Два факта за 9 септември

Посрещане на партизаните в София 10 септември 1944 г. Снимка: Изгубената България – lostbulgaria.com

Девети септември 1944 г. отбелязва едновременно два факта:

– Краят на антидемократичното, античовешко, профашистко и пронацистко управление на цар Борис III (и наследника му), както и на техните правителства, довели страната до национална катастрофа, пълна икономическа, социална и културна разруха и…

– Началото на марионетното, античовешко, антидемократично и просъветско управление на ОФ, впоследствие – БКП и БЗНС, довело страната до национална катастрофа и пълна икономическа, социална и културна разруха.

Днес ще се публикуват статии, в които ще се отбелязва само единият от тези два факта – според това кой е авторът.

Няма нужда да съм Ванга, за да направя едно лесно и вярно предсказание: докато не признаем като хора, общество, нация и държава, че тази дата не е еднозначна, няма да се оправим.

Няма да се оправим – не и докато феновете на цар Борис III отказват да признаят вината му за приемането на античовешките закони, убийствата, депортацията на нашите сънародници от Тракия и Македония, вкарването на страната в нацистката коалиция, обявяването – без никакъв натиск! – на война срещу САЩ и Великобритания и др.п.

Няма да се оправим – не и докато носталгиците по социализъма отказват да разберат, че тежкото икономическо състояние на страната след началото на промените се корени не в демокрацията, а в наследената неработеща болшевишка икономика, ниската култура на дребния еснафин, в наличието на връзки, дефицит и опашки.

Няма да се оправим, докато и едните, и другите отказват да признаят факта, че убийствата на българи са извършвани от други българи, а не от германци или руснаци.

Няма да се оправим, докато и едните, и другите търсят начини да оправдаят случилото се („Такова беше времето“, „А ако не беше станал съюзник на Хитлер, щеше да е по-лошо“ и др.п.), вместо да погледнат виновно надолу и да кажат, че не са се замислили, че истината е жестока.

От страницата на автора

БългарияМнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.