори – и това не е никак силна дума, тъй като повече от година след референдума не е решен нито един въпрос – едва ли може да бъде вменяван като вина на участниците в тези преговори“, отбелязва редакцията.

„Британците все още на инат се придържат към самозаблудата, че могат да се радват на „свободна търговия“ и на другите икономически облаги от членството в ЕС, избягвайки по-обременителните задължения, свързани с него, включително и финансови, както и политическите ангажименти, произтичащи от тях. Докато се придържаме към тази илюзия, няма да постигнем нищо“, пише „Индипендънт“.

Така Великобритания може да се окаже по-далече от „сърцето на Европа“ и от нейния портфейл, отколкото страни като Турция, Украйна, Канада или Япония, които имат търговски споразумения с ЕС, да не говорим за Швейцария и Норвегия, които се ползват с права на получленове, което ни се представя и на нас като възможен модел за бъдещето.

Вестникът задава въпроса кой би искал да бъде премиер на Великобритания след тези унижения и след очакваната през 2019 г. остра икономическа рецесия в страната. „Кой би искал да излезе пред британците и да им каже, че Брекзит означава, че те ще бъдат по-бедни, ще страдат от по-висока инфлация, от девалвиран паунд, по-висока безработица, жилищна криза, масово съкращение на работни места и отлив на квалифицирана работна ръка (което вече се случва)“, заключава „Индипендънт“.

В кореспонденция от Брюксел за края на преговорния кръг същият вестник отбелязва думите на Мишел Барние, че Великобритания иска „невъзможно“ споразумение за Брекзит и не разбира същността на единния пазар.

Сякаш говорят на различни езици

Друг лондонски вестник, „Гардиън“, пише от Брюксел, че двамата преговарящи – Дейвид Дейвис и Мишел Барние, са изглеждали на пресконференцията след края на преговорния кръг, сякаш говорят на различни езици. Британският представител твърдял за постигнат „конкретен напредък“, отбелязвайки някои незначителни теми, свързани с правата на гражданите, докато Барние предупредил за липсата на какъвто и да е напредък по основните теми.

Вестникът цитира Барние, който казал, че Лондон „иска да си върне контрола, да възприеме собствени норми и правила, които след това автоматично да да бъдат признати в ЕС“.

„Подобно нещо е просто невъзможно, – подчертал представителят на ЕС. – Не можеш да бъдеш извън единния пазар и да искаш да формираш правния му ред“.

Привържениците на Брекзит са все по-объркани

Авторитетният „Файненшъл таймс“ пък излага резултатите от собствено проучване на настроенията относно Брекзита в градчето Стейнс на река Темза, което на референдума преди година подкрепи развода с ЕС в съотношение 60 към 40. Хората там сега са объркани и се питат защо Брекзитът се точи толкова дълго. Те мислели, че излизането от ЕС е въпрос на няколко седмици или максимум половин година, и смятат, че правителството води преговорите много мудно и се представя много слабо в тях.

Търпението на онези, които гласуваха за Брекзит, вече се изчерпва, отбелязва вестникът. Обърканите послания, идващи от правителството, не помагат хората да се ориентират какво става и какво всъщност споразумение с ЕС иска то. Дори привърженици на правителството смятат, че то няма стратегия за Брекзита и винят за това премиерката и нейните министри.

„Ако министрите не успеят за изложат ясно послание пред избирателите, каквото и споразумение да бъде постигнато, то ще бъде заклеймено от страстните привърженици на Брекзита като проява на слабост и капитулация“, отбелязва „Файненшъл таймс“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.