Илюзията „Вече не пия концентрат, само бира или вино”

Който иска да мине към умерено пиене, трябва да се въздържа напълно за 1 година, казва д-р Александър Ангелов

 

Тинейджърите в България не смятат бирата за алкохолна напитка, рекламите злоупотребяват. Снимка: e-vestnik

Може ли алкохолик или пък човек, който пие всеки ден и е повече или по-малко зависим от алкохола, да намали постепенно пиенето до умерено по 1-2 чашки и до 2-3 пъти седмично?
Този въпрос си задават много хора, и мнозина вярват, че е възможно. Някои се самолекуват, като казват, че са започнали да пият само вино или само бира. Но дали успяват? И по колко?
Според д- Александър Ангелов, специалист по лечение на зависимостите (алкохол, наркотици и др., виж тук интервю с него), това е измамна, подвеждаща перспектива, особено когато става дума за алкохолизъм.
„Опитът ми показва, а и по света е така – хора, които имат сериозен проблем с алкохола, без период на пълно спиране на пиенето, е почти невероятно, изключено е, нищожен е шансът да минат към контролирано пиене. И този период трябва да е някъде минимум една година”, казва д-р Ангелов. Според психиатрите по зависимости, без професионална лекарска помощ т. нар. самолечение е обречено в 99% от случаите.
А има ли разлика между алкохолика и т. нар. проблемни пиячи?
Според д-р Ангелов проблемният пияч с помощта на близките си, средата, може да стигне до някакви схеми на умерено пиене, но алкохоликът – не. Трябва да мине година без акохол.
„Има такива илюзии – „Вече не пиия ракия, пия само вино или бира…”, казва д-р Ангелов. Илюзия е, че има рецепта за минимализиране на пиенето. Това е временно. Според доктора не минеш ли без чист период, няма как да разбереш докъде си стигнал и колко си зависим, какво се е променило в живота ти.

Около 1 млн. души в България пият концентриран алкохол всеки ден. Снимка: Уебшотс

Алкохолизмът не е наследствено заболяване. Има наследствена предразположеност, но дали ще се развие като болест зависи от средата. „Най-заклетите привърженици на генетичната концепция за алкохолизма казват, че 50 на 50 е биологичният риск и предразположеност, спрямо социалната среда”, казва д-р Ангелов. Има риск да станеш алкохолик, ако имаш наследствени фактори, но не е задължително да станеш. Но и хора, без наследствена обремененост, могат да станат алкохолици, заради социалната среда и поведението. Или поне силно зависими.


По какво се познава, че си зависим от алкохола и имаш проблем?

 

Според д-р Ангелов има няколко ясни белези за проблеми с алкохола, които всеки човек сам може да прецени:

– Пиене без храна

– Пиене сам

– Тайно пиене, като се криеш от близките, приятелите

– Пиене преди обяд

– Пиене в работно време

– Пиене извън конкретни поводи и срещи

– Пиене заради самото пиене

– Да си носиш алкохол в теб

Всичко това са признаци, че си в зоната на риска и може да отидеш и по-нататък, казва д-р Ангелов. И оше: Един от първите физически признаци е отношението към храната. Човек, който има рисково пиене, започва да се храни по-малко. Сериозните пиячи, особено на концентрат, са слаби, сухи хора, пушещи много, приемащи малко храна.

Често при хора, които имат проблем с алкохола, се появяват спукани капиляри в горната част на лицето. Има едно специфично зачервяване, защото рисковата консумация на алкохол води до промяна в съдовата стена и обвивката на кръвоносните съдове става по-уязвима. Появяват се колебания в кръвното. Когато нивото на алкохол в кръвта пада, започва да играе кръвното, защото алкохолът вече е включен като „естествена“ част от обмяната на организма, но всъщност като опасно звено. Когато това ниво започне да спада, се появява стрес. Покачва се кръвното, появява се потене, неспокойствие, тревожност, треперене на ръцете, раздразнителност.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.