Отчайващи мърлячи ремонтират „Дондуков”. Общината пилее парите на софиянци (+фотогалерия)

Ей така се прави ъгъл на тротоар – 2-3 вида капаци на шахти, 2-3 вида плочки, всичко събрано с груба циментова замазки на едно място. Снимки: Строителство София, фейсбук страница

Ремонтът на булевард „Дондуков” в София се прави така, че със сигурност тротоари и настилки ще цъфнат след 1-2 години.
Неразбираемо е защо години наред общината поверява ремонтите на булеварди на калпави мърлячи, които вероятно слагат плочки за пръв път. И никой не ги контролира как работят. От снимките се вижда (снимките са от „Строителство София” – фейсбук страница), че на централен столичен булевард строители правят грозни циментови замазки тук и там по тротоарите, сякаш е в селски двор. Впрочем и на село никой не си слага така плочки в двора. Изпълнител на ремонта на „Дондуков” е „Трейс Груп Холд” АД. Който пък сигурно има наети подизпълнители, все отбор юнаци.
Колко качествено работят, може да се види на ремонтирания вече булевард „Витоша”, където плочките цъфнаха (виж тук).

Формите на бордюрите не са от значение за строителите на София. Снимки: Строителство София, фейсбук страница

Формите на бордюрите не са от значение за строителите на София. Снимки: Строителство София, фейсбук страницаСофияска класика - груби и грамадни циментови капаци, груби циментови замазки, разнообразие от зле положени тротоарни плочки. Снимки: Строителство София, фейсбук страницаИ процесът на ремонта е мърляв, и крайният резултат. Снимки: Строителство София, фейсбук страницаОще една циментова замазка. Случаен минувач няма да стъпи на пресен цимент да си цапа обувките - това е само някой от майсторите. Снимки: Строителство София, фейсбук страницаЕто какво се случва след "качествената" работа. Снимки: Строителство София, фейсбук страницаВездесъщите капаци, наслагани както дойде. Снимки: Строителство София, фейсбук страницаОще една безумна циментова замазка. Снимки: Строителство София, фейсбук страницаТротоар, закърпен с груби замазки. Снимки: Строителство София, фейсбук страницаЕй така се прави ъгъл на тротоар - 2-3 вида капаци на шахти, 2-3 вида плочки, всичко събрано с груба циментова замазки на едно място. Снимки: Строителство София, фейсбук страницаИ процесът на работа е мърляв, и крайният резултат. Снимки: Строителство София, фейсбук страницаИ процесът на работа е мърляв, и крайният резултат. Снимки: Строителство София, фейсбук страницаТук за по-сигурно за замазали с цимент всичко. Ама как изглежда, дали се прави така в столичен център, няма значение. Снимки: Строителство София, фейсбук страницаЦарете на замазките. Снимки: Строителство София, фейсбук страницаТова е ъгълът с "Раковска". Ще видим след време как ще изглежда. Който работи мърляво, и резултатът му е мърляв. Снимки: Строителство София, фейсбук страницаОтново скапаните капаци на шахти, отново грубо замазани с цимент. Снимки: Строителство София, фейсбук страницаТворчество. Снимки: Строителство София, фейсбук страницаОтново скапаните капаци на шахти, отново грубо замазани с цимент. Снимки: Строителство София, фейсбук страницаТака се получава след калпаво свършената работа - още след първата зима. Снимки: Строителство София, фейсбук страницаОтново скапаните капаци на шахти, отново замазани с цимент. Снимки: Строителство София, фейсбук страницаНепреходно творчество на ъгъла с бул. "Левски". Снимки: Строителство София, фейсбук страницаБордюр, паваж и тротоар се сливат в едно. Снимки: Строителство София, фейсбук страница

Общината оповести неотдавна някакъв анализ, че най-много прах имало във въздуха на София заради паважа. А дали не погледнаха тротоарите? Покрити с лошо изработени циментови плочки, които се пукат, особено след като мърлячите софиянци паркират с колите си върху тях. И тези плочки са редени от дилетанти, отгоре-отгоре. Вероятно нископлатени работници, наети някъде от селата, които никога не са правили тротоар. Под плочките не е направена настилка както трябва, те са наредени криво-ляво, после с лека циментова заливка между тях. Още след първата зима започват да мърдат и да джвакат под краката ти. И в София цари истински тротоарен барок – улиците са покрити с десетки видове плочки, не само с 2-3 вида, както приляга на един град със стопанин. Един шестоъгълни, едни правоъгълни, други квадратни, ромбоидни, с най-разнообразни повърхности гладки, на чертички, с различни черти, улеи. И некачествени. Един и същи тротоар до тук е с едни плочки, натам продължава с други, после се редуват трети. И всичките разкривени и пропаднали тук-там.

