Как се опитват да развалят розето. У нас вече са успели

Вината розе, които се продават у нас, са сравнително скъпи и с висок алкохолен градус. Липсват евтини, леки вина розе. Снимка: виноблог

Следващата статия е от сайта WineCurmudgeon.com (в превод „Винен темерут” – англ.). Авторът описва натиска на шефовете на медии върху т. нар. винени журналисти да пропагандират определени по-скъпи типове и стилове вина, с които производители извличат по-големи печалби, съответно и изданията пишещи за вина печелят повече. Описаното е показателно за механизмите на световния винен пазар, част от които са и медиите, пишещи за вино.
Статията показва и тенденциите в правенето на вина. На българския пазар се забелязва липса на леки, евтини вина, а розетата са сравнително скъпи. В Италия, Испания, например, могат да се намерят леки розета по 10 процента алкохол. В България – не.
Сайтът WineCurmudgeon.com е американски блог на винения журналист Джеф Сийгъл. В него той популяризира и обяснява за вината на широката публика. Както сам авторът казва, неговата цел е „Да помогна на американците да гледат на виното като европейци – като на нещо за пиене всеки ден.”

Поука: Виненият бизнес и винените медии се канят да развалят това чудодейно питие като го направят с твърде много дъб и алкохол

Бележка от автора: Следващата история е истина, въпреки че аз промених някои подробности, за да се съобразя с позволеното и да предпазя себе си. И почти не съм доизмислял.

– Нуждая се от статия за розе – каза редакторът на списанието.

– Страхотно, – казах – Радвам се да чуя, че розето е достатъчно популярно, че да ме накараш да напиша статия за него. Знаеш, че малко ми трябва и не е нужен голям хонорар да пиша за бума на розето, тъй като пиша за него доста отдавна.

– Да, да, да, – каза редакторът – Това е чудесно. Ето ти заданието за статията – розето е толкова популярно, че винопроизводителите подобряват качеството, като правят вече все по-скъпи розета.

– Чакай малко – казах – Това не е вярно…

– Какво не е вярно? – каза редакторът – Скъпите вина винаги са по-хубави. Ти къде живееш?

– Но цялата идея за розето е, че е евтино и вкусно, и не се налага да похарчиш много пари за него.

– Да, ако искаш да пиеш вино, което няма никакъв дъб в него, или е с малък процент алкохол. Защо някой би искал това?

– Не разбирам – казах – Дъб в розето?

– Какво ти става? – попита редакторът – Всички вина трябва да имат ванилови нотки в аромата (бел. ред. – тези ванилови нотки се получават от отлежаване в дъбови бъчви). Мислех че си експерт. Не си ли знаел това?

– Чакай, аз нещо не разбирам – казах – Розето няма нужда да отлежава в дъб или да има 15% алкохол. То трябва да бъде свежо и леко, и ново всяка година. В противен случай става дума за червено вино.

–И какво лошо има в това? – каза редакторът – Какво от това? Ти ли си единственият във винения бизнес, който не може да го разбере?

Въздъхнах. Колко пъти сме чували това преди…

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.