Отвличане ли? Откуп ли? За какво служи българската полиция?

Българската полиция изглежда все по-бутафорно. Отвличат на някакъв богаташ сина, всички знаят, че е за откуп, всички медии пишат, текат преговори, журналисти коментират как точно ще стане откупът, след две седмици отвлеченият е пуснат, полицията през цялото време е ням свидетел. Знаела била за някаква банда…

Като в някаква черна комедия.

Къде са ви службите, експертите, защо още не сте хванали похитителите? Кого подслушвахте, следихте?
Нямаше никаква намеса на полиция. При друг подобен случай преди години поне сътвориха гаф. Сега все едно, че нищо не се е случило.

За какво служи българската полиция? В Западна Европа след такава случка вътрешния министър ще подаде оставка. Това показва безсилие. Мутренска държава. В която институциите не могат да противодействат на нагли престъпници.

Това е така дори с най-дребни престъпления. Когато разбият на някого дома и откраднат това-онова, хората дори не се обаждат в полицията. Сменят ключалки, поръчват врати. На полиция не разчитат.

Или пък случай с джебчии. Пълно е с камери из центъра, и джебчиите се знаят. Сякаш си плащат процент на полицията, няма друго обяснение. Залавят ги като идат на 4турне” из Западна Европа.

Когато разбият на някого колата, също никой не си дава труда да се оплаква в полиция. А полицаите отчитат като чиновници колко регистрирани кражби (а те регистрират под половината от реалните). Завеждат като бюрократи там някаква преписка и …толкоз.

Най-тъжното е, че не се вижда някакво гражданско недоволство, някакви претенции към полицията, към властта, политиците. Блатото се поклаща, нищо не може да го развълнува.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.