Кметът на Добрич ще съди журналистка, че написала как 8 души от общината ще вземат над заплата 455 хил. лева

Бойко Борисов с кмета на Добрич Йордан Йорданов. Снимка: Топновини

Голям проект за воден цикъл в Добрич, който ще се изпълнява с кредити от банки, включва и близо половин милион лева за възнаграждение на хората, които ще го ръководят, т. нар. звено за управление на проекта.
„Секретарката на кмета, пиарката му, общинска съветничка от ГЕРБ, бивш зам. кмет на Балчик и прочие са включени в звеното за изпълнение на проекта на водния цикъл. Те няма да работят на терен, само ще администрират, но за сметка на това ще получават солидни възнаграждения”, пише добричкият сайт „Бележник”.
Той съобщи още през март, че „общата заделена сума само за заплати на назначените в административното управление на водния цикъл е 455 хиляди лева. Сведенията за парите, за възнагражденията на лицата, както и имената им, получихме от община Добрич след запитване по Закона за достъп до обществената информация (виж тук).

Редактор и основен автор на сайта „Бележник” е журналистката Юлиана Велчева, работила в миналото като кореспондент на в. „24 часа” и съкратена, когато настъпи ерата на Пеевски в тази пресгрупа. След последната публикация, кметът Йордан Йорданов се е заканил да я съди, като дори написал статус в страницата си във Фейсбук. Възнагражденията и хората, които ще ги взимат са определени от него и общината. Същевременно сайтът „Бележник” пише за „тоталната липса на информация за водния цикъл, заради това, че гражданите не са уведомени нито къде ще се прави подмяна, нито пък са наясно каква част от градското водно трасе ще бъде обновена”. И от сайта са се добрали само до подробности за хората, които трябва да водят проекта.

Нека читателят сам прецени дали е нормално такова възнаграждение:
1. Ръководител на проекта: 75 330 лв.
2. Координатор: 58 590 лв.
3. Експерт комуникация, информация и публичност:  46 035 лв.
И т. н. общо 9 души ще си разделят 455 000 лева, според данните предоставени на сайта „Бележник” по Закона за достъп до обществената информация. Това са пари над заплатата, защото повечето от тези хора са на заплата в общината.

„За рязане на лентички, кафе паузи и подобни обаче са заделени над 200 хил. лева”, пише сайтът „Бележник” (виж тук).

Ето и поименно хората, публикувани в сайта „Бележник”:

„Кога е започнал водният цикъл, ние не се наемаме да гадаем. Какво точно ще включва и откъде ще минава, за добричлии е пълна загадка. Ето обаче лицата, които отдавна трябваше да съобщят това. Ето и възнагражденията, които кметът на Добрич Йордан Йорданов е определил:
Звено за изпълнение на проекта по водния цикъл

1. Ръководител на проекта: инж. Живко Неделев, бивш зам. кмет на Балчик  – 75 330 лв.

2. Координатор: инж. Добринка Михова, главен експерт в Дирекция УТИОС – 58 590 лв.

3. Експерт комуникация, информация и публичност:  Галина Миткова, началник на канцеларията на кмета и пиар – 46 035 лв.

4. Юрист на проекта:  Росица Маркова, юрист на община Добрич – 37 665 лв.

5. ВиК инженер, направление пречистване: Николай Читърлиев – 58 590 лв.

6. ВиК инженер, направление ВиК:  инж. Димка Атанасова-Петрова– 58 590 лв.

7. Експерт счетоводство и финанси: Божанка Вуцова, общински съветник от ГЕРБ  – 50 220 лв.

8. ВиК инженер, представител на асоциирания партньор: инж.Димчо Димов – 35 573 лева

9. Служител, отговарящ за съхранението на документацията: Мария Йорданова, секретарка на кмета на Добрич – 34 407, 50 лв.

„Проверка на „Бележник” установи, че Божанка Вуцова, в качеството си на общински съветник, е гласувала заема за водния цикъл, който община Добрич трябва да изтегли. Става дума за 11 млн. лева кредит.  10 млн. от тях са предназначени за дофинансиране на средствата за водния цикъл, който е на обща стойност 115 млн. лева. Има ли конфликт на интереси в случая, оставяме на преценката на контролните органи”, пише „Бележник”.
От „belejnik.bg

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.