Някой да не е разбрал? Посланикът на САЩ говори за Васил Божков

 

Американският посланик в София Джон Байърли се изказа необичайно остро от ефира на бТВ за близостта на управляващите със сенчестия бизнес. Той каза, че властта толерира частни интереси в хазарта и безмитната търговия. Байърли даде пример със запазването на фришоповете по границите, от което бюджетът търпи големи загуби, и предложението на правителството да се намали данъка за хазарта.

Политиците у нас се направиха на ударени и никой не реагира подобаващо, нито някой спомена за кого може да става дума.

Байърли също не каза имена, но беше по-конкретен и ясен от българските политици: “Кое е по-важно за обществото – няколко добре защитени бизнесмени да печелят стотици милиони годишно от тези сиви продажби или да се осигурят повече средства за финансиране на по-добро образование и здравеопазване. Всички знаят за кого става дума. Това е един от големите проблеми на България.“

За кого говори Байърли? Въпрос с понижена трудност. Интересите в хазарта са на Васил Божков, най-големия бос в този бранш в България. Негови са Еврофутбол, повечето казина и бингозали в страната. За него се говори, че си има своя парламентарна група в парламента. Тя е разделена между няколко партии. Не е само една.

Правителството (!) направи изложба с колекцията от антики на Васил Божков в Брюксел. Антики, купени от иманяри, по признания на самия Божков. Никой не го закача за тази колекция, а полицията постоянно тараши дребни колекционери за далеч по-маловажни предмети. Тогава в защита на колекцията на Божков се изказаха ред фигури с претенции за обществен престиж като Светлин Русев, Антония Първанова, Емил Хърсев и др. Божков си има лоби и в парламента, и извън него.

По повод думите на Байърли двама депутати от ДПС веднага защитиха пред столичен вестник предвиденото намаление на данъците в хазарта. И омаловажиха ситуацията с безмитните магазини – въпросът бил решен, те били закрити. Но бяха закрити сама част от тях по границите, а много продължават да функционират.
В безмитните магазини, освен ДПС, има интереси пак Васил Божков, който е собственик на една от фирмите, занимаващи се с безмитна търговия.

Какво показва статистиката – всяко едно магазинче на границата отчита колосални продажби на цигари и алкохол. Ако разделиш количествата на броя на работните дни в годината, излиза, че са продавали по 20 картона цигари в минута. Истината е, че това са цигари, продадени на вътрешния пазар, но отчетени като продажби на безмитен магазин, представляващ павилион с по 10 вида цигари и алкохол на рафта.

Когато по искане на ЕС Милен Велчев преди 4 години постави въпроса за закриването на безмитните магазини, за малко да бъде уволнен. Тогавашният коалиционен партньор на царя – ДПС – веднага му поиска главата. Тихо и мазно се споразумяха, а магазините останаха. На втори опит, пак под натиска на ЕС, бяха закрити една част от тях – по границата с Гърция и др. Но контрабандата върви през останалите.

Сегашният министър на финансите, който предлага намаление на данъка за хазарта, беше злополучен кандидат-кмет на СДС. Той се срещна с Васил Божков и тогавашната лидерка Надежда Михайлова изтегли кандидатурата му за кмет. Оттогава за Орешарски се говори, че е човек на Васил Божков.

Както казваше покойният Христо Калчев – всяка държава си има мафия, само нашата мафия си има държава.

Защо само американският посланик и Калчев казват нещата с истинските им имена в България? При толкова много медии?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.