ХДС на Меркел побеждава. Ще има ли „ямайска коалиция“?

Ангела Меркел.

Предварителните резултати от изборите за Бундестаг показват, че Съюзът (ХДС/ХСС) печели изборите за федерален парламент в Германия с подкрепата на 32,7 % от гражданите на страната – с 8,2% по-малко от предходния вот. Това означава, че в следващия, 19-ти Бундестаг партията, чийто кандидат за канцлерския пост е Ангела Меркел, ще получи 217 места.

Съюзът (ХДС/ХСС) обаче не получи необходимия брой гласове за абсолютно мнозинство в парламента, или 316 места. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) получи рекордно ниска подкрепа – 20,2 %. Тя е втора политическа сила в парламента с 139 места. Представянето й е най-слабото в следвоенната история на ФРГ. Минути след обявяването на резултатите, от фракционният лидер на социалдемократите Томас Оперман потвърди: ГСДП отива в опозиция.

Германските социалдемократи ще минат в опозиция, вместо да влизат в нова коалиция със Съюза ХДС/ХСС, предава AFP. Това се разбра, след като ГСДП отбеляза най-лошите си резултати след Втората световна война.
„Ще вземем опозиционния мандат“, заяви заместник-председателят на партията Мануела Швезиг,

Популистката „Алтернатива за Германия“ на Фрауке Петри, която получава 13,4 % от гласовете на германските избиратели. Това означава, че крайнодясната партия ще влезе в новия, 19-ти Бундестаг с 89 места. „Алтернатива за Германия“ е трета сила в парламента, но е абсолютно изключено коалиция с нея.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че дясната, анти-имигрантска и анти-ислямистка партия „Алтернатива за Германия“, представлява „голямо и ново предизвикателство“, след като влезе в Бундестага, предава AFP.
„Има едно голямо и ново предизвикателство за нас. Това е влизането на Алтернатива за Германия в Бундестага. Искаме да си върнем гласовете от нея“, заяви Меркел.

За абсолютно мнозинство в парламента Съюзът (ХДС/ХСС) ще трябва състави „ямайска коалиция“ – с партията „Зелени“ и със свободните демократи (СвДП). „Зелени“ събират 9,4 а от гласовете и в парламента ще имат 62 мандата. Свободната демократическа партия (СвДП) събра 10,5 %. В парламента в Берлин на нея ще й бъдат отредени 70 депутатски места.

Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц благодари на своята партия, въпреки слабите резултати, които постигна в изборите за Бундестаг, пише националният ежедневник Die Zeit. Кандидатът на ГСДП изказа благодарности и на всички избиратели, подкрепили партията – „дори и да бяха по-малко, отколкото се надявахме“. Шулц обеща, че през следващия законодателен период ще се бори за гласовете на германските граждани. Предварителните данни показват, че ГСДП получава рекордно ниска подкрепа в следвоенната история на Германия. За нея са гласували между 20.2% и 21,0% от имащите право на глас.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.