Иван от малкия град и умният и красив елит

Имам един приятел. Той се казва Иван. Не е от София. Иван е от един малък град, където работа има само в два цеха.
Заплатите в този град са около 450 лева.

Но да оставим Иван и да се върнем в центъра на София.
Там има едни хора, които се занимават със стратегии и визии.
Те обмислят как да влезем в 22 век, защото той вече тропа на вратата.
Те смятат, че важните теми са джендър неутралността, шофирането на ток и водород, забраната за движение на коли, полиаморните бракове и забраната за изучаване на турското робство, защото не е политкоректно.

А сега да се върнем пак на Иван. Той се топли на печка с кюмюр.
Едни хора в центъра на София ще му кажат, че визията ни за бъдещето е да не се топли на кюмур. Иван ще отвърне, че няма пари да се топли на ток.
Едни хора в центъра на София ще му кажат, че токът се произвежда от електроцентрали, които ни правят зависими от Москва и той не трябва да се топли и на ток. Иван ще попита с какво да се топли.
Едни хора в центъра на София ще му кажат да се оправя, след като е гласувАл я за Волен, я за Валери, я за някой подобен.

Тогава Иван ще попита дали визиите на хората в центъра на София включват и неговата заплата. А тези от центъра на София ще му кажат да мълчи, щото сега са заети да се възмущават, че ги наричали „красиви и умни“, макар, че било повече от ясно, че те са красиви и умни, а Иван – грозен и тъп.

Тогава Иван ще попита – а знаете ли как в града ми може да има отново работа. Тогава тези хора ще му кажат да не се прави на интересен, а като не му изнася – да ходи да бачка в Испания или Англия (но в Англия по-добре не, щото те излязоха от ЕС). И ще му напомнят, че преди не можеше да се пътува свободно.
После ще поспорят още малко за джендър неутралната провинция и народната музика, която Иван харесва, а хората от центъра на София не харесват, те ще му кажат, че ако е умен, трябва да пише на латиница, защото кирилицата ни прави зависими от Путин.

Накрая стратезите от центъра на София ще блокират Иван, а той ще излезе от Фейсбук, защото не са му платили навреме заплатата и са му спрели интернета.
Живеем в две Българии. Едната е на Иван. Другата – на стратезите от централната градска част на столицата.
Коя България е вашата?
Къде се намирате вие по оста – Иван и елита?

Ако успеете да си отговорите на тези въпроси, сигурно ще разберете защо циклим в един кръг и си мислим, че сме умни, красиви, велики, но никой не ни знае кои сме и никой извън приятелите ни в социалните мрежи не ни припознава като алтернатива.

Дневния ред на хората и дневния ред на онези, които имат претенции да са им водачи се разминава драстично. До степен на пропаст.
Не знам кой е красив, кой – умен, кой – тъп и кой – грозен, но знам, че Иван ни се смее. През зъби.
Ако въобще знае кои сме и за какво се борим…


От фейсбук страницата на автора

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.