В България страх от СПИН няма, от тест – има

Заблуди и истини за чумата на 20-и век

Гергана Пенчева, социален работник във Фондация „Каспар Хаузер“.

Хората, които правеха безопасен секс, вече са уморени да се пазят (казва Дим Дуков в интервю за „Нощен труд“), а чалга-културата създаде ново поколение младежи, за които важи клишето: „Секс с презерватив е като да ближеш захар през стъкло”.

В България никой не се страхува от СПИН. Във вестниците от време на време се мерне информация, че са открити още няколко заразени и толкова. Малцина си правят тестове. Много от вирусоносителите са открити при други кръвни изследвания, а не при тест за СПИН.

Според директорка на училище в София, тийнейджърите отказват да ползват кондоми. Никой не мисли, че може да се зарази със СПИН. В същото време, всеки трети младеж започва сексуалния си живот с проститутка (по официални данни от проучване сред 4 000 души).

Странно – от самия СПИН страх няма, но от тест за СПИН има.

Реших да си направя тест. Когато поканих приятелки да отидем заедно, отговорът обаче беше един и същ: „Аз не искам да си правя такъв тест. Много ме е страх!”.

Обадих се в лабораторията за СПИН–тестове към Медицинския център на Асоциацията за семейно планиране на бул. „Дондуков” 67. Попитах ги може ли да ме изследват същия ден. Отговориха ми любезно да отида след час. Уведомиха ме, че е безплатно, анонимно, доброволно и се изследва с кръв от пръста, а резултатът излиза до 10 минути. За сравнение – допреди 2 години ти взимаха кръв от вената и трябваше да чакаш цяла седмица за резултата.

Тест за СПИН. Червената линия най-горе показва, че тестът е проведен успешно. Ако пациентът е заразен с вируса на СПИН, освен тази линия, ще се появи и втора черта в едно от полетата, обозначени с 1 или 2.

Въпреки че нямах основание да се притеснявам от заразяване с ХИВ, още докато затварях телефона, слушалката започна да трепери в ръката ми. Трябваше да убия поне 45 минути, преди да тръгна, защото лабораторията беше близо. Сърцето ми се раздумка от страх. Повървях напред-назад, порових се в Интернет, но не помогна и се озовах в центъра за изследване с 20 минути по-рано. Явно бяха свикнали, защото ме посрещнаха много любезно, сякаш идвам точно в уговорения час. Трябваше да подпиша декларация, че се тествам доброволно, но без да вписвам имената си или други лични данни.

Текстът на декларацията, който не ми позволиха да снимам, гласи горе-долу следното: „СПИН е страшна болест. От нея се умира. Причинява се от вируса ХИВ. С този тест ще се опитаме да разберем дали сте заразен с ХИВ. Ако покаже отрицателен резултат, значи не сте заразен. Ако резултатът е положителен, може и да сте заразен, но може и да не сте, затова трябва да ви направят второ изследване в Националната потвърдителна лаборатория. Тук първо ще ви вземем кръв от пръста, а след 10 минути ще ви съобщим резултата, но не и без изричното ви съгласие, което трябва да дадете чрез подписа си тук…” След като се подписах, трябваше да отговоря кое ме е мотивирало да си направя тест за ХИВ.

Започна самото изследване. Взеха ми кръв от пръста и я капнаха в малък отвор. Оттам кръвта постепенно попи и оцвети в розово нещо като лакмусова лента. Подобно на тестовете за бременност, върху тази лента трябваше да се появят линии, с които да се отчете резултатът. Медицинското лице, пожелало анонимност, което ми проведе изследването, предварително ми обясни какво ще се случи – ако върху лентата се появи само една напречна черта, в поле „с” – тестът е успешен и той е отрицателен, тоест, не съм ХИВ–позитивна. Ако има 2 черти, много вероятно е да съм инфектирана с ХИВ 1 или ХИВ 2, но трябва да се направи втори, потвърдителен тест. Обясниха ми също и, че повечето хора в Европа и по света се заразяват с ХИВ 1, а с ХИВ 2 почти само африканците, но и двата вируса причиняват СПИН. Затова под полето „С”, имаше обозначения „1” и „2”.

