Постиндустриален Питсбърг приютява най-голямата градска ферма

Томсън Ройтерс

Градска ферма в Питсбърг. Снимка: фирмен блог

Американският град Питсбърг, някогашен двигател на тежката промишленост, скоро ще приюти най-голямата градска ферма в САЩ, като част от тенденция за превръщане на бивши индустриални градове в зелени градини, както констатират привърженици.

Градската ферма Hilltop Urban Farm ще бъде открита през 2019 година. Тя ще се простира на 23 акра (9 хектара) обработваема земя, където някога е имало жилища на хора с ниски доходи, на 3 км от центъра на града, разказват проектантите.

Освен селскостопанската земя, където местните жители ще отглеждат зимен грах и други пресни продукти и ще ги продават в местната общност, във фермата ще има овощна градина, младежко стопанство и програма за придобиване на умения. Най-накрая по хълмистия терен ще има пътеки.

Твърди се, че това е най-голямата градска ферма в национален мащаб, отбеляза Арон Сукеник, ръководител на организацията Hilltop Alliance, която е начело на инициативата. Земята просто си стоеше там, заградена и изглеждаща много постапокалиптично, допълни той.

След като в края на 19-и и началото на 20-ти век Питсбърг процъфтява като център на въгледобива, стоманодобива и промишлеността, през 50-те години на миналия век градът е засегнат от индустриален спад, а през следващия половин век населението му намалява наполовина.

Оттогава, прераждайки се, големият град си върна икономическата мощ, като здравният отрасъл замени промишлеността в ролята на двигател.

И докато всички райони в центъра, които можете да видите, наистина успяха да се преобразят, няколко квартала в покрайнините все още не са преживели такова възраждане, изтъкна Сукеник. Точно към тези квартали са насочени нашите усилия, уточни той.

Фермата, която е отворена за местните жители, ще спомогне да се доставя прясна храна в околностите, където често липсват такива възможности, посочи Сукеник.

Сред градовете с население между 250 000 и 500 000 души Питсбърг е с най-голям дял хора, които са част от общности с „нисък достъп до супермаркети“, според доклад на американското министерство на финансите от 2012 година.

Местните активисти казват, че южната част на Питсбърг, където ще бъде разположена фермата, изпитва остра нужда от супермаркети и търговци на свежа храна.

Промишленият Среден Запад на САЩ

Градската ферма Hilltop въплъщава тенденция в градовете от т.нар. американски Ръждив пояс или Средния Запад, простиращ се от Детройт до Кливланд и Бъфало, където промишлеността загина, коментира Хедър Микулас, преподавател в областта на фермерството и храните към Penn State Extension, изследователското подразделение на университета в Пенсилвания.

Просто има упадък, толкова много упадък в градовете от Средния Запад, обяснява тя.
Виждаш отдавнашните жители на кварталите, които са свикнали да намират мястото си в света, гледайки този упадък, и си казваш: Можем да направим нещо различно, можем да направим нещо по-добро, добавя Микулас, която е съавтор на доклада за изпълнимостта на проекта за градската ферма Hilltop през 2014 година.

Някога честите „партизански“ действия се превърнаха в проекти, по които се работи заедно с местните власти, за да се осигурят права върху земята и презониране, позволяващо тя да се ползва за селско стопанство, разказа по телефона Микулас.

Общо притеснение сред градските ферми е това, че разчитат на финансова помощ, която в крайна сметка се изчерпва, отбеляза в разговор по телефона Стан Ърнст, преподавател по развитие на агробизнеса в университета в Пенсилвания.

Парите – 9,9 милиона долара – за градската ферма Hilltop са осигурени от фондации, най-вече Henry L. Hillman Foundation.

Търсете начини да работите подобно на компания, така че да можете да се надявате, че ще си осигурите известна устойчивост, съветва Ърнст.

Все още няма всеобхватно национално проучване, което да измерва до каква степен се е разраснало градското фермерство в САЩ, уточнява Майкъл Хем, преподавател по устойчиво селско стопанство в Мичиганския университет.

В световен мащаб жителите на градовете обработват площ с размера на Европейския съюз, според изследване от 2014 година, публикувано в списание Environmental Research Letters.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.