Ветеранът Волфганг Шойбле и новият германски парламент

Волфганг Шойбле. Снимка: Уикипедия

Волфганг Шойбле, германският финансов министър с желязна воля, стана председател на германския парламент, откривайки пътя за голяма властова промяна в най-мощната европейска икономика.
Мразен в някои части на Европа като архитект на строгата финансова дисциплина, консервативният политик ветеран през 45-те си години в парламента неизменно е в центъра на редица ключови събития в Германия, включително и чрез приноса си за осъществяване на германското обединение през 1990 г.

Водеща фигура в Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлерката Ангела Меркел, 75-годишният Шойбле се очакваше да запази финансовото министерство след конфликтните парламентарни избори миналия месец. Но Шойбле се съгласи да се оттегли от финансовото министерство, за да помогне на Меркел да сглоби нова, неизпробвана досега трипартийна коалиция, след като ХДС получи най-слабия си изборен резултат от 1949 г. насам.
Шойбле не за първи път поставя службата на обществото и партийната си лоялност над собствените си политически амбиции. В миналото той трябваше да се пребори и с куршума на убиец, който го остави парализиран на инвалидна количка, но все още с надеждата един ден да стане канцлер.
Смятан някога за кронпринца на бившия канцлер Хелмут Кол, Шойбле се оказа въвлечен във финансов скандал, разразил се в ХДС, който го принуди да се оттегли като лидер на партията през 2000 г., не на последно място и заради публичен натиск от амбициозната Меркел, която застана начело на ХДС.
Мнозина го смятаха за доайен на финансовите министри от еврозоната и като такъв напоследък той помогна да се положат основите на икономическото възстановяване в Гърция, Испания, Ирландия, Кипър и Португалия в разгара да дълговата криза на еврото.
Редовно наричан „съканцлера“ на Германия, Шойбле има и изненадващо и обезоръжаващо чувство за хумор. Веднъж по време на брифинг журналистите му припомниха, че има рожден ден, а той се обърна и ги попита: „И какво ще правите сега? Ще ми пеете ли?“.
Непоколебим европеец, Шойбле също така не обича да остава длъжен на критиците си. „Стига вече сте ми натяквали, че съм лошото момче, борещо се срещу Атина“, каза той веднