13 „най“ за Пожарогасителя според самия него

Иво Инджев

“Трудно може някой да излезе и да каже: аз съм гасил повече пожари от Борисов”, заяви самият Борисов вчера в родопския бастион на Доган в гр. Девин, където откри водопровод (да не се бърка с водопад – директор на водопад е “друга бира” и е шега, докато при Борисов шега няма в откривателството на важни обекти в диапазона между пречистването на фекалии до чистата минерална вода той успява да огрее навсякъде, за да се свети името му и на следващите избори).

Така е. Трудно е някой да излезе срещу това твърдение кой е гасил най-много пожари у нас и в световната история на гасенето на пожари. Сещам се само за италианския посланик Вито Позитано, който не само е сред спасителите на София (заедно с френския си колега Леандър Леге) от опожаряване на София при отстъплението на османската армия през пролетта на 1878 г., но и е основател на пожарната команда в България. Ама к’ф е тоя Позитано, че да се мери с нашия Пожарогасител!

Едва ли може да се намери статистически инструмент за доказване на обратното, заявено от Борисов за ненадминатия му рекорд в гасенето на пожари. У нас, ако не можеш да докажеш обратното за подвизите на популистите и социалистите, минаваш за обратен или поне за еврогейски либерастки соросоид.

Но не е трудно да докажем, че по-голям самохвалко сред вождовете в България не е имало. Например другарите Димитров, Червенков и Живков също са обявявани за “най”, но са оставяли тази работа на възторжените следовници на правата им вяра в рамките на т.н. култ към личността.

Наш Бойко обаче, какъвто си е хиперактивен, не може да повери делото на своето възвеличаване само на култовите безличия от своето обкръжение. Той обича да взима нещата в свои ръце, когато от това произтича някакъв политкелепир – и с гръцки стачници ще преговаря, ако трябва да покаже, че лично отпушва граници дори в чужбина.

Виж, ако нагли похители му откраднат шоуто на спасител, се покрива тактично (защото е и тактик в лавирането според случая). Както и когато трябва заяви позиция пред разбунения русофилски кошер във връзка с официално оповестената очевидност на руската хибридна война срещу България – в такива неприятни ситуации, когато не може да разчита на промосковски овации, пуска Цецо да “зарива трупове” с багер в оправдателен режим в стил “тури му пепел, да не истеризираме заради едно докладче”.

Но да продължа с най-фундаменталното суперлативно откритие на Борисов за Борисов: Борисов, според Борисов, е най-големият демократ.

Борсов, пак според Борисов, е и най-големият експерт- и главен секретар и кмет. “Аз от всички премиери, които са били, съм най-големият експерт, защото съм бил и главен секретар, после и кмет, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията за резултатите от изборите. Той обясни, че по никакъв начин не може да преговаря за коалиционно правителство нито с БСП, нито ДПС, нито с „Атака”.

Е, с “Атака”, управлява днес заедно, което само добавя щрихи към портрета му като най-големия лъжец. Още едно “най”.

Но и това не е всичко. Борисов също така е и “най – големият шегаджия”, когато се майтапи, че бил най-големия работодател на протестиращи.

Да обобщим: най-големият пожарникар, който също е най-големият демократ, най-големият експерт, най-големият главен секретар, най-големият кмет и най-големият работодател за протестиращи, е най-малкият ни проблем.

Борисов е притежавал и на още суперлативи в категориите за най-ярко присъствие в селкия футбол и най-смехотворна градска легенда в тениса сред непрофесионалистите, който очаква противниците му на корта да се предават без бой дори и да са професионалисти като Борис Бекер и Мануела Малеева.

Ласкателите му, като Вежди Рашидов го определят още и като най-добрия началник. Георги Марков, за когото Виктор Орбан е единица мярка за съвършенство в политиката, оприличава Борисов на унгареца и изрази щастието си в интервю миналата седмица, че европейското председателство на България ще протече именно по негово време – защото Борисов е най-популярният политик от 30 години насам (т.е. от “времето на Тодор Живков”, който ни управляваше допреди 30 години).

А че е Борисов е най-желаният събеседник в медиите и най-ухажваният от тях, не ще и дума. И без статистика всеки потребител на медийна стока може да се закълне в това.

Най-голямото предизвикателство пред нас обаче е във факта, че този човек е на най-важния пост в държавата и от тази камбанария ни се подиграва като на най-смълчаната публика пред най-арогантния управник в наше време.

(В помощ на читателя: общо 13 са изброените по-горе “най”, но авторът няма претенцията за изчерпателност в тяхното систематизиране).

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.