„Новая газета“: Тайните служби управляват политическите процеси

Арестът на Алексей Навални. Снимка: ФБК

Предизборна чистка на „политически играчи извън контрола на Федералната служба за сигурност (ФСС)“. Така руският опозиционен вестник „Новая газета“ нарича вчерашните обиски в офисите на политическото движение „Отворена Русия“ и в жилищата на негови служители.

С това ФСС де факто се отчита за извършеното досега преди изборите за държавен глава през март и същевременно демонстрира сила – и пред евентуални „клиенти“, които също може да обискира, и пред свои конкуренти, каквито според вестника може да има и в руската президентска администрация.

Руските тайни служби „изземат управлението на политическите процеси в страната“, алармира „Новая газета“.

Натискът върху политически активисти цели да покаже на Кремъл, че тайните служби решават проблемите по-ефикасно и точно те трябва да имат последната дума по политическите въпроси, обяснява изданието.

В същия стил на силова чистка бе издържан тези дни и административният арест на опозиционера Алексей Навални и на шефа на щаба му в навечерието на подготвян протест в Санкт Петербург, посочва всекидневникът.

Съдебна присъда срещу Навални за финансови злоупотреби, която според него е политически мотивирана, му затваря пътя към изборите напролет. Навални обаче обяви свои предизборни митинги по-специално в Москва и Санкт Петербург – родния град на Владимир Путин, в събота, когато президентът има рожден ден.

„Новая газета“ свързва с ФСС и започналата ротация на елитите в руската провинция, където се назначават нови губернатори, след като трима глави на региони бяха арестувани.

А след като бе пратен под домашен арест режисьорът Кирил Серебреников, обвинен във финансова измама, властите заявили „с голям отзвук“, че ФСС контролира директно и културната политика в Русия.

В московската централа на ФСС формално все още няма специален политически отдел, но влиянието на „цивилни агенти“ върху политическите решения се усеща все повече и продължава да расте, констатира „Новая газета“.

Тайните служби в Русия може да получат пряк контрол върху предизборната кампания, превръщайки президентската администрация в проводник на своите решения. Тези служби набират сила „на фона на кланови конфликти, в които се инвестират основните сили на другите участници в руския политически пазар“, добавя опозиционният вестник.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.