Как се опитват да развалят розето. У нас вече са успели
Следващата статия е от сайта WineCurmudgeon.com (в превод „Винен темерут” – англ.). Авторът описва натиска на шефовете на медии върху т. нар. винени журналисти да пропагандират определени по-скъпи типове и стилове вина, с които производители извличат по-големи печалби, съответно и изданията пишещи за вина печелят повече. Описаното е показателно за механизмите на световния винен пазар, част от които са и медиите, пишещи за вино.
Статията показва и тенденциите в правенето на вина. На българския пазар се забелязва липса на леки, евтини вина, а розетата са сравнително скъпи. В Италия, Испания, например, могат да се намерят леки розета по 10 процента алкохол. В България – не.
Сайтът WineCurmudgeon.com е американски блог на винения журналист Джеф Сийгъл. В него той популяризира и обяснява за вината на широката публика. Както сам авторът казва, неговата цел е „Да помогна на американците да гледат на виното като европейци – като на нещо за пиене всеки ден.”
…
Поука: Виненият бизнес и винените медии се канят да развалят това чудодейно питие като го направят с твърде много дъб и алкохол
Бележка от автора: Следващата история е истина, въпреки че аз промених някои подробности, за да се съобразя с позволеното и да предпазя себе си. И почти не съм доизмислял.
– Нуждая се от статия за розе – каза редакторът на списанието.
– Страхотно, – казах – Радвам се да чуя, че розето е достатъчно популярно, че да ме накараш да напиша статия за него. Знаеш, че малко ми трябва и не е нужен голям хонорар да пиша за бума на розето, тъй като пиша за него доста отдавна.
– Да, да, да, – каза редакторът – Това е чудесно. Ето ти заданието за статията – розето е толкова популярно, че винопроизводителите подобряват качеството, като правят вече все по-скъпи розета.
– Чакай малко – казах – Това не е вярно…
– Какво не е вярно? – каза редакторът – Скъпите вина винаги са по-хубави. Ти къде живееш?
– Но цялата идея за розето е, че е евтино и вкусно, и не се налага да похарчиш много пари за него.
– Да, ако искаш да пиеш вино, което няма никакъв дъб в него, или е с малък процент алкохол. Защо някой би искал това?
– Не разбирам – казах – Дъб в розето?
– Какво ти става? – попита редакторът – Всички вина трябва да имат ванилови нотки в аромата (бел. ред. – тези ванилови нотки се получават от отлежаване в дъбови бъчви). Мислех че си експерт. Не си ли знаел това?
– Чакай, аз нещо не разбирам – казах – Розето няма нужда да отлежава в дъб или да има 15% алкохол. То трябва да бъде свежо и леко, и ново всяка година. В противен случай става дума за червено вино.
–И какво лошо има в това? – каза редакторът – Какво от това? Ти ли си единственият във винения бизнес, който не може да го разбере?
Въздъхнах. Колко пъти сме чували това преди…