Ще стигне ли петролът за още 200 години?

Петролна платформа на американската компания ConocoPhillips. Експертите предупреждават, че петролните кладенци ще пресъхнат след около 60 години. Само шефът на най-голямата компания за добив на нефт Сауди Арамко твърди, че „черно злато” ще има още 200 години. Снимка: Ройтерс

Експертите от цял свят предупреждават, че петролните кладенци ще пресъхнат. Националната нефтена компания на Саудитска Арабия – Сауди Арамко – не споделя тези опасения. Според нея запасите от петрол на Земята ще стигнат за още много, много време, което е доста крайно виждане.
„Петролът е гарантиран”, е смисълът на прогнозата на Сауди Арамко. „Петролът, твърди президентът на компанията Абдула Джума, ще стигне за още много десетилетия и ще осигурява голяма част от енергията на земята.” Според него има ресурси и използваеми резерви за 100 до 200 години. „Светът още дълго време няма нужда да се притеснява за изчерпването на петрола”, заяви Джума през миналата седмица на световния енергиен конгрес в Рим. Той твърди, че не е достигнат дори пикът на добива.

Сауди Арамко обаче не може да намери поддръжници на това виждане. Много други прогнози предвиждат изчерпването на запасите от петрол. Дори петролни концерни като BP и Esso от години са на това становище. Според настоящите изследвания резервите – т. е. онзи петрол, който може да бъде добиван със съществуващата техника и да носи печалба – ще стигнат за още 45 години, ако продължи годишният добив от четири гигатона. През 2006 г. петролните компании в цял свят добиха 3,9 гигатона.

Ако към резервите се добавят и т.нар. ресурси, петролът ще стигне за още приблизително 60 години. Към ресурсите се числят залежите, които не са доказани, но според геолозите е възможно да съществуват, както и вече открити петролни полета, чието използване засега не е възможно по финансови или технически причини.

Абдула Джума, шефът на най-голямата петролна компания в света, представи пред приблизително четирите хиляди делегати на конгреса в Рим коренно различна картина. Според него има залежи от още шест до осем милиарда барела обикновен петрол. Това отговаря приблизително на 800 до 1100 гигатона. Към тях трябва да се прибавят и седем до осем милиарда барела неконвенционален петрол, който се намира в петролните пясъци и в петролните шисти.

Ако се има пред вид досегашното потребление от 1,1 милиарда барела, значи са използвани едва седем до девет процента от петрола. Според сценария на Джума използваемите резерви възлизат на три до шест милиарда барела – т. е. 400 до 800 гигатона. Най-новите прогнози на Федералната агенция по геология и природни ресурси в Германия отчитат, че световните резерви и ресурси възлизат на общо 245 гигатона.

Крайно оптимистичните цифри на Сауди Арамко противоречат на всички данни, с които работят специалистите в петролния бизнес, и които се базират и на предоставяните досега сведения от Саудитска Арабия на ОПЕК. Някои експерти дори се съмняват, че Саудитска Арабия е изкривила и данните, в които описва официално своите резерви и ресурси. Те подозират, че данните може да са преувеличени, за да се представи възможно най-оптимистична картина.

По света обаче не вярват на надутите статистики. Професорът по геология Петер Керер от Федералната агенция по геология и природни ресурси в Германия казва: „За мен това е създаване на паника.” Според него данните на ОПЕК са достоверни: ”Всяка година обобщаваме данните за енергийните източници в целия свят и проверяваме цифрите за тяхната достоверност.”

Засега е ясно едно: през изминалите години количеството на петролните резерви се е увеличило. Нараснало е и от 2005 до 2006 г. Увеличението, поне през миналата година, не е свързано с нови находища, а по-скоро с по-високи оценки на известните петролни полета. Така че малко нарастване е възможно. Но удвояване или утрояване, за каквото говори Сауди Арамко, не звучи достоверно.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.