„Природа и иновации“ е темата на Швейцарската седмица тази година

Фрагмент от инсталацията КУБ ХЕЛВЕЦИЯ на Райчо Станев


От днес (08.09.) до 15 септември на Моста на влюбените зад НДК и във фоайето на хотел „Хилтън“ в София се провежда вече традиционната „Швейцарска седмица“.

Всяка година около средата на септември посолството на Швейцария съвместно с Българо-швейцарската търговска камара организира събития, посветени на годишнината от първата швейцарска конституция (12 септември 1848 г.).

Тази година темата е „Природа и иновации“. На Моста на влюбените са разположени 60 фотоса, свързани с темата. В лобито на х-л „Хилтън“ е обособен т.нар. Swiss corner, където е разположена арт инсталацията КУБ ХЕЛВЕЦИЯ на българския художник Райчо Станев, представяща интерактивен дневник на 30-дневното му пътуване из Швейцария.

Във фоайето на хотела откъм фасадата, благодарение на екипа на проект Network It SMART, са окачени табла, в които са показани 8 проекта, финансирани от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, 6 от които подкрепени от двата Тематични фонда, управлявани от нашето Междинно звено: проект „Dance Connected” на фондация „Едно за култура и изкуства“, „Създаване на българо-швейцарска ортопедична работилница“ на Обществен дарителски фонд – Стара Загора, „Цветен град“ на Община Габрово.

Също така „Публична кампания за промяна на обществените нагласи към хората с интелектуални затруднения, чрез промотиране на добри практики за интегрирана заетост, базирани на швейцарския опит“ на фондация „Светът на Мария“, „Хора за природата – зелено общество в действие“ на Спасителен център за диви животни, Зелени Балкани – Стара Загора, и „За Балкана и хората“ на фондация за биологично земеделие „Биоселена“ и партньори. Селекцията на проектите е извършена от организаторите на събитието.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.