Цензура в Нова тв има, но не защото местят Ани Цолова в друго предаване

От т. нар. протестъри се надигнаха гласове, че е някакъв акт на цензура преместването от сутрешния блок на Ани Цолова в друго предаване, не за политика. „Дневник” дори разви темата с намеци в заглавие, че зад този ход е Пеевски.

Така ли е наистина? Има ли цензура в Нова тв?
Има разбира се, отдавна, и не заради Цолова.
Това е най-цензурираната телевизия, макар че бТВ също може да се похвали с успехи в това отношение.

Сутрешните блокове в Нова тв са като пропагандно студио на партията на власт от 8 години. Дори когато за кратко е била в опозиция. Понякога и в трите телевизии седят едновременно изпратените от централата на ГЕРБ политици и облъчват с важните си демагогии. По цивилизования свят сутрешните блокове показват полезни репортажи и новини, любопитни неща. В България политици запълват новините и задават дневния ред на държавата.
Тук няма значение водещата, гостите ги определят други. Телевизиите с целия си екип любезно обслужват властта.

Не се е чуло сутрешният блок на Нова тв да е някакво смело предаване, да изпържат с въпроси Деси, Цецка, Цветанов, Борисов т. н. Както може да се види по БиБиСи, например, какво правят с тамошните политици.

Един „несигурен“ водещ има в Нова тв и това е Милен Цветков. При първия мандат на Борисов стана неудобен (веднъж каза в ефир: „Бойко Борисов е десен, защото седял отдясно на Тодор Живков“) и го изгониха за една година. Никой не вдигна шум тогава. Мълчание. После го върнаха, но бързо преместиха предаването му от 17 часа в 12 през нощта, за да не го гледа никой. Не че е най-забележителният водещ, но дори неговия порив към по-свободни коментари се оказва опасен в тази телевизия и се санкционира.
Така върви свободата на медиите в България.

Големите телевизии са контролирани, опитват се да спазват професионални стандарти и да прислужват на властта, а това е почти невъзможно.

В различни периоди по-свободно мнения са се изказвали в малки телевизии. Хората гледаха през първия мандат на Борисов телевизия СКАТ и Канал 3, където се промъкваха по-свободно теми и гости. Днес това са телевизии на властта. Сега по-свободната телевизия е BiT. В „Бълтария он ер” също се промъкват теми и събеседници, които не минават в големите телевизии.

Но и всичките да ги изкупи Пеевски, както направи с вестниците, има интернет, новина и скандал няма как да се скрие напълно.

Като какви ще останат в историята цензорите и политиците не е ясно. Но може би журналистите трябва да се замислят, че безропотното обслужване опозорява професионалиста и професията.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.