Избори без изненади очаква Кремъл, примамва избиратели с подаръци и рапъри

В Омск обещават безплатни билети в избирателните секции за концерт на рапър

Управляващата в Русия политическа партия „Единна Русия“, свързана с президента Владимир Путин, се очаква да удържи внушителна победа на изборите за регионални законодателни органи и губернатори, казват анализатори.

„Единна Русия“ ще доминира в регионалните събрания и общинските съвети“, заяви руският анализатор по въпроси на политиката и сигурността Наби Абдулаев чрез имейл. „Единна Русия“ спечели огромно мнозинство във федералния парламент миналата година, което й даде възможността да промени едностранно конституцията.

Очаква се на регионалните избори тази година това да се повтори. „Много малко вероятно е, но дори член на друга партия да бъде избран за губернатор, той или тя определено няма да се противопоставя на официалната линия и ще се стреми към сътрудничество с федералната власт, контролираща финансовите потоци и определяща фискалната политика“, каза Абдулаев, директор на консултантската фирма „Група за контрол на рисковете“. За да участва в изборите за губернатор, потенциалният кандидат трябва да бъде одобрен първо от известен брой високопоставени местни служители в зависимост от региона.

Този така наречен „общински филтър“, въведен със закон през 2012 г., е непреодолима пречка за някои от основните кандидати на опозицията.“Едва ли някой се съмнява, че „Единна Русия“ ще победи на изборите, не на последно място и заради това, че властите използват – по-скоро злоупотребяват – с „общинския филтър“, за да изключат всеки кандидат, който изглежда достатъчно добър да победи кандидатите на властта“, казва политическият анализатор Марк Галеоти.

Кметът на четвъртия по големина град в Русия Екатеринбург Евгений Ройзман не успя да събере необходимия брой подписи от членове на законодателното събрание, за да се кандидатира за губернатор. Той и видният представител на опозицията Алексей Навални призоваха за бойкот на изборите. „Тези избори не обещават никакви изненади, които може да се сторят неприятни на Кремъл“, посочи Абдулаев. „Хората гласуват за онези, които държат властта, с надеждата, че ще решат проблемите им.“

„Единна Русия“ е смятана за сила на Путин и неговата популярност до известна степен добавя гласове и за партията.“ Руснаците са насърчавани да гласуват „дори когато не смятат, че това ще промени нещо“, каза Галеоти, старши анализатор в Института за международни отношения в Прага.

„Донякъде тази готовност да се коленичи пред партията на власт е съветска привичка, отчасти защото те често са превозвани с автобуси от предприятията или офисите или мобилизирани по друг начин.“ „По-лесно е да вървиш по течението, а не да се съпротивляваш“, казва Галеоти. „В края на краищата да гласуваш за властта е безвредно, когато знаеш, че тя така или иначе ще спечели, защо да биеш на очи?“

Комунистическата партия, която се радва на подкрепа в някои региони, и популистката Либерално-демократическа партия се очаква да бъдат другите две най-силни партии на изборите.
Още по темата: Как се примамват избиратели пред урните в Русия

В Русия подмамват избиратели пред урните със смартфони, коли
и рапъри, пише „Ведомости“.

Над 6000 избори на различни нива предстоят през уикенда в
Руската федерация. Ще бъдат избрани 16 губернатори, 6 регионални
парламента и 11 градски съвета в регионални столици, посочва
вестникът, като припомня и „лозунга, че законността на изборите
е по-важна от активността“.

Поместени са данни от някои региони на Русия за акции с цел
мобилизиране на електората, насочени най-често към младежта. На
явилите се да гласуват в северната Пермска област обещават
листовки, срещу които се дават билети за кино, а младежта от
сибирския Омск след изборите ще бъде развличана от популярния
рапър L’One. За селфита, направени в секциите, в Томск,
Калининград, Екатеринбург и на други места обещават таблети,
смартфони, слушалки и бира.

Според експерти на „Ведомости“ подобни подаръци не нарушават
закона, тъй като е забранен само подкупът на избиратели, а няма
такова понятие като „подкуп за активност“.

Друг проблем е ненормално засиленото предсрочно гласуване,
отбелязвано на места от наблюдатели на руската компартия. В
Москва обаче само някои категории имат право да гласуват
предсрочно, посочва изданието.

Властите в Русия правят всичко възможно, за да отблъснат
независимите избиратели, но искат да закарат на изборите онези,
които се поддават на натиск, или конформистите, податливи на
специални технологии, коментира политологът Александър Кинев:
„Хората, готови да идат на избори срещу лотариен билет, са
ориентирани към патерналистки отношения с властта“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.