Подпалени коли; Бухалките на Пеевски; И Мондешки във война за соц-марката „Елпром”

Момчил Мондешки в някои публикации е наричан „главно действащо лице в разграбването на КТБ“. Снимка: Биволъ

Шега-майтап, но за старата соц-марка „Елпром” припламва война. Уж дребен въпрос, неголямо производство на електромотори. Но отзад надничат братя Мондешки, наричани „чорбаджиите на Троян”. Зад тях пък наднича Пеевски, чиито вестници бухалки редовно се стоварват върху собственик на предприятие за електромотори, който имал дързостта да притежава марката „Елпром”.
Официално тя е регистрирана в Патентното ведомство на две фирми, които са си я разделил с договор. Това са „Дипломат” („Дипломат корпорейшън”) и „Елпром Харманли”. Първата продава електроуреди , втората произвежда електродвигатели и свързана с тях техника. Разпределили са си ползването в различни сфери на електротехниката и нямат проблеми помежду си.

Но като претендент за марката изведнъж се появява и една новообразувана троянска фирма. На есенния Пловдивски панаир тя рекламира на щанда си електродвигатели с марка „Елпром”. И твърди, че е правоприемник на известния в миналото производител „Елпром Троян”, че тяхното предприятие е продължител на традициите, технологиите, индустриалната собственост и пазарите на бившия електромоторен завод.
Коя е тази фирма?

Зад фирмата седят братя Мондешки

Единият е адвокат Момчил Мондешки, нашумял с участието си в записа на разговор между двете съдийки Румяна Ченалова и Владимира Янева. Както е известно от записа става ясно как се кадрува и командва в съдебната система, включително с обслужване на премиера Борисов. И точно Мондешки обяви пред медиите, че записът на разговора е нагласен театър, с който двете съдийки искали да създадат компромат. И така удобно оневини главния прокурор Цацаров и премиера Борисов.
Мондешки е известен още и с това, че неговата счетоводителка – дребна служителка със скромен опит в Троян – беше назначена за …синдик на КТБ. И година след това на изпит за синдици същата не е могла да издържи изпита…
В някои публикации Момчил Мондешки е наричан „главно действащо лице в разграбването на КТБ“ (виж тук).
Според разследвания на сайта „Биволъ“ братя Мондешки са забогатели необяснимо и се ползват с особени протекции в Троян и региона от местните полицейски органи (виж тук).

Като дръпне човек един конец от тази история, неминуемо отнякъде се показват Пеевски, КТБ и свързаните с тях куп хора по върховете на властта.
Но ето как се заплита троянската война за марката”Елпром”. По времето на соца в Троян е

най-големият български завод за електромотори

– „Елпром”. В края на соца е преименуван на „Елма”. Изнася продукцията си в близо 40 държави. Производството и износът се свиват след 1990 г., а през 1997 г. заводът е приватизиран от приватизационния фонд „АКБ Форес” на Николай Банев. Под мъдрото му ръководство производството закъсва и до 2012 г. заводът фалира. 400 работници не получават редовно заплата, а заради натрупаните дългове „Елма” АД е е обявена в несъстоятелност. Обявени са няколко търга за продажба на имуществото, за да се удовлетворят кредиторите. Най-големият дълг на фирмата е към държавата. Сградите и терените на „Елма” АД са продадени на Младен Мондешки – брат на адвоката Момчил Мондешки, за сума малко над 1 млн. лева. Но Банев, преди обявяването в несъстоятелност, е прехвърлил част от имуществото – машини и съоръжения – към друга фирма – „Елматех” АД, която продължава да произвежда електромотори. И е в същите сгради, но като наемател. Новият собственик на сградите, обаче, запечатва всички помещения и съоръжения, включително и техниката на „Елматех” АД. Производството е спряно. Макар формално да не притежава съоръженията, а сградите, Мондешки де факто става стопанин и на производствените мощности, с едно решение на ловешкия окръжен съд за „опазване на имуществото на фирмата в несъстоятелност”. Въпросът е спорен, но така Мондешки вече има на разположение и цялата техника. А тази техника за няколко милиона синдиците би трябвало да я продадат, да покрият дълговете. Както стана вече дума – най-големият кредитор на фалиралия завод е държавата. А държавата кучета я яли. Мондешки е по-важен.

„Блиц“ дава своя принос в подкрепа на Мондешки в характерния им стил.

Тук е мястото да се каже, че докато в последните 10-15 години някогашният завод „Елпром” – Троян закъсва, друг производител на електромотори се развива успешно – „Елпром” – Харманли. След приватизацията му в средата на 90-те, той развива производство и пазари, и в момента

изнася в близо 30 страни

електромотори. Конкуренцията в този бранш е жестока. Освен десетки подобни производители в Китай и Азия, има няколко подобни в Румъния. Да се пребориш с тях за цени и качество не е лесна работа. И този завод „Елпром” – Харманли се кооперира със свой филиал в Троян, който също започва да произвежда електромотори. Заводът се казва „Балканска звезда”, бившо общинско предприятие, което е купено през 2003 от собствениците на „Елпром” – Харманли. И този производител е наел на работа много от работниците изпаднали от фалиралото предприятие „Елма” АД (бивш „Елпром” – Троян).

И така, от тази начална точка, през 2016 г. започва войната за марката „Елпром”.
През ноември миналата година Мондешки преименува своя фирма „Монд метал” ЕООД – с предмет на дейност скрап и метални отпадъци – на „Елпром Троян 1” ЕООД, а малко по-късно и на „Електромоторен завод Елпром Троян” ЕООД. До онзи момент първоначалната фирма няма дейност. След преименуването започва да произвежда електродвигатели с техниката на фирмата на Банев, с техни материали и заготовки, както е описано в приложението на в. „Банкер”, „Параграф 22” (виж тук). Тоест – вместо синдик да продаде тази техника за милиони, я оставя фирмата на Мондешки да я ползва. Голяма услуга му правят…

„Труд“ дава своя принос в подкрепа на Мондешки.

И според публикацията с това Мондешки започва кампания, че е правоприемник на стария завод „Елма”-„Елпром” – Троян, наследник на производството на електродвигатели. Само че производството му нещо не се развива кой знае как тази година, работници са пускани в отпуск, съкращавани.

По някакво съвпадение с опита за обсебване на марката и наследството на „Елпром” – Троян, започват неприятности за другия производител на електромотори в Троян – „Балканска звезда”. През януари товарен автомобил „Ивеко” с готова продукция аварира по пътя към Варна, недалеч от Севлиево. Оказва се, че

са развити болтовете на двете му задни гуми,

които се откачат и камионът заорава без задни колела.
На 19 април тази година са подпалени две леки коли в двора на „Балканска звезда”. Всичко е заснето от охранителните камери. Мъж с качулка поставя запалителни материали на предните капаци на колите и ги подпалва, после изчезва Вижда се тук –

Следствието не е открило нищо и при двата случая. Това са типично мафиотски похвати.
Паралелно с тия събития върви мощна кампания срещу собственика на „Балканска звезда” Борис Бояджиев във вестниците бухалки на Пеевски. Няколко пъти всеки в характерния си стил „Блиц”, „Труд” и др. го представят като човек на Иван Костов, внушават, че дължи бизнеса си на откраднати пари (роднина на съпругата му е обвиняем за кражба от „Алфабанк”, но това е след като Бояджиев е развил бизнеса си) и т. н.
Троянската война за марката „Елпром” е само един епизод. Вижда се как двамата братя Мондешки правят каквото си искат.
Властта си има фаворити, на които всичко е позволено?

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.