Премиерът Рахой търси подкрепа срещу Каталуния

Ройтерс

Полицията изтласква мирни граждани, за да завладее секция за гласуване в Барселона. Ранените при сблъсъците са над 800. Снимка: от тв репортаж

В борбата да предотврати отцепване на Каталуния, испанският премиер Мариано Рахой се опитва да си гарантира подкрепа от целия традиционен политически спектър. Засега по въпроса няма единодушие, което може да усложни още повече най-тежката политическа криза в Испания от десетилетия.

Според депутати от управляващата партия Рахой обмисля безпрецедентната стъпка – да се позове на конституцията, за да разпусне каталунския парламент и да предизвика регионални избори. В неделя Каталуния произведе референдум за независимост въпреки силовите действия за осуетяването му.

В Мадрид наричат възможността за разпускане на каталунското правителство „ядрения вариант“, тъй като се предполага, че вероятно това ще предизвика вълнения в Барселона, както и в останалата част от силно индустриализирания и благоденстващ регион, съставляващ една пета от икономиката на Испания.

Но политическата сила на Рахой – Народната партия, управлява с правителство на малцинството и преди да разиграе своя коз, тя е решила по думите на депутат от НП да преговаря с най-голямата опозиционна политическа сила, Испанската социалистическа партия, за да получи изрична подкрепа от нея за подобен ход.

Член 155 от приетата през 1978 г. конституция никога досега не е бил задействан в тази страна, в която все още е жив споменът за фашистката диктатура. Каталунците смятат НП за исторически обвързана с времената на покойния диктатор Франсиско Франко, така че според експерти на Рахой му е нужна подкрепата на социалистите, които също са привърженици на единството на държавата.
„Задействане на член 155 изисква широка подкрепа, защото не знаем дали ще реши проблемите, и ако бъде подкрепено само от една партия в Конгреса на депутатите, ще е трудно да срещне подкрепа и сред мнозинството от каталунците“, каза Рафаел Ернандо, говорител на парламентарната група на НП.

Без тази подкрепа Рахой ще има по-слаби карти и както твърдят политически източници и анализатори, е възможно в крайна сметка да свика предсрочни избори, за да получи мандат да се заеме с каталунските сепаратисти.

Кабинетът на премиера отказа коментар.

На референдума внушително мнозинство от участвалите гласува за независимостта, но избирателната активност беше едва около 43 процента, тъй като подкрепящите оставането в Испания каталунци до голяма степен бойкотираха гласуването.

НАСИЛИЕТО БЕ ОСЪДЕНО В ЧУЖБИНА

Тази седмица Испанската социалистическа партия, която преди референдума беше отворена за възможността да се задейства член 155, изглежда си смени становището, след като полицията използва палки и гумени куршуми, за да попречи на каталунците да гласуват – сцени, които предизвикаха международно осъждане.

Тя заяви, че до края на седмицата ще предложи за разглеждане в парламента декларация срещу действията на вицепремиера на Рахой Сорая Саенс де Сантамария, която според тях е отговорна за полицейското насилие в неделя. Дори и да бъде приета декларацията, тя е само със символичен характер и не налага задължителни министерски оставки.

Някои влиятелни представители на социалистите, като бившия вицепремиер Алфонсо Гера, искат Рахой да възприеме твърда линия срещу каталунския сепаратизъм.

„Социалистите може да гласуват за (член 155)“, каза във вторник Гера. Партията, смята той, трябва да насочи критиките си към каталунския лидер Карлес Пучдемон, а не към Саенс де Сантамария.
Задействане на чл. 155 изисква утвърждаване единствено от горната камара на парламента – Сената, в който НП има мнозинство. Но ако си осигури подкрепа и в долната камара за такава дръзка крачка, Рахой ще си осигури и защита срещу всякакви искания за гласуване на недоверие на политическите си опоненти.

Лявата формация „Подемос“ е против използване на член 155 и иска Рахой да договори нов референдум за независимост, който този път да се произведе с негово разрешение. Мадрид обяви гласуването в неделя за противоконституционно и разположи полицейски сили за предотвратяването му, което дори някои от съюзниците на премиера смятат за политическа грешка.
Баската национална партия, създадена, за да води кампания за по-голяма автономия за баския регион, също е против разпускане на каталунското правителство. Миналата седмица тя оттегли подкрепата си за бюджета на Рахой за 2018 г., докато не бъде решен въпросът с Каталуния.

Антонио Баросо, заместник-директор на работещата в Лондон компания „Тенео интелиджънс“, заяви, че становището на социалистите за задействане на чл. 155 може да се окаже от решаващо значение за бъдещето на Рахой.

„На практика той води страната към неизвестност и за тази цел иска да разполага с възможно най-голяма подкрепа от възможно най-много партии, но също и да получи по-широка подкрепа в обществото за действията на правителството“, каза Баросо.

Рахой предложи да започне многопартийни преговори, на които е възможно да бъде постигнато по-добро споразумение за данъчните и конституционни правомощия на Каталуния в замяна на отказ от независимостта. Но насилието в неделния ден втвърди позицията на мнозина каталунци срещу подобен компромис.

Досега само десноцентристката формация „Сиудаданос“ обяви подкрепа за разпускане на каталунското правителство и на регионалния парламент и за произвеждане на нови регионални избори.
Заради трудностите, които среща в търсенето на по-широка подкрепа, Рахой отложи поне до следващата седмица очакваните дебати в парламента за Каталуния.

Тогава обаче може да е твърде късно.

Вчера представител на подкрепящата независимостта каталунска партия „Кандидатура за народно единство“ – която е в каталунската управляваща коалиция – заяви, че в понеделник Каталуния ще предприеме действия в своя регионален парламент за обявяване на независимост.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.