Щедри спонсори възкресиха Ваймарската библиотека от огъня

Реставрираната читалня стил Рококо. 12 работилници в Германия възстановяват повредените от огъня книги и партитури, а управата на „Ана Амалия“ иска да я превърне в изследователски център. Снимка: viaggio-in-germania.de

Промененият цвят на скърцащите дървени стълби, които водят към горния етаж на библиотеката на херцогиня Ана Амалия (построена през 1691 г.) е първата следа за пожара, който унищожи сградата през 2004 г. Огънят обаче погълна вековни рисунки и книги на втория етаж, затова и стихията е оставила тук по-видими следи.

Помещението, в което някога бяха натъпкани книги и музикални партитури, сега е излъскано и е скромно мебелирано с маси за четене и кресла. Един стъклен куб, стигащ от пода до тавана, обгражда перилата в стил Рококо и е украсен със сини и златни опушени детайли. Горният етаж е забележителен с нещо друго: щедростта на спонсорите, която позволи да бъде ремонтиран толкова бързо.

“Библиотеката „Ана Амалия“ е в сърцата на жителите на Ваймар”, казва директорът й Михаел Кнохе. “Това до голяма степен се дължи на факта, че тя е една от първите обществени библиотеки в Германия. Била е отворена не само за аристокрацията, но и за обикновените хора.”

На първи ноември, повече от три години след като късо съединение предизвика пожара и една седмица след като политици, местни управници и цял батальон от медии празнуваха повторното отваряне изгорялата читалня в стил Рококо, библиотеката „Ана Амалия“ отвори врати и за читатели. Краткото време, необходимо за възстановяване на щетите от пожара, оценяващи се на милиони евро, се разглежда в този център на немската култура като окуражаващ знак във време, когато библиотеките са изправени пред трудности при преминаването в дигиталната ера.

“Огънят изпрати послание за стойността на книгите в културния ни пейзаж и провокира много размисли, включително на политическо ниво”, казва Кнохе, който е научен работник и ръководи библиотеката от 16 години. “Ако това е един от уроците от пожара, ние сме благодарни.” След бедствието от нощта на 2 септември 2004 г. повече от 20 000 души, институции и фирми дариха над 17 млн. евро. Провинция Тюрингия и федералното правителство осигуриха по-голямата част от 14-те милиона евро, които бяха необходими, за да се възстановят горните етажи на триетажния замък стил Рококо. Библиотеки в Будапеща, Париж и Ню Йорк помогнаха като осигуриха копия на изгорелите книги. Създадената в Ню Йорк организация American Friends of the Anna Amalia Library (Американски приятели на библиотека „Ана Амалия“) събра 13 000 евро за ремонта и възстановяването на книгите.

Пожарът на 2 септември 2004 г. унищожи десетки уникални екземпляри в библиотеката „Ана Амалия“ във Ваймар. За по-малко от три години за възстановяването й бяха дарени повече от 17 млн. евро. Снимка: anna-amalia-bibliothek.de

“Страхотно е, че бяха осигурени толкова много пари”, казва Зиглинде Холцхойзер, която е дошла във Ваймар от южна Германия само няколко дни преди отварянето на библиотеката. “Виждате колко много означава подобно нещо за хората.”
Жителите на Ваймар обичат сградата в стила на френския Ренесанс, носеща името на херцогинята от 18-и век, която била един от най-големите поддръжници на библиотеката. Тя се намира в края на парка край река Илм. В града, който е приютил и една от най-мрачните немски туристически атракции – концентрационния лагер Бухенвалд – културното наследство на Ваймар и старателно реставрираните исторически сгради като тази на Ана Амалия предлагат на гостите и друг, по-приятен образ.

Въпреки постигнатото дотук, Кнохе и екипът му са наясно с огромната работа, която предстои. Бяха спасени скъпоценни екземпляри (като подвързаната с кожа библия на Лутер от 1534 година), но повече от 50 000 книги и партитури от колекцията на библиотеката, включваща един милион екземпляра, бяха погълнати от огъня през 2004 г. Други 46 000 бяха белязани от пожара и от водата при гасенето му – от подвързани с кожа книги, набръчкани от високата температура до пергаментовите документи, разкъсани от пламъците.

“Ще е много трудно да задържим високото ниво на внимание”, твърди Матиас Хагебьок, член на екипа от шест души, създаден, за да ръководи реставрацията на книгите. През последните няколко години Хагебьок координира мрежата от 12 работилници в Германия, които реставрират книгите. Foundation of Weimar Classics (Фондация на ваймарските класици), която управлява библиотеката, е заделила средства, за да отвори подобна работилница близо до „Ана Амалия“, а медийният отдел на фондацията е бил разширен, за да увеличи обществения интерес. Юлия Глезнер, шеф на ПР-отдела на фондацията, казва, че реставрацията е позволила на библиотеката да започне да посреща редовно посетители. Всеки ден се продават по 290 билета, а фондацията очаква през тази година тук да дойдат 90 000 души.

Ремонтът на библиотеката ще й помогне да се превърне в място за изследвания на най-високо ниво. През 2004 г., малко след пожара, фондацията откри отдавна планиран изследователски център. Според Кнохе цифровизацията на датиращия от няколко века каталог на „Ана Амалия“ вече е започнала.

“Работата ни е да създадем функционираща библиотека, подходяща за изследвания. Вече няма да бъдем само музей”, твърди Кнохе, който е един от наследилите поста на Йохан Волфганг фон Гьоте. “В дългосрочен план имаме интерес тук да идват както посетители, така и изследователи.”

Откакто библиотеката отвори врати, всеки ден се продават билети на желаещите да видят читалнята. През следващите няколко седмици Ана Амалия ще направи стъпка и в другата посока, като учените ще могат да четат колекцията от книги в горната част на читалнята, оборудвана с климатик.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.