Разделената нация и някои дежурни глупости около 9 септември

„Оцветеният“ паметник на съветската армия. Снимка: Булфото

На тази дата започват големи караници във форумите. На дневен ред излизат бананите при комунизма.
Около тази дата започват да валят бисери от закъснели антикомунисти. България била рай, който комунистите разрушили, ако не били те, щяла да надмине Швейцария…
И, както обикновено, поставят знак на равенство между комунизма и фашизма. Сталин и Хитлер всъщност били съюзници…
Това е фейсбук културата…

Нямало никакъв фашизъм в България…

Не Сталин, а България с цар Борис и правителството на Богдан Филов са били съюзници на Хитлер. Народното събрание подкрепя подписаното от министър-председателя присъединяване към хитлеристката коалиция. От солидарност България обявява война на САЩ и Великобритания (поради което София е разрушена от бомбардировки).
Правителството на Богдан Филов (описван сега като свят човек, учен и интелигент, несправедливо убит от Народния съд) приема антиеврейски закони и депортира с шлепове от пристанище в Лом към концлагерите 11 хил. евреи от Македония и Беломорието. Другите 50 хил. в България са изселени в лагери, оставени без имущество и са спасени не благодарение на правителството, а въпреки него, със спонтанна  вътрешна съпротива.

Сталин и Хитлер били съюзници…

Сталин е бил съюзник на Чърчил и Рузвелт, не на Хитлер.
Постоянно цитираният пакт „Молотов – Рибентроп” до 1941 г. е подкрепян не само от комунистите, но и от властта в България, която се е надявала на добри отношения с „братския руски народ” (из официални декларации в парламента 1941 г.). Пактът между Германия и Русия е предшестван от подобен – „Мюнхенското споразумение” между Германия и Великобритания и Франция.

Чърчил черпи за рожден ден
Британският премиер Уинстън Чърчил (в средата) празнува 69-ия си рожден ден с руския лидер Сталин и американския президент Рузвелт на конференцията в Техеран през 1943 година.

Комунизъм = фашизъм…

Не, няма знак за равенство между двете. Нацизмът е открита расистка и завоевателна идеология, предизвикала най-голямата война в Европа, с 55 млн. жертви. Нацизмът на Хитлер определя второстепенни раси и извършва геноцид върху тях.
Комунизмът е аналогична диктатура като форма, но идеологията не е расистка, проповядва равенство, международна солидарност, зад паравана на което диктаторът Сталин води война с измислени вътрешни врагове, разстрелва и заточва в Сибир, погубва милиони. И това нещо приключва до края на 50-те години. Хрушчов развенча напълно Сталин през 1957 г. Никой не го е реабилитирал официално. Остава режим в по-мек вариант през 60-те, който се смекчава още повече след Хелзинкската конференция през 70-те. Няма политически свободи, но репресиите са сведени до изключения, а не масови. Желю Желев, който каза към края на живота си, че „комунизмът е по-лош от фашизма“, в онези години е въдворен да лови риба на село и си пише книгата „Фашизмът”. Издават му я, а после прибират част от тиража уплашени. И го назначават на работа. В последните 2 десетилетия на комунизма изпъкват не репресии, а дефектите на централно-плановата икономика, с всички произтичащи последствия за дефицити, уравниловка, ограничения и т. н.
На Запад се ражда теорията за конвергенцията – как двата строя, развивайки се, ще се слеят.
Закъснелите антикомунисти обичат да говорят за комунизма като за сталинска диктатура отначало да самия му край. Който край впрочем беше саморазрушение, автодемонтиране. Поне в България без ни най-малко участие на антикомунисти. Те се нароиха по-късно, както са се нароили активните борци против фашизма след 9 септември.

Крадци на кашкавал…

Както България е била разделена преди, така е разделена и сега. Преди официалната власт и парламентарно представените партии са съюзници на Хитлер. Противници на Хитлер в България са само комунистите, част от земеделците и, естествено, евреите. Това са и хората, които стават партизани. Сега ги наричат „крадци на кашкавал”.
В Европа срещу фашизма в партизански движения участват не само комунисти. В Полша има две партизански армии – на комунистите и на десни партии и движения (Армия людова и Армия крайова). Във Франция е същото, правителството на Петен го крепи само немската окупация. В Съпротивата участват като партизани и леви, и десни.  В Югославия и Гърция е същото – там властите отказват да сътрудничат с Германия и тези страни стават обект на военни действия и окупация.
В бедна и селска България няма нужда от окупация, властта е верен съюзник на Хитлер.
Сега тази България я представят като рай на Балканите, профашисткия режим – като демократично управление, а хората от тогавашната власт – невинни жертви на комунизма. Колко просто звучи, а хич не е толкова просто.
Мислител от Фейсбук написал:„През 50-те години комунизъм, България е понесла повече жертви и поражения, отколкото през цялото 500 години турско робство.”
Бегло сравнение на броя жертви след преврата 1923-1924 г. и през 1941-1944 със смъртните присъди на Народния съд и убитите без съд няма да е в полза на антикомунистите и може да ги накара да се задавят от възмущение. За тях има само едни жертви, 9 септември е черна дата, България е окупирана от 600-хилядна руска войска (в сп. „Лайф” например, в репортаж от България от онова време пише за 60-хилядна войска), монархията е демонтирана с незаконен референдум и т. н. Поне на снимки се вижда какви тълпи посрещат с цветя руските войски, и какви многохилядни митинги след свалянето на омразната власт е имало. Дори по-големи от тези на 10 ноември. Срамното е, че преди това пак с цветя са посрещали и германските войници… От най-верен съюзник на фашистка Германия България става най-верен съюзник на СССР. С всички произтичащи от това последствия.

Историята вече е без значение. Тя е подменена от фейсбук статуси. Всеки има своята истина.
Друг мислител се изказал афористично: „Няма бивши комунисти, както няма бивши негри”. Повтаря едно към едно думите на Александър Сталийски (баща) от трибуната в Народното събрание. Той беше по кратък – „Бивш комунист и бивш негър няма”.
Фейсбук е полезен да се види нивото на глупака, който се опива от позата си на антикомунист. Понеже е модерно, представително, някак те прави по-интелектуален… Със закъснение от почти 30 години след падането на комунизма.
А в този ден зрителят на обществената БНТ разбра, че по 9 септември 1944 г. съветските войници са разхвърляли бидони със зеле и кисели краставички в Борисовата градина; изнасилили са едно момиче и са убили едно момче…
Историята е твърде трудно нещо за равнището на българските медии. А и те вече нямат голямо значение. Има Фейсбук.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.