Как се пълнее от алкохол – по-полека с чашките

Снимка:Бизиперънтфитнес

Не спират споровете и колебанията от кой вид алкохол се пълнее най-много, какво трябва да се пие, за да не напълнява човек. Особено важно за жените, като минат 35 години. Някои са убедени, че най-диетично е водка, други – бяло вино и т. н. С кое питие всъщност се поемат най-много калории? Лошата новина е, че калориите не са единственият проблем за талията, като пием алкохол.
Тялото възприема алкохола като токсин и първата му реакция е да го разгради и преработи. Това означава, че временно спира преработването на мазнините, докато се заеме с тази задача. Ако пиенето е комбинирано с висококалорична храна, голяма част от нея ще се складира като мазнина – това пише в инструкции за здравословно хранене в повечето издания с научно-популярни публикации по темата.

Един грам чист алкохол е 7 калории

Това е повече отколкото въглехидрати (захари), които са 4 калории на грам, но е по-малко калоричен от мазнините, които са 9 калории на грам.
Чаша сухо вино 175 мл има около 130-150 калории, според алкохолното съдържание, включително със съдържанието на гроздова захар до 5 г на литър.
Чаша 100 мл узо или мастика, обаче, може да съдържа и 400 калории, защото е високоалкохолно (47% минимум) и има съдържание на захар между 4 и 10 процента (40-100 г на литър), плюс анетолово масло, смоли.
Водката също съдържа около 5 г захар на литър. Една малка водка е 140-150 калории, според вида. Ром, бренди са с повече калории от водка.
Бирата е опасна, защото една бира (500 мл) е около 150-200 калории, според алкохолно съдържание (4-5%) и други съставки, но който седне да пие бира не се ограничава с една, а стига и до 3-4.
Но калориите в алкохолните напитки са

само част от проблема

с напълняването или с опитите да отслабне човек. В статия на британското списание „British Journal Of Nutrition”  (Британско списание за храненето) се обяснява, че във всички проучвания с тестове с алкохол, употребилите неизменно стигат до повишено приемане на храна, до час след пиенето.
И без научни статии, всеки го е изпитал на гърба си – след обяд или вечеря, поляти с няколко чаши алкохол, на човек му се яде още и още, дали мезета, дали още една цяла пица, дали ядки, сладкиши.
По-големите количества алкохол нарушават съня и това води до повишено чувство на глад на следващия ден след пиенето, твърдят лекарите. Така че алкохолът е двоен удар срещу талията, калоричен е, а освен това повишава приемането на храна в два дни, не само непосредствено след самото пиене.
За комбинацията между алкохол и захари вече е ставало дума тук, освен напълняване предизвикват дехидратация на организма с всички произтичащи ефекти, вкл. махмурлук и главоболие.

Снимка: Нутришънфактс

Как да пием без да ни вреди?

Нормите за т. нар. неувреждащо пиене, приети от Световната здравна организация, са до 20 мл чист алкохол на ден (една малка ракия, водка, една бира, чаша вино), не повече от 5 дни в седмицата, с два последователни дни почивка.
Разбира се, и теглото, ръстът, мускулната маса на човек са от значение. Възрастта също – с вързастта намаляват възможностите за преработка на алкохол. Някои хора генетично са предразположени да преработват повече, други – по-малко алкохол.
Една таблица с допустими дневни дози алкохол в американския сайт за фитнес и здравословен живот busyparentfitness.com дава и двойно по-високи дози алкохол дневно, но три пъти в седмицата, или разпределени в по-малки дози седмично:

Вид питие:        Допуст. дневна доза        Допуст. седмична доза

Вино 13% алк.        2 чаши х 150-175 мл            6 чаши (1 л)

Бира 4% алк.          2 бири 500 мл                      6 бири (3 л)

Концентрат 40% алк.    100 мл                           350 мл

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.