Как Испания ще поеме контрола над Каталуния?

Джоузеф Уилсън

Карта на Каталуния.

Когато испанският премиер Мариано Рахой обяви планираните мерки срещу сепаратисткото движение в процъфтяващия автономна област Каталуния, нацията притаи дъх.

В събота той призова испанския Сенат да задейства неизползваното досега положение от испанската конституция, позволяващо на централната власт да се намеси временно в управлението на региона при нарушаване на закона от неговите ръководители.

Задействането на член 155 е най-острият отговор на Мадрид досега на намеренията на каталунските лидери да провъзгласят независимост въз основа на резултатите от произведения на 1 октомври референдум за отделяне от Испания, който испанският съд обяви за незаконен.
Следва преглед на някои от правомощията на регионалната власт, които Рахой ще отнеме, задействайки член 155:

ОТСТРАНЯВАНЕ НА РЕГИОНАЛНОТО РЪКОВОДСТВО

Преди всичко Рахой иска да отстрани от власт членовете на регионалното правителство на Каталуния, което подкрепя независимостта. Каталунският регионален премиер Карлес Пучдемон, вицепремиерът Ориол Жункерас и 12-те министри от състава на регионалния кабинет твърдят, че Каталуния е суверенна и не е субект на испанското законодателство.

НАЛАГАНЕ НА КОНТРОЛ

В много области Каталуния е успяла да си извоюва право на автономия, откакто след смъртта през 1975 г. на диктатора генерал Франсиско Франко демокрацията в Испания е възстановена.
Образованието, здравеопазването и вътрешният ред и сигурността са все сфери, в които регионът има правомощия сам да ръководи делата си.
Рахой предлага, след като членовете на регионалното ръководство на Каталуния бъдат отстранени от длъжност, Мадрид да поеме контрола над регионалната администрация, в която работят близо 200 000 служители. Как точно ще действа централната власт засега не е ясно. Един от възможните варианти е испанските министерства да контролират пряко съответните регионални ведомства.
По думите на Рахой временната власт ще има право да уволнява държавни служители, а всички решения на регионалната администрация ще подлежат на задължително одобрение от Мадрид.

ГРАФИК ЗА ПОЕМАНЕ НА УПРАВЛЕНИЕТО

Утре специална комисия от 27 сенатори ще разгледа искането на Рахой за задействане на член 155. В четвъртък Пучдемон ще има възможност да изложи доводите си пред Сената, преди, както се очаква в петък, горната камара на испанския парламент да гласува окончателното си решение.

РЕШЕНИЕ, ТРУДНО ЗА ПРИЛАГАНЕ

Политически наблюдатели от целия идеологически спектър са единни в мнението си, че може да се наложи Рахой и правителството му да прибегнат до сила, ако каталунското ръководство не се подчини на нареждането да се оттегли. В лагера на отцепниците призивите за съпротива и неподчинение са нещо
обичайно.
Твърдолинейните сепаратисти ще подложат на засилен натиск Пучдемон и правителството му да не се оттеглят. Има опасения, че при подобно противопоставяне е възможно да се стигне до полицейски акции с насилие, подобни на тези, помрачили референдума.
„Не мисля, че Пучдемон ще си тръгне само защото е получил писмено уведомление, че е отстранен от длъжност“, каза политическият анализатор Жозеп Рамонеда. „Според мен Рахой ще разбере, че ще бъде много трудно да се приложи (член 155).“

ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ

Във всички 17 автономни области на Испания правото да свикват предсрочни регионални избори имат изключително и само регионалните правителства. Рахой иска временно, що се отнася до Каталуния, това право да бъде прехвърлено на него. Испанският премиер възнамерява и да се ангажира до шест месеца да свика
извънредни регионални избори.
Понастоящем каталунските сепаратисти, които на последните избори през 2015 г. спечелиха общо 48 процента от гласовете, държат 72 от мандатите в 135-местния регионален парламент. Рахой най-вероятно ще се надява свикването на предсрочни избори да наклони баланса на силите в полза на политическите формации, които са срещу независимостта – особено в полза на тези, които се безпокоят от изтеглянето от областта на централите на стотици
компании поради опасения от възможното оставане на независима Каталуния извън ЕС.

ОГРАНИЧЕНИЯ В РАБОТАТА НА РЕГИОНАЛНИЯ ПАРЛАМЕНТ

Макар и испанският премиер да не иска каталунският парламент да бъде разпуснат, той иска да ограничи правомощията му. В частност парламентът да не може да определя нов регионален премиер, докато Рахой не свика предсрочни регионални избори. Освен това той няма да бъде в състояние да упражнява парламентарен контрол над дейността на временната власт, която
ще бъде назначена след отстраняване на сегашното регионално правителство – правомощие, предвидено да отиде временно при испанския Сенат. Каталунският парламент няма да има право да приема законодателни актове, противоречащи на член 155, а централната власт ще има право да налага вето на законопроекти.

ПОЛИЦИЯТА

Каталуния и Страната на баските са единствените две автономни области в Испания със своя собствена полиция.
Испанските власти искат да поемат пряк контрол над каталунската полиция, известна под името „Мосос Д’Ескуадра“, и отправиха предупреждение, че ще обмислят варианта да засилят присъствието на испанската национална полиция, както и на жандармеристките подразделения на испанското министерство на вътрешните работи, известни като Гражданска гвардия. Срещу началника на „Мосос Д’Ескуадра“ Жозеп Траперо вече се води разследване на испанските власти за подмолна противодържавна дейност.

ФИНАНСИ

Мадрид ще засили контрола си над регионалната хазна, като по-специално ще направи така, че никакви бюджетни средства или постъпления да не бъдат използвани за пропагандиране на отделянето от Испания. В навечерието на референдума на 1 октомври Мадрид въведе пряк контрол над бюджета на Каталуния в опит да осуети гласуването.

ОБЩЕСТВЕНИТЕ МЕДИИ

Според намеренията на Рахой испанските власти ще поемат надзора и над управлението на каталунската обществена телевизия и радиа, които се проявиха като едни от основните рупори на отделянето от Испания. Правителството му ще „гарантира излъчването на информация, която да е достоверна, обективна и балансирана“ и „в която се зачитат ценностите и принципите на испанската конституция и нейните разпоредби, отнасящи се до Каталуния“, каза Рахой.
Вчера каталунската обществена компания за радио и телевизия заяви, че „стои твърдо и непоколебимо в отстояването на мисията си да предложи на всички граждани на Каталуния обществена услуга от най-високо качество, при спазване на принципите на етиката, демокрацията и плурализма“.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.