Шмекериите на Мая Манолова – защо промените в закона за мачкането на длъжниците няма да имат никакъв ефект

Сегашният омбудсман като депутат прокара закон, с който банките и съдии изпълнители ни дерат кожата, сега лицемерно се опитва да го ограничи

Мая Манолова. Снимка: от тв екрана

В дискусията в народното събрания по въпросите за банки и Частни съдебни изпълнители (ЧСИ) мотото беше да се спре рекета над длъжниците. От широко рекламираните промени, обаче, няма да има ефект. А реалната ситуация повече прилича на рекет над самите банки и ЧСИ-та.
Ето част от изказването на г-жа Манолова в парламента:

„Първо искам да ви благодаря за ефективната работа и че приехте изключително важни текстове в подкрепа на българските граждани, които ще дадат малко повече самочувствие на попадналите в изпълнителен процес – да разберат, че са съдени, да платят по-нормални такси, а не кожодерските досега. Наистина ангажиментът, че ще бъдат ограничени свръхправомощията на ЧСИ ще бъде изпълнен и ще се въдвори повече справедливост в тази част на изпълнителния процес“.

А малко по-късно Омбудсманът направи и следното заключение:
„Трябва да призная, че аргументите на г-н Кирилов са основателни. Да, пета година отстоявам, че не е уместно банката да има свръхправомощия и без никакви проверка да се снабдява с изпълнителен лист срещу длъжника. Но в същото време и предложенията, зад които стоя и аз, не са достатъчно добри и натоварват длъжника. А и банките няма да могат своевременно да си съберат задълженията дори в случаите, когато са прави“

2007 г. Манолова прокарва в закона свръхправомощия на банките

През Юни 2007 година се състоят две емблематични за банките и ЧСИ-та заседания с участието на г-жа Манолова в качеството и на депутат и член на правната комисия в парламента.
На заседанията на правната комисия присъстват юристите на Асоциацията на търговските банки. Именно тук се взима решение да се предложи въвеждането на прословутия чл 417 от ГПК, според който банките вече имат право да осъждат кредитоискателите без тяхно знание и по бърза процедура, само срещу заявление от страна на банката. Н атова заседание г-жа Манолова е един от най-видните защитници и буквално „прокарва” този член в ГПК. (Ето стенограмата от НС от 13.06.2007 г.)

След изготвяне на текстовете от правната комисия, те трябва да се гласуват от НС. Там обаче има инакомислещи, които също смятат, че банките не трябва да бъдат приравнявани на държавата и трябва да карат както са били до сега. Отново се налага сегашния омбудсман да вземе нещата в своите ръце и да убеди народните представители. Ето един показателен цитат от изказването на Мая Манолова:

„Мая Манолова: Уважаеми колеги! Искам да ви обърна внимание на новата Глава тридесет и седма „Заповедно производство”. За първи път в нашия Граждански процесуален кодекс се въвежда такова производство. Всъщност нещо подобно е съществувало в предишното ни законодателство – преди 1949 г. Това е евроизискване за съществуване на заповедното производство, бърза процедура, по която се движат исковете за парични вземания, които са подсъдни на районните съдилища.
Както бяхме поели ангажимент и от Коалиция за България, в заповедното производство сме предложили включването на всички извънсъдебни изпълнителни основания по чл. 297, а именно вземанията на различни дружества, които предлагат публични услуги, ще бъдат реализирани по този ред, а не по досега съществуващия, който на практика изключваше длъжника от участие в съдебно производство в случаите, в които той прецени това.
Сега за длъжника остава възможност ако прецени, че искането е неоснователно, да депозира възражение и делото да се движи по общия ред, като правата на тези дружества, които предоставят публични услуги, се гарантират от друга правна фигура, а именно незабавното изпълнение, което гарантира, че няма да бъдат извършени някакви действия, които да осуетят вземането на такова дружество.
Мисля, че чрез въвеждането на това производство и в тези хипотези се постига баланс между обезпечаването на нормалното функциониране на тези дружества, които трябва да събират своите вземания, от една страна; от друга страна, за защита на интересите на гражданите в случаите, в които считат, че им се търсят суми, които те не дължат. Тоест длъжникът може да избере дали да плати по една бърза процедура или да върти съдебно производство, което ще го натовари с допълнителни разноски.”

