Революцията в Саудитска Арабия: жените получиха право да шофират

Франс прес

Кралят на Саудитска Арабия Салман издаде указ, с който разрешава на жените в страната да управляват автомобили. Кралството бе единствената държава в света, в която жените досега нямаха право да шофират.

В указа се посочва, че мнозинството в Съвета на висшите богослови е одобрило мярката и тя съответства на „стандартите на Шариата“.

Новото право трябва да бъде въведено най-късно до юни 2018 година. За целта ще бъде сформиран министерски орган, който да даде препоръки в тази насока до месец.

Заповедта на крал Салман е част от усилията на властите в Рияд за модернизация чрез откриване на повече сфери от обществения живот за жените. Представителите на нежния пол все още са представлявани в администрацията и съда от попечители, които задължително трябва да са мъже.

Международната общност приветства историческото решение на Саудитска Арабия да разреши на жените да шофират, след като досега това беше единствената страна в света, наложила забрана за това.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш похвали тази „важна стъпка в правилната посока“, а американският президент Доналд Тръмп отбеляза, че това е „положителен напредък в полза на правата на жените“ в тази съюзническа страна, често критикувана на международната арена.

„Щастлив ден!“

Указът на крал Салман разтърси като земетресение ултраконсервативното кралство, отбелязва Франс прес. Активистки, някои от които бяха арестувани, че са дръзнали да нарушат забраната, настояват за тази мярка от десетилетия.

„Аз съм в шок, изключително радостна съм“, казва пред агенцията Хая Ракиян, 30-годишна банкова служителка, живееща в Рияд. „Не очаквах подобно решение преди по-малко от 10 или 20 години!“, заяви тя.

„Това е много щастлив ден! Още не мога да повярвам и няма да повярвам, докато не видя това с очите си“, възкликва Шаса Дусри, служителка в петролна компания „Арамко“ в Дахран (Източна Саудитска Арабия), която казва, че кара кола в жилищния комплекс, в който живее, но никога извън него.

Много жени от саудитския елит, които можеха да шофират в Лондон или Дубай, но не и в Рияд, се опитваха да се противопоставят на забраната в Саудитска Арабия, но системно биваха арестувани.

„Това е материализация на смелостта на жените, които се бореха за това от години“, заяви „Амнести интернешънъл“. „Само че то твърде много закъсня“, допълни организацията по повод отменянето на забраната, която тя определи като „малка стъпка“.

Жените продължават да са обект на сурови ограничения в Саудитска Арабия, където са поставени под опеката на мъж от семейството – баща, съпруг или брат, за да следват или да пътуват.

В рамките на план за икономически и социални реформи до 2030 г., за да намали зависимостта си от петрола, Рияд изглежда смекчава някои наложени на жените мерки.

Решението за вдигане на забраната за шофиране идва, след като на саудитките беше разрешено да честват националния празник миналата събота на стадион, което се случва за пръв път в страната.

Мъже и жени танцуваха по улиците под звуците на ударни инструменти и електронна музика – невиждани сцени в страната, известна с разделението между половете на обществени места и със строгата форма на исляма, която изповядва.

Рияд се опитва предпазливо да насърчава някои форми на развлечение, въпреки съпротивата на крайните консерватори в кралството, където половината население е на възраст под 25 години.

Икономическа цена

През ноември миналата година саудитският принц и милиардер Ал Уалид бин Талал, известен като човек, изразяващ свободно личното си мнение, отправи емоционален апел жените да получат право да шофират.

Той изтъкна „икономическата цена“, произтичаща от факта, че за да пътуват жените в Саудитска Арабия са зависими от „чужди“ частни шофьори или таксита. А ако съпругът намира време да закара жена си, това значи той да отсъства от работа, което намалява производителността му, отбеляза със съжаление принцът.

Да се позволи на жените да шофират вече е „спешна социална необходимост, оправдана от икономическата конюнктура“, подчерта той, имайки предвид бюджетните затруднения на страната му поради спада в петролните приходи след срива в цената на суровия петрол.

Според него ползването на чужди шофьори коства на саудитската икономика милиарди долари.

Преди да отмени забраната, саудитският монарх направи съпоставка на „недостатъците на забраната и нейните предимства“, уточнява указът.

Според него „мнозинството от великите улеми (ислямски богослови) са подкрепили мярка, позволяваща на жените да шофират“.

Опитите за облекчаване на социалните рестрикции, които досега не се изразяваха в повече граждански и политически права, целят да отблъснат критиките във връзка с неотдавнашна репресивна кампания, смятат анализатори. При „съгласувана кампания“, както казват някои активисти, властите арестуваха този месец около 20 души, сред които имаше влиятелни проповедници и интелектуалци.

Анализатори твърдят, че много от тези дисиденти са критикували силовата външна политика на младия престолонаследник Мохамед бин Салман (на 32 г.) като бойкота на Катар, както и някои реформи като приватизирането на държавни предприятия и намаляването на държавните субсидии.

БТА

<

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.