След Бокова ЮНЕСКО търси ръководител, който да възстанови позициите на организацията

Ройтерс

Ирина. Бокова. Снимка: от тв екрана

Когато миналия юли израелският постоянен представител заяви пред делегатите в ЮНЕСКО, че поправката на неговата тоалетна е по-важна от последното решение на организацията, това ясно показа доколко нейната работа е парализирана от геополитически противоборства.

Който и да спечели тази седмица надпреварата за приемник на Ирина Бокова като ръководител на организацията на ООН за образование, наука и култура, ще трябва да направи опит да възстанови нейната значимост. Тя възниква от пепелищата на Втората световна война, но все повече е спъвана от регионални съперничества и недостиг на средства.

Сред успехите й са определянето за обекти от световното културно наследство на места като островите Галапагос и древните гробници в Тимбукту, които бяха построени отново от ЮНЕСКО, след като въоръжени ислямисти ги разрушиха.

Но като нагледен пример за това колко отровени са отношенията в организацията израелският премиер Бенямин Нетаняху на сесията на Общото събрание на ООН миналия месец заяви пред световните лидери, че ЮНЕСКО пропагандира „фалшива история“.

Подобно на безпардонния в изказа си израелски постоянен представител Кармел Шама Хакоен Нетаняху направи въпросното си изявление, имайки предвид определянето на град Хеброн и двете свещени места в неговия център – Гробницата на патриарсите и джамията Ибрахими – като „палестински обекти от световното културно наследство, намиращи се в опасност“.

Според евреите Пещерата на патриарсите е мястото, където са погребани Авраам, Исаак и Яков и съпругите им. Мюсюлманите, които подобно на християните също почитат Авраам, през 14-и век построяват там джамията Ибрахими, известна още като Светилището на Авраам.

Израелско-палестинският конфликт обаче е само част от минното поле от щекотливи въпроси, по които тази организация от системата на ООН трябва да се произнася.

Япония, например, заплаши да не внесе вноската си за 2016 г., след като ЮНЕСКО включи в своята програма „Паметта на света“ представени от Китай документи за Нанкинското клане от 1937 г.
Базираната в Париж организация, която също така насърчава образованието по света и подкрепя свободата на словото, събира днес изпълнителния си съвет на сесия, за да започне гласуването на седемте кандидатури за нов ръководител.

Номинации издигнаха Азербайджан, Китай, Египет, Франция, Ливан, Катар и Виетнам. Няма ясно откроен фаворит.

През 2011 г. борбите в ЮНЕСКО се засилиха, след като САЩ замразиха вноската си в бюджета на организацията като протест срещу решението да бъде предоставено пълноправно членство на палестинците. ЮНЕСКО беше принудена да ореже програми и да преустанови наемането на нови кадри.

„Това е организация, която беше лишена от мандата си, за да се превърне в арена на шумни сблъсъци, пренасяни от други места и изразяващи се в политическо и финансово изнудване“, каза бивш постоянен представител на европейска страна в ЮНЕСКО.

Теглене на жребий

Всички кандидати обещаха кардинални промени, както и да бъдат независими от родните си страни.

Франция и Китай, двама от постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, отстояват тезата, че агенцията се нуждае от силен ръководител, което може да стане възможно единствено с подкрепата на някоя от големите сили.

Китайският кандидат Цян Тан има почти 25-годишен стаж в ЮНЕСКО. Номинацията му се вписва в дипломацията на меката сила на Пекин, но западните столици изпитват сериозно нежелание Китай да контролира агенция, придаваща облика на политиката в областта на интернет и медиите.

Бившият френски министър на културата Одри Азуле има подкрепата на новия и млад президент на страната Еманюел Макрон. Издигнатата в последния миг френска номинация обаче предизвика силно недоволство сред арабските държави, в частност в Египет, където смятат, че е техен ред да имат свой представител начело на организацията.

Блокът на арабските страни обаче е изправен пред свои собствени политически изпитания. Това, че те издигнаха три кандидатури, показва разделението сред тях – нещо което египетската кандидатка Мушира Хатаб определи като пречка за кампанията на арабските страни да излъчат следващия ръководител на ЮНЕСКО.

Възможно е кризата между Катар и неговите съседи от района на Персийския залив, които определиха Доха като спонсор на тероризма от голям мащаб, да се е отразила негативно на шансовете на бившия катарски министър на културата Хамад Кауари.

Гласуването ще премине максимум в пет тура. Ако накрая двамата финалисти са с равен брой гласове, ще се тегли жребий.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.