В Румъния има и щастливи роми

Ограда, подобна на тази, струва около 30 000 евро. Ако някой иска да разгледа къщата, може да го направи срещу 50 евро. Снимка: maccusfoto.nl

„Щастливи сме тук, защо да ходим да работим в чужбина?“ Далеч от скандала, предизвикан от убийството на италианка, за което е заподозрян млад румънец от ромски произход, ромите в Бузеску (Южна Румъния) отказват да емигрират. Те обаче пазят дискретност за източника на благосъстоянието си.

Внушителните постройки от двете страни на главната улица, напомнящи азиатски пагоди или гръцки храмове, според вкуса на собственика, свидетелстват за благоденствие, което контрастира с бедността, в която живее основната част от това малцинство, наброяващо около 1,5 милиона души.

„Изработваме медни казани, ето откъде идват парите ни“, казва Костица, 67-годишен. „Ние не сме крадци като тези, които заминаха за Италия“, добавя той. Около хиляда жители на селото са емигрирали през последните години, главно в Испания. Сред тях има само „двама или трима роми, останалите са румънци“, посочва Войку Гамбашу, секретар на кметството.

Марин Стойка, 70-годишен, със златен близо килограмов кръст на врата заявява, че не му липсва нищо и кани минувачите да се полюбуват на интериора на неговата вила. „Ще ви струва само 50 евро, но си заслужава“, уверява той.
Как ромите от Бузеску са успели да забогатеят? „Ето това е въпросът!“, възкликва Гамбашу. „Те купуват и препродават, главно старо желязо, това е всичко, което се знае. Но сме щастливи, че при нас няма скандали, нито конфликти между цигани и румънци“, казва той.

Главната улица на град Бузеску. Ромите тук отказват да емигрират и строят палати, като не издават източниците на доходите си. Снимка: muosz.hu

„Ромите в Бузеску са горди, те никога не биха поискали социални помощи от кметството. Освен това, има нещо като съревнование между тях, всеки иска да впечатли съседите си със своята къща или кола“, добавя той. „Най-важното е мястото на къщата. Така за последния наличен терен на главната улица спорят няколко фамилии, които предлагат на собственика над 350 000 евро“, обяснява служителят от кметството.

Жоржета, облечена с халат и по пантофи, мете тротоара пред двуетажната си вила. „Когато я построихме през 1996 година, тя беше сред най-големите тук“, казва Жоржета сякаш, за да се извини за „поостарелия“ вид на къщата на фона на съседните „палати“, покрити с бял мрамор и с иноксови огради, блестящи на слънцето. „Такава ограда струва 30 000 евро“, казва Гамбашу.

Властите обаче са доволни, че ромите си плащат данъците, което им позволява да дават социални помощи на най-бедните семейства. Още едно основание да не се стремят да узнаят повече за източника на техните доходи.
„Всички знаят как тези милионери си изкарват парите. Полицаите също знаят, но не казват нищо. Иначе как щяха да построят собствените си вили?“, твърди 40-годишна жена, която предпочита да не казва името си. „Не искам да имам неприятности“, казва тя, преди да влезе в скромната си къща от червени тухли в покрайнините на селото.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.