НАТО е нащрек за руските учения по границата си

Ройтерс

Путин и Лукашенко на военен полигон. Снимка: официален сайт

НАТО предупреждава, че ще следи „много отблизо“ руските военни учения след седмица по границата си, от които някои страни от Източна Европа ги облива студена пот.

От месеци тази демонстрация на сила на руската армия, носеща името „Запад-2017“, е причина за спекулации и страхове в балтийските страни и Полша. Някои дори предсказват, че това ще послужи като параван за нахлуване.

„Притеснени сме от естеството и липсата на прозрачност на това учение“, изрази в сряда тревога естонският премиер Юри Ратас, когато посрещна генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг във военна база в северния град Тапа, където се обучават войски на алианса.

„Ще следим много отблизо какво се върши. Ние сме бдителни, но също така и спокойни, защото не виждаме непосредствена заплаха за съюзник от НАТО“, каза шефът на северноатлантическия съюз.
Столтенбрерг припомни, че заради украинската криза и по-агресивното поведение на Русия НАТО засили военното си присъствие на изток до степен, каквато не е виждана от края на Студената война. Организацията разположи през пролетта четири батальона с обща численост над 4000 войници.

ЯДРЕН УДАР

Около 12 700 беларуски и руски военни ще участват в ученията „Запад-2017“ от 14 до 20 септември по информация на Москва, но Литва и Естония твърдят, че за тях ще бъдат мобилизирани всъщност 100 000 военни.

Според западняците през 2009 и 2013 г. маневрите „Запад“ са симулирали именно нахлуване в Полша от десетки хиляди руски войници и ядрен удар по Варшава.

Заради тези прецеденти „ние имаме всички причини да вярваме, че броят на войниците ще бъде значително повече от това, което се обявява официално“, каза през юли Столтенберг.

НАТО призовава от месеци Москва към „прозрачност“ и иска нейни наблюдатели – трима от тях бяха поканени на „дните за посетители“ – да могат да присъстват на ключовите фази от ученията, по-конкретно на брифинги за сценариите и развитието на учението, както е предвидено в документа от Виена – подписан от Москва – за маневрите, в които участват над 13 000 войници.

Западняците не вярват въобще на твърденията на руснаците, че „Запад-2017“ ще бъде „изцяло отбранително“ учение и ще симулира отговор на руската армия при „терористични“ атаки.

Началникът на генералния щаб на Беларус Олег Белоконев впрочем увери, че учението е в отговор на опит за „дестабилизация“ от страна на „коалиция от западни страни. . . там, където се намират Полша, Литва и Латвия“.

РАДАРИ И ДРОНОВЕ

Въпреки че не искат да разкрият подробности, съюзниците няма да останат със скръстени ръце. „НАТО, естествено, ще разположи средства, за да види какво става. Така е честно“, обясни дипломат, пожелал анонимност.

Силите на НАТО разполагат с мощни радари за наземно наблюдение, окачени на дронове, „които проследяват в реално време придвижването на камиони, танкове и т.н.“ на разстояние от 200, дори 300 км. Това позволява на „военните плановици да направят дедуктивен анализ“ на сценария на учението, подчерта Брукс Тигнър, кореспондент в Брюксел на изданието за отбрана Ай Ейч Ес Джейнс.
Учението „Запад“ няма да промени съвместните тренировки на британските, френските, датските и естонските военни, които започнаха през пролетта, обясни френският генерал Оливие Уаше: „Имаме начини да реагираме, ако действително руснаците поискат да преминат границата. Но изобщо не се предвижда подобно нещо“.

„Не мисля, че руснаците планират да преминат границата с НАТО“, каза и Тигнър, „това ще е лудост, защото НАТО ще отговори незабавно“.

„Истинската цел“ на тези маневри е „да се покаже, че Русия все още разполага със значителни военни сили“ и „че може да каже: „Ние все още сме суперсила“, смята експертът.

„Съюзниците наистина се безпокоят, че тези учения служат за затвърждаване на по-агресивна позиция, дори за разполагане на руска военна техника още по-близо до някои страни от НАТО“, каза дипломатът.

„Колко войници и оръжия ще остави Русия в Беларус или в анклава Калининград? Това е въпросът, който създава напрежение у всички“, допълни Тигнър.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.