Павел Малинов, председател на Фондация „Каспар Хаузер“, която помага на заразените с вируса на СПИН и техните близки. Снимки:авторката

Когато на третата минута върху лентата, оцветена с моята кръв, започна да се появява бледорозова черта в полето, означено с „С”, аз се приведох, за да се уверя, че не излизат контури в полетата на „1” или „2”.

„Чертата е само една, което значи че не сте заразена с ХИВ. Още е бледа, но след малко ще се насити и ще се вижда по-ясно”, веднага ме успокои медицинското лице от Центъра за семейно планиране. Цялата процедура – от влизането ми в кабинета до съобщаването на резултата ми отне общо 10 минути.

През тази година, за съжаление, в България тестовете за ХИВ реагират положително по-често от други години. Хората се изпращат за потвърдителни изследвания.

Според официалната статистика на Министерството на здравеопазването, към 31 декември 2006 г. са регистрирани общо 689 ХИВ-позитивни лица, а в началото на ноември т. г. те са вече 782.

В сравнение с други години, през 2006 и 2007 г. са открити два пъти повече заразени с ХИВ българи. Около 67% от инфектираните са мъже, а 33% са жени. По полов път са се заразили 87% от хората, повечето чрез хетеросексуален акт. Чрез венозна употреба на наркотици са инфектирани 9%, чрез кръв и кръвни продукти – 3%. Оkoло 1% са деца, заразени от своята майка по време на бременност, раждане или кърмене.

Никой не знае колко българи реално са носители на вируса сред онези, които се страхуват да го разберат.

Специалисти, които се занимават с епидемиология, допускат, че реално инфектираните са между 5 и 10 пъти повече от официално регистрираните, казват от Фондация „Каспар Хаузер“, която помага на заразени с вируса на СПИН хора и на техните близки.

Над 350 от заразените с ХИВ/СПИН българи вече не са между живите. В същото време има хора, които са регистрирани като носители на ХИВ още през 1986 г. и продължават да живеят и да работят нормално вече 21 години, благодарение на постоянното наблюдение и поддържащата терапия, които в България са напълно безплатни.

„Ако си носител на вируса, по-добре е да го знаеш. Терапията може да удължи живота ти с повече от 20 години, а за това „спечелено” време може да измислят лекарство срещу СПИН”, казват от медицинския център на Асоциацията по семейно планиране.

ХИВ инфекцията може да се развива без никакви външни симптоми в продължение на 8-10 и повече години, така че, ако човек не се изследва редовно, може да не разбере, че е носител на ХИВ и да зарази много други хора.

Заблуди за СПИН

1. С ХИВ се заразяват предимно хора от рискови групи, с нисък морал и безотговорен начин на живот – проститутки, наркомани и хомосексуалисти.
Истината е, че с ХИВ се заразяват хора от всички обществени слоеве. Сред тях има много семейни двойки, учители, дипломати, лекари, общи работници, бременни жени. Няма социална или възрастова група, която да е пощадена от вируса, а както показва статистиката, повечето хора са се заразили чрез хетеросексуален полов контакт.

2. Болните от СПИН сеят заразата за отмъщение.
Според Павел Малинов, председател на Фондация „Каспар Хаузер“, твърдението е абсурдно, най-малкото защото противоречи на инстинкта за самосъхранение на заразения с вируса на СПИН. Когато човек е инфектиран с ХИВ, той е с толкова отслабена имунна система, че е много по-уязвим при контактите си с други хора и много по-вероятно е да си навлече всякакви болести, ако прави необезопасен секс.
Ако здравият партньор има гъбички например, той ще си ги излекува за десетина дни, но болният от СПИН може да умре от тях.
Опасността от заразяване идва от това, че човек може да живее с вируса на СПИН без симптоми дълго време. Ако в този период той е заразил някого, това не е било умишлено, а защото не е знаел.

От ляво на дясно: Ивайло Калчев, Павел Малинов и Гергана Пенчева от Фондация „Каспар Хаузер“, които в момента работят с над 200 ХИВ серопозитивни пациенти в България. Снимки: авторката

3. Човек, който е заразен с ХИВ, веднага или в най-скоро време ще умре.
За щастие, в България има напълно безплатна за пациентите терапия, която е на световно ниво – с над 18 позиции медикаменти, от които се правят различни комбинации за терапия. Те спират или намаляват размножаването на вируса. „Много е важно тази терапия да се спазва стриктно, иначе се изработва резистентен щам, вирусът не се поддава на лечение и продължава да се размножава”, предупреждава Павел Малинов.

4. От един полов контакт не може да се заразиш със СПИН.
„Може да се заразиш от половин полов контакт, а може и да не се заразиш от много контакти, казва Павел Малинов. Имаме двойки, в които единият партньор години наред е оставал незаразен, докато двамата още не са знаели за инфекцията. Доказано е, че вероятността човек да се зарази при хетеросексуален контакт, е 23%, но много зависи какъв е вирусният товар на инфектирания, има ли ранички, охлузвания, одрасквания и др.”

5. При орален секс няма опасност от заразяване със СПИН.
Има риск от заразяване както при орална любов, така и при стандартен или анален секс, като в третия случай заразяването е най-лесно.

6. Има хора, които са природно „имунизирани” срещу ХИВ и СПИН.
Преди време учени изследваха група тайландски проститутки, които имали многобройни контакти с ХИВ-инфектирани без предпазни средства, но не се заразявали. След време обаче, те все пак се заразили.
„Възможно е на някои хора да им липсва определен ко-ензим, който служи за проникване на вируса в клетката и това да ги прави неуязвими, но мутацията е изключително рядка”, казва Павел Малинов. Той допълва, че сред заразените с вируса има малка група инфектирани, които се наричат нон-прогресори. Те повече от 20 години не приемат никакви медикаменти, имунната им система продължава да е много добра и не подлежат на терапия.

7. Има хора, които са се излекували от само себе си – открили са им вируса, но след време той изчезнал от кръвта им.
Няма такъв случай. Възможно е първият тест, който открива антителата срещу вируса, да реагира положително по грешка, но ако е направен потвърдителен тест, който е открил наличието на самия вирус, досега няма случай заразеният да се е излекувал от него.

8. СПИН се хваща от прегръдка, целувка, общи чаши за пиене, от ухапване на комар и др.
СПИН не се предава по никакъв друг начин, освен по кръвен път, чрез сексуален акт, от бременна майка на детето й или чрез кърмене.
За да се случи заразяването, вирусът трябва да е в много голяма концентрация. Такава има само във влагалищните секрети, спермата, кърмата и кръвта, но не и в слюнката, върху кожата на човек (ако няма рани) и др.

9. Рискът заразената с ХИВ бременна да роди инфектирано с ХИВ дете е огромен.
Ако още в началото на бременността се установи, че майката е заразена с ХИВ и се проведе необходимата за тези случаи терапия, шансът тя да роди здраво дете е 98%. По тази причина се обмислят законови промени, които да задължат всяка бременна жена да си прави тест за СПИН (в момента това е само препоръчително).

– Как реагират хората, когато разберат, че са заразени с ХИВ?
– Как работят, учат и живеят носителите на вируса на СПИН в България?
– Хора в каква възраст са най-засегнати от заболяването?

Отговорите на тези и други въпроси за ХИВ и СПИН четете утре в интервю с председателя на Фондация „Каспар Хаузер“ Павел Малинов.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.