КОЙ е БАН и как се празнят столове – кой се пъчи със заслуги за признаването на българско малцинство в Албания

Петър Кърджилов. Снимка: Личен архив

Бел. ред. – Пиар експертът от Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН (ИЕФЕМ – БАН) д-р Петър кърджилов разпространи съобщение до медиите, че учен от техния институт с изследванията и книгите си има заслуги за признаване на българско малцинство в България. До момента медиите представяха новината като заслуга на премиера Борисов и правителството му. Съобщението, че и един учен може да има заслуга, подразни властта и предизвика панически страх у ръководството на БАН. Оттам поискаха експертът Петър Кърджилов да бъде уволнен, защото влошава отношенията с премиера-слънце точно преди приемането на бюджета. По-долу е обяснението от Петър Кърджилов за случая.

Здравейте, драги приятели и колеги!

Казвам се Петър Кърджилов и работя в ИЕФЕМ – БАН от две години и три месеца като специалист връзки с обществеността.

Преди няколко дни стана известно, че с телефонни обаждания от когото трябва могат да се празнят столовете не само на журналисти, но и на ПР специалисти. Горе съм ви показал работното ми място с празния ми стол и схемата, по която се стигна до това.

Ето историята от последните няколко дни:

На 14 октомври (събота) изпратих съобщение до медиите, в което написах, че не прави чест на политиците да приписват заслугите за законовото признаване на българското малцинство в Албания единствено на себе си. Това признаване се дължи не само на тях, но и на редица учени и общественици, сред които водеща роля в последните 10 години има доц. д-р Веселка Тончева от ИЕФЕМ – БАН. Някои медии интерпретираха манипулативно това съобщение и писаха за спор и скандал между БАН и правителството.

На 15 октомври (неделя) вечерта ми се обади директорът на ИЕФЕМ и ми каза, че премиерът Борисов се е обадил на председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, бил много ядосан и му искал обяснение за публикациите в медиите по темата. Ревалски, на свой ред вбесен, се обадил на директора на ИЕФЕМ доц. Петко Христов и му наредил незабавно човекът, който е замесен в това да бъда освободен.

Директорът ми предложи да напусна по взаимно съгласие и ми каза, че ако не го направя, ще бъда уволнен дисциплинарно за уронване престижа на БАН и института. Ръководството на ИЕФЕМ ми казаха, че изпратеното от мен е „огромен гаф“, при това седмици преди гласуването на бюджета, от който е част и бюджетът на БАН, че неизбежно ще се прекрати работата ми в института по един от двата начина!

В неделя и понеделник, 15 и 16.10 положих нужните усилия и овладях временната кризисна ситуазция, създадена от манипулативните интерпретации на част от медиите. (Чуйте например това участие на доц. Веселка Тончева при Ирина Недева в най-достъпното радио в България – програма „Хоризонт“ на БНР: https://goo.gl/kaJNqk) Опитах на няколко пъти я да убедя акад. Ревалски и доц. Христов, че кризата е овладяна и няма нужда да качват в сайтовете на БАН и ИЕФЕМ позиции, в които институциите заявяват, че се разграничават от изпратеното от мен съобщение, както и да пускат опровержение с текст, различен от този, че скандал между правителството и БАН съществува единствено в страниците на някои кафяви медии.

Това е факт. Опитите ми не успяха и двамата решиха в двата сайта да бъдат качени позиции, които обиждат със сервилността към политиците, както моето, така и достойнството на цялата научната общност! Вижте тук: https://goo.gl/VjUV23 и тук: https://goo.gl/YUsGXb. Тези две позиции, разпратени до и медиите, наистина задълбочиха кризата и направиха учените за смях! Освен това, в тях се съдържа директна лъжа. Никъде в съобщението не се внушава „противопоставяне“ между заслугите на политиците и учените по въпроса. В текстът е изразено недоволство, както моето лично, така и това на мои колеги, с които съм говорил – срещу политиците, заради това, че загърбват работата и усилията на учените. А после ни атакуват. Помните думите на Симеон Дянков, Менда Стоянова и много други.

Нямам никакво намерение да напускам, защото ни най-малко не съм уронил престижа на БАН и ИЕФЕМ. Точно напротив – със съобщението от 14.10 и последвалите медийни участия на доц. Тончева, двамата заедно засилихме положителната репутация на двете институции – БАН и ИЕФЕМ, както и на научната общност в България като цяло! Това личи от реакциите и коментарите в обществото, както и в самите медийни материали.

Създадох тази страница не толкова в моя подкрепа, колкото в подкрепа на работата на всички честни и достойни учени в Академията и в България. Повечето получаваме заплати от 400 и няколко лева – колкото тези на хигиенистките в БАН, но с тази разлика, че работим в пъти повече време, а и работата ни е малко по-различна.

Създадох страницата, за да се обединим всички учени, журналисти и граждани, които искаме да запазим честта и достойнството си, а не само столовете и хляба си! Защото всеки един от нас е БАН, всеки един от нас е етичният и принципен човек и професионалист на мястото, където работи. А не тези, които решават дали и кога да остане празен стола на някого заради телефонно обаждане от политик например.

Моля ви да харесате страницата и да я споделите с призив за харесване и споделяне!

Следете и информацията, която ще публикуваме в страницата. Търся администратори, които да помагат! Има още много неща да изговорим, включително информация за други злоупотреби и сервилност в БАН, за които ще ви разкажа скоро.

За да имаме справедливост, свобода и чест а не сервилност и навеждане напред, когато някой малко по-наежен ни кара да се наведем и да мълчим!

Ако искате да помогнете, моля ви напишете имейл до председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, че не трябва да се поддава на натиска на премиера Борисов! Кратък свободен трекст. Ето адреса на Ревалски: presidentbas@cu.bas.bg

Благодаря ви!

Искрено ваш приятел и колега,

д-р Петър Кърджилов
От фейсбук страницата „КОЙ е БАН и как се празнят столове

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.