Оптимизмът е програмиран в мозъка

Нови изследвания разкриват биологичните корени на положителното мислене и как позитивната нагласа влияе върху здравето

Депресията води до чувство за безнадеждност и хората не правят нищо, за да подобрят живота си. Учените измерват мозъчната активност, съответстваща на психическите състояния.Снимка: neurotherapyclinic.com

Хората са склонни към оптимизъм. В действителност, психолозите са установили отдавна, че повечето от нас дори са склонни да бъдат ирационално позитивни. Предразположението към оптимизъм ни кара да очакваме да живеем по-дълго и да имаме по-голям успех от обикновено, но и ни прави склонни да подценяваме вероятността да се разболеем от тежка болест или да се разведем. Тази тенденция е променлива – много изследователи твърдят, че положителната нагласа ни мотивира да планираме бъдещето си и дори може да влияе на дългосрочното ни физическо здраве.

Оптимизмът е необходим за оцеляването ни и е закодиран в мозъците ни. Новото изследване, публикувано в сп. Nature, потвърждава виждането, че положителната нагласа е отличителна черта с дълбоки неврологични корени. Изследователите доказали, че мозъкът на оптимистите осветява по различен начин снимките, направени на скенер отколкото на онези, които са по-песимистични, когато мислят за бъдещето.

Разликите между оптимистичния и песимистичния ум са особено явни в секторите на мозъка, свързани с депресията. „Същите части, които при депресии не работят както трябва, са много активни, когато хората мислят за положителни неща,” казва Тали Шерът, научен сътрудник в University College – Лондон, извършила изследването в Нюйоркския университет.

Шерът включила в наблюденията хора, които трябвало да мислят за емоционални събития, както положителни, така и отрицателни – като например че печелят награда или че приключват любовна връзка. Ставало дума за минали събития и за такива, които било вероятно да се случат в бъдещето. През това време мозъците им били сканирани. Впоследствие хората попълвали въпросници, които измервали нивото им на оптимизъм.

Шерът открила, че когато участниците в експеримента мислят за положителни бъдещи събития, два участъка от мозъка им стават много по-активни, отколкото когато мислят за отрицателни неща. Един от тези участъци – rostral anterior cingulated – винаги се свързвал с оптимизма и това доста изненадало Шерът. „Той се вижда при всички участници и показва, че най-вероятно оптимизмът е съществен за човешката природа”, казва тя. Друго изследване свърза ненормалната дейност на същия участък от мозъка с наследствената депресия и показа, че склонността към оптимизъм и към депресия се регулира от един и същ участък на мозъка.

Учените не могат да кажат със сигурност защо някои хора подхождат по-положително към случващото се в живота, но става все по-ясно, че духовната нагласа има голям ефект върху физическото здраве. Оптимизмът кара хората да контролират живота си, докато депресията има точно обратния ефект. Тя често се свързва с чувството за безнадеждност. „Проблемът с депресията е, че хората са толкова песимистично настроени, че не се включват в дейности, които могат да подобрят живота им,” казва Елизабет Фелпс, една от авторките на изследването и професор по психология в Нюйоркския университет.

Например тези, които мислят фаталистично за рака, са изложени на по-голям риск да се разболеят от тази болест, защото не взимат превантивни мерки като да ядат зеленчуци или да спрат да пушат. От друга страна, учените свързват оптимизма с по-доброто здраве. Основополагащо изследване на 999 възрастни мъже и жени показа, че оптимизмът значително намалява риска от смърт от сърдечносъдови заболявания.

Истинската природа на връзката между оптимизма и доброто здраве все още не е ясна. Според Мартин Силайгмън, изследвал оптимизма и положителното мислене в университета в Пенсилвания е особено важно, че оптимистите (за разлика от песимистите) се грижат повече за здравето си, защото вярват в потенциалния положителен изход. По-доброто здраве може да се дължи и на факта, че оптимистите са по-привлекателни и имат по-добри социални контакти, които се свързват с дълголетието. Друга възможност е оптимистите да са имали по-малко травми и трудности в живота си (големият брой негативни събития в живота се свързват с лошото здраве). „Всичко това е вероятно”, казва Силайгмън.

Означава ли това, че книгите за духовно израстване като „Тайните на положителното мислене” ще ни направят по-здрави? Не е задължително. Но изследователите вярват, че утвърждаването на положителната нагласа е обещаващо средство. А дали ще се съгласим или не с влиянието на положителната нагласа, говори за мозъка на всеки от нас.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.