Що е специална ракия и какво се случи с първата, произведена у нас – „Сливенска перла”?

Така изглеждат гроздовите ракии при соца до към 1980 г. и първата специална ракия „Сливенска перла“ от 1979 г. Снимка: архив e-vestnik

Какво е специална ракия? Преди години винпромите правеха ракия само от остатъци от виненото производство – изцедени джибри, винени утайки и др. Впрочем и домашните ракии се правят точно така – предимно от изцедени първо за вино джибри. И сега евтините ракии във винпромите продължават да ги правят така.

Такива са ни ракиите по традиция, и домашни, и винпромски. По времето на соца масовата гроздова, 3,70 лв. бутилката, беше с етикет с един грозд и надпис „Гроздова ракия”. Няма марка, няма име. Различни винпроми правеха такава гроздова, а съдържанието се различаваше. Зависи кой винпром какъв виноматериал имал, какви остатъци от какво грозде, какво вино. И някои партиди се случваха много хубави, по-ароматни, с по-мек вкус. Като попадне такава партида някъде из магазините в някой град, квартал на София, ценителите си купуваха по няколко бутилки, че като свърши – няма.

Бутилката на „Сливенска перла“ след 1980, чак до началото на 90-те. Снимка: архив e-vestnik

Като най-добри гроздови се славеха от няколко винпрома – от сливенския, Сунгурларе (Славянци), бургаския. (Бургаският вече го няма, бургаската се прави в Поморие, а майсторът й почина пред 2 години).
През 1979 г. във винпрома в Сливен решили да направят ракия от цяло грозде. Първо от него се прави вино, от което пък се дестилира ракията. Това вино се прави специално за ракията, без да се слагат консерванти като за бяло вино. И избрали сортовете Перла и Мускат отонел – най-ароматните сортове грозде в България. Ракията има феноменален успех по онова време – невероятен аромат, леко тяло, ефирна, вкусна.

Ракията е толкова добра, че започват да я продават в тогавашните валутни магазини „Кореком”, наред с уискита и само няколко български питиета – представителните български коняци „Плиска” и „Преслав”. И парадоксът е, че от „Кореком” си я купуват българи, които иначе не могат да я намерят по магазините – дефицитна е, свършва веднага.

В Сливен започва голямо производство години наред, но по някое време през 80-те по-голямата част от лозята с перла са изкоренени планово, заради борбата с алкохолизма в Русия и намаленият износ на вина и напитки за там.  Винпромът започва да прави ракията предимно от Мускат отонел и Тамянка (друг ароматен сорт). Но това променя донякъде вкуса, ракията не е с толкова леко тяло. Въпреки всичко тя остава елитна ракия и докъм края на 90-те години. После се загубва в конкуренцията сред множеството нови специални ракии на различни винпроми, правени от най-различни сортове и рецепти.

Етикетитет на новата „Сливенска перла“, която е с ретро съдържание. Снимка: архив e-vestnik

Днес „Вини Сливен”, в стария винпром, са възродили старата „Сливенска перла”, защото са посадили нови лозя със сорта Перла. Пълното му име е „Перл дьо Ксаба”, селектиран е в Унгария преди повече от 100 години и разпространен у нас през 20-те години на миналия век именно в Сливенско от тогавашната кооперация „Шевка”, чийто наследник е „Вини Сливен”.

От това лято „Сливенска перла” – се появи по магазините с нов етикет и бутилка. Съдържанието на бутилката е в тон с ретро вълната при напитките – възвръщане към някогашната „Сливенска перла” от времето на соца, с леко тяло, специфичен аромат.
Има още една разновидност – „Сливенска перла – барел”, която е отлежала 6 месеца в дъбови бъчви. А „Сливенска перла – 12-годишна” е подбор от специални дестилати, предимно от сортовете Мускат отонел и Тамянка, отлежали при определени условия.

БългарияВиното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.