Обърнете моля внимание на подчертаните думи. Те са меко казано неверни и подробно са тълкувани в основополагащата статия по въпроса „Банките си имат държава” на Георги Палпурин от targ.bg.
Ето и текста на цялата стенограма в парламента от 27.06.2007 г.

Как беше преди това и каква беше икономическата логика на този чл. 417?

Практически въвеждането на този текст създаде ЧСИ-тата и осигури финансово техния просперитет. До този момент банките можеха да си вадят изпълнителни листа на база нотариалните заверки на договорите за ипотека. Практически беше същото, но само за ипотечните заеми. За потребителските трябваше да се заверяват при нотариус (скъпа и тежка процедура) или при просрочие трябваше да се води дело по общия ред. Разбирайте 2-3 години. Така вече, с чл. 417, бързите процедури за всички кредити бяха гарантирани.
Ако сте прочели горните стенограми ще видите, че представителите на Асоциацията на банките са адвокатите на ОББ и ДСК, като един от аргументите им е, че лошите кредити растат. Значи са очаквали това нарастване и съвсем умишлено са отпускали кредити, знаейки че няма да бъдат връщани. Но не им е и трябвало, ако са имали гаранции по чл. 417 в комбинация с ЧСИ. Знаете, че ЧСИ може да продаде и друг Ваш имот за да събере парите по кредитите. А българите имоти имаха достатъчно. Сега вече е по-различно. Всичко е ипотекирано.

И какво се получава реално?

2007г. сегашният омбудсман лобира за въвеждането на чл. 417

по който банките си вадят изпълнителни листа без да разберете, създават се „условия за употреба” на ЧСИ-тата, които могат да вземат всички имоти на длъжника ако изпадне в неплатежоспособност, а банките пък са помогнали с доста точна статистика да се предвиди колко точно процента ще бъдат лошите кредити. Ще рече ТЕ ВСИЧКИ са знаели че ще сте неплатежоспособни по някое време, но не и вие. Защото ТЕ ПРАВЯТ ЗАКОНИТЕ!
Въпросът е простичък. Ако имахте възможност да платите за промяната на някой закон във Ваша полза, от което ще спечелите милиони, бихте ли платили?
Защото банките имат тези пари! А ЧСИ-тата събират над 1 млрд. лв. на година по техните отчети.
Стигаме пак до днешното заседание.

10 години по-късно омбудсман, протестира против закона, който е „прокарал” лично

Защо да го прави?
Нали имаше „баланс във взаимоотношенията” между кредитоискатели и банки?
Няма кой знае какви промени в тази насока, които да са нарушили този баланс от преди 10 години в полза на банките. Напротив, всяко правителство твърди, че следващите промени са в полза на кредитоискателите. И на пръв поглед е така.
Само дето тези промени не работят, защото са мъртво родени.

Защо не известяват с есемес и електронна поща?

Давам пример веднага с най-новите промени.
Нямало вече ЧСИ да си спестява известяването. Щели да тъсят на адрес по 3 пъти!
А кой ще го удостовери това? В мое присъствие частни съдебни изполнители, които са пропускали сроковете за уведомяване, са казвали на сътрудниците си „Напиши един протокол, че сме били миналата седмица!”
Знаете ли как се прави това в цивилизования свят? Известват те, че имаш дело срещу теб чрез SMS.
Казах цивилизования свят, но не се сетих за Турция. Там още си правят преврати и се стрелят, но и там е така, с SMS.
Уж имаме електронни подписи, уж най-добрия интернет бил в България и всички имали достъп, а какво се оказва? Нямат технология да ти пуснат един e-mail, че са ти завели дело?
Нямат защото не искат. Иначе се прави лесно.

Новото преразпределение

„На босия цървулите не можеш да вземеш”
Още една добра стара поговорка. На ЧСИ-тата обаче доста им порасна бизнеса не мислите ли?
Знаете ли на кой се отчитат те? Ще ви подскажа. Ако утре станете ЧСИ или нотариус мислите ли, че банките или М-тел или Топлофикация ще започнат да работят на равна нога с Вас? Не няма! Те си имат списъци с нотариуси и ЧСИ-та с които работят. Само тези! Иначе не дават кредит или не възлагат събиране на вземане. А Вие си мислете каквото искате!
Но да се върнем на темата с босия, цървулите и корупцията в която не участваме. Много е пагубна точно тази корупция.
Да живее промяната!!

От блога на автора kendov.com

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.