Царете на замазките. Снимки: Строителство София, фейсбук страница

От снимките се вижда, че самата инженерна идея част от уличното платно да се покрие с дребни плочки, вече е заложила разпадането им. Там уж в странична лента ще вървят велосипеди и мотопеди, но неминуемо ще газят и коли. Със сигурност тези плочки ще се размърдат още на втората година, дори само велосипеди и мотори да ги газят.
Голям проблем за майсторите строители са бордюрите. Грубо наслагани, след време някои пропадат, нарушават линията, а от снимките се вижда, че и съвсем нови са редени зле и празнотите между тях са запълвани с груба циментова замазка. Това е столичен булевард в центъра…

Така се правят бордюри в европейска столица. Снимки: Строителство София, фейсбук страница

Когато един тротоар и улична настилка не са направени с необходимите наклони, след дъжд водата се задържа на локви върху тях. Това се вижда из цяла София. Тази вода задържа прах, става кал, плочките отдолу мърдат, още повече кал се натрупва. Навсякъде растат и бурени и треви между плочки, около тях се натрупва пръст. При сухо време калта става прах и полита. Това е една от причините въздухът на София да е рекордьор па замърсяване с твърди частици.

Както може да се очаква тази шахта, замазана грубо с цимент, бързо ще се разхлопа. Снимки: Строителство София, фейсбук страница

Както може да се очаква тази шахта, замазана грубо с цимент, бързо ще се разхлопа. Снимки: Строителство София, фейсбук страницаЗа колко време ще оцелеят така направените шахти? Снимки: Строителство София, фейсбук страницаТази павета още от сега са цъфнали. Снимки: Строителство София, фейсбук страницаЗа колко време ще оцелеят така направените шахти? Снимки: Строителство София, фейсбук страницаСнимки: Строителство София, фейсбук страницаСнимки: Строителство София, фейсбук страницаТака се правят бордюри в европейска столица. Снимки: Строителство София, фейсбук страницаСнимки: Строителство София, фейсбук страницаСамата инженерна идея да се направи улично платно с дребни плочки гарантира, че те ще се разхлопат след първата зима. Това е уж алея за велосипеди и мотори, но там със сигурност ще газят и коли, боклуджийски камиони и др. Снимки: Строителство София, фейсбук страницаТака се правят бордюри в европейска столица. Снимки: Строителство София, фейсбук страницаСтроителство София, фейсбук страницаЕто какво се случва с най-разнообразните видове плочки, още след първата зима. Строителство София, фейсбук страницаПоставянето на капаци на улично платно, независимо дали с асфалт или паваж, е засега нерешим въпрос за българската строителна мисъл. Строителство София, фейсбук страница Строителство София, фейсбук страницаМърлявщината е патент и на майсторите по трамвайни релси. Строителство София, фейсбук страницаСтроителство София, фейсбук страницаУж добре изглеждат тези новоположени плочки, но отсега се вижда, че ще се размърдат и започнат да джвакат. Строителство София, фейсбук страницаИнженерният шедьовър - отделна лента, покрита с дребни плочки. Строителство София, фейсбук страницаСтроителство София, фейсбук страницаСтроителство София, фейсбук страницаСтроителство София, фейсбук страница

Човек може да види Париж или друг цивилизован град как е устроен – след дъжд градът се самоочиства, водата, паднала от небето изтича от тротоари и улични платна и ги измива. В София не изтича, образуват се локви, защото ги няма необходимите наклони. Това е заради всичките тия мърлячи, които ремонтират булеварди.
И за толкова години общината не намери начин да промени нещо. Да въведе стандарти и контрол. Да слага тротоари от асфалт, както в Париж и другаде – поне в жилищните квартали. Вместо това се правят скъпи ремонти с уж красиви настилки (и скъпи – да дадем едни пари на когото трябва), които после се разпадат. За да ги сменят след няколко години с други подобни.
И тези отчайващи циментови капаци на шахти, които също се разпадат навсякъде. Вижда се, че сега обилно ги слагат по най-грозен начин по тротоарите на ремонтирания „Дондуков”. Как никой не се сети да ги смени с нещо по-качествено, с по-малък размер. Няма столица в Европа с такива идиотски капаци.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.