Япония – да спечелиш две трети от местата в парламента, но не и избирателите…

Шиндзо Абе победи убедително на изборите, но половината японци му нямат доверие

Шиндзо Абе. Снимка: Уикипедия

Шиндзо Абе спечели две трети от местата в долната камара на  японския парламент, но не спечели сърцата на избирателите,  недоверчиви към националистическите му инстинкти и отдавнашното му намерение да промени пацифистката конституция, смятат  анализатори.
Той си осигури средствата да придвижи напред плана си за ревизиране на основния закон, създаден през 1947 г. под диктовката на САЩ след капитулацията на Япония в края на Втората световна война. Член 9-и от конституцията постановява, че страната се отказва „завинаги“ от войната.
Според допитванията и анализаторите обаче победата на 63-годишния Абе отново беше напълно предизвестена.
Изборите извадиха на бял свят „трудните отношения на Абе с японския народ“, казва Тобаяс Харис, специалист по японска политика във вашингтонската консултантска компания „Тенео интелиджънс“. „Той получава признание за някои неща, които е направил, но не е обичан“, отбелязва Харис.
Съгласно екзит пол на осведомителната агенция Киодо 51 процента от избирателите нямат доверие в премиера. В анкета на левия всекидневник „Асахи шимбун“ 47 процента от запитаните биха искали да видят друг на държавното кормило.
Само преди няколко месеца такъв развой изглеждаше възможен. Абе, оплетен в скандали и отслабен от историческа загуба на партията му на общинските избори в Токио, се бореше за политическото си оцеляване.

Съсипана опозиция

Когато миналия месец Абе внезапно обяви свикването на предсрочни парламентарни избори, критиците разтълкуваха и осъдиха това използваща случая маневра, целяща да изненада слабата опозиция и да отвлече вниманието от твърденията за облагодетелстване на приятел на премиера при сделка, които Абе енергично отрича.
За момент партията на премиера като че ли щеше да се обърне срещу него, след като харизматичната губернаторка на Токио Юрико Коике огласи учредяването на нова, също дясна формация. Тази неочаквана промяна насочи медийното внимание към губернаторката за дни наред.
Създаването на Партията на надеждата раздвижи изпадналата в летаргия японска политическа сцена и ускори разпадането на основната опозиционна формация – Японската демократическа партия – и  създаването на друго движение, левоцентристката Японска конституционно-демократическа партия.
Популярността на Юрико Коике обаче се стопи, след като тя не се кандидатира за парламента в страна, където конституцията налага министър-председателят да се избира сред депутатите или сенаторите.
„Сега Партията на надеждата сякаш е изгубила надежда“, казва иронично пред АФП Майкъл Чучек, преподавател в университета „Темпъл“ в Токио.
Понастоящем създаването на опозиция, способна да излъчи правителство, ще отнеме 10 години, казва Тобаяс Харис.

Без картбланш

Абе би трябвало да използва победата си, за да се заеме с продължителния процес на ревизиране на конституцията и да превърне в крайна сметка Силите за самоотбрана в армия в пълния смисъл на думата. Този проект е близък на сърцето му и се ползвас подкрепата на националистическата десница, но е тема табу за повечето японци.
За много от тях чл. 9 от основния закон обръща страницата на
империализма и жестокостите, извършени в Китай и Корея от
японската армия преди и по време на войната, както и на ужаса на
американските атомни бомби, пуснати през август 1945 г. над
Хирошима и Нагасаки.
Наясно с недолюбването и разминаванията, в неделя вечерта
Абе демонстрира скромност и благоразумие, отбелязвайки, че
приема предизвикателствата на победата „със смирение“.
Колкото до преразглеждането на конституцията, не пролича той
да бърза. „Не възнамерявам да предлагам /поправки/ единствено
чрез управляващата коалиция. Ще се опитаме да постигнем възможно
най-широка подкрепа“, заяви премиерът.
„Спечелването на избори при демокрацията не дава картбланш
на победителя и той ще е много по-удовлетворен от мисълта, че
хората са доволни от последните пет години управление на
страната“, коментира днес левият всекидневник „Асахи“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.