Вътрешният министър Валетин Радев в обувките на царя, който се оказа гол и в ро(к)лята на Мария Антоанета

Иво Инджев

Вътрешният министър Валентин Радев днес показа реакция, която още веднъж напомни за общия генезис на ГЕРБ с НДСВ по “царска линия”.

Премиерът Сакскобургготски не беше особено разтревожен от бандитските престрелки и убийства в поверената му държава, намеквайки, че е добре да се избиват помежду си. С това не само издаде твърде ниската си политическа култура в битността си на извисен над простосмъртните и превъзнасян “аристократ”, но и на практика изпрати послание едновременно към бандите да си продължават в същия дух войните и към служителите на МВР да не се тревожат и напъват, защото …всъщност от полиция няма нужда (щом ще разчитаме на престъпниците сами да регулират нивото на престъпността по законите на джунглата).

Нещо подобно като манталитет показа днес и Валентин Радев. От позицията на извисен над проблемите на “обикновените хора”, за които е характерно да търсят по-евтиното, той с лека ръка се изказа назидателно за жертвите на измамите на (почти) мистериозния Александър Николов, разкрит вече като Спас Василев. По повод неговото залавяне отговорникът по вътрешната сигурност в държавата изрази скандалното мнение, че на жертвите му така им се пада, щом са се полакомили за евтини самолетни билети и в резултат на това са били измамени от изпечения мошеник.

“Да страдат” (жертвите му), обобщи Радев с аристократичната надменност, приписвана на Мария Антоанета, за която се твърди, че реагирала по арогантен начин начин на “новината”, че хората нямат хляб. “Да ядат пасти”, казала била тя (което се оспорва от доста историци, но така или иначе презрителното й отношение към простолюдието вероятно е било факт).

Както се вижда, между прокуратурата, която си прави оглушки и от дни наред отказваше да повдигне обвинение срещу измамника от една страна и МВР в лицето на министър Радев- от друга, няма голяма разлика. Най-после е постигнато демонстративно единство между двете най-важни институции в борбата с престъпността под мотото “да страдат” онези, които не се возят първа класа на държавна сметка с “всички” екстри, притъпяващи сетивата дори на хора, които не могат да бъдат заподозрени, че са тъпи, щом така хитро са се настанили на врата на въпросните обикновени хора.

А като стана дума за Мария Антоанета и врата (й), то разликата с Радев, Цацаров и прочее вратовръзкари у нас днес е в намесата на гилотината в раздаването на “справедливост” под формата на “най-доброто средство срещу главоболие”, приложено към кралицата през 1793 г. в Париж. imagesНе че пледирам кръвожадно за нещо подобно да се случи и в нашия случай със споменатите дебелокожи господа, но би трябвало те да могат да бъдат сменени с хора, за които главоболието в борбата с престъпността не е чак толкова непоносимо усилие.

Проблемът обаче е, че това зависи от едни дебеловрати фактори, които са придобили власт и пари в количества и размери, осигуряващи братството и равенството на висшите кадри пред тях, но не и пред закона.

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.