Щастливецът Брендо и страната на избягалите. Има ли съмнения, че Борисов го държат сикаджии?

На годишнината на СИК през 1995 г. Бойко Борисов (вляво) между Красимир Маринов-Маргина и Николай Златев от Туристспортбанк. Вдясно е Венцислав Стефанов. Снимка: личен архив

„Брендо изчезна”, съобщават медиите.
Евелин Банев-Брендо е мащабен клиент на правосъдието в няколко държави.
Неотдавна Върховният съд в Италия потвърди окончателно 20-годишната му присъда за трафик на кокаин. А защо не е там, където го държаха в ареста, докато излезе окончателната му присъда? Защото българските власти са поискали екстрадиция да го съдят за по-малки престъпления. И Италия екстрадира Брендо у нас, уж в правова държава член на ЕС. Където Брендо изчезва…

Първо Апелативният съд на България го оневинява. Оставя му правото да си пътува свободно зад граница. Въпреки че има и 10-годишна присъда в Румъния за трафик на 51 кг кокаин. Осъден е задочно там, защото българските власти отказват да го екстрадират. Прокуратурата му повдига по-маловажно старо обвинение и при това положение екстрадицията се отлага.

Брендо е свободна птичка, с две присъди за 20 и и за 10 години в Италия и Румъния. Издава книга, събрала философията му за живота. Медии му се радват, има приятели журналисти. За контактите с политици всичко е скрито, но… То е ясно, в такива взаимоотношения всичко се плаща.

Наричат нашия Апелативен съд – Съдът на свободата. И не винаги заради благосклонността на съдиите. Най-често нещата се решават още от прокуратурата. Тя внася съшити калпаво обвинения или въобще не внася, или с процедурни нарушения. Така на съда не му остава друго, освен да освободи някой знатен бандит.

Брендо е един от кокаиновите крале на Европа, може да се каже и на света. И е израснал като такъв благодарение на благосклонното отношение на българските власти. Не само правораздавателни. Такъв бабаит не се става без политическа протекция. Както е известно в България правосъдието и МВР са силно повлияни от политиката. Дори може да се каже по-точно – силно подчинени.

От 2009 г. насам най-влиятелният човек, включително върху правосъдието, вече трети мандат премиер, е произлязъл от следите на мутрите. За Борисов има куп сведения, доклади и свидетелства за криминално минало или участие в групировки с криминални деяния.

Така босовете на една от големите групировки СИК, част от чието съзвездие е Борисов, са си гарантирали свободата. Маджо е недосегаем. Пашата е близък приятел на Премиера. Големият Маргин се разболя от дискова херния и др. „тежки” болести и бързо отърва ареста, а и до присъда не се стигна. Неговият брат Малкия Маргин избяга в чужбина, пуснат от ареста. Не го и търсят. Вероятно идва инкогнито или тайно пребивава дълго тук и се надсмива над държавата. Управлявана от негов авер. Защото, след като си бил обслужващ персонал на босовете на СИК, какъвто е бил Борисов, близо е до ума, че за него има страшно много компромати у същите тия босове. Някой съмнява ли се? Съмнява ли се, че го държат?

Всички по-едри бандити в България или избягаха, след като са осъдени – като братя Галеви – или отърваха присъдите. И са на свобода.
Това е страната на избягалите бандити. И дори ако наречеш някого от тях бандит или наркотрафикант, може да те осъди, защото още няма влязла в сила присъда, че е такъв. Вече има такива случаи на осъдени журналисти.

У нас бандитите са герои, а дребни престъпници или хора с простъпки за пръв път, получават тежките присъди. Да покаже системата, че е строга и прилага закона.
А големите престъпници ни се надсмиват открито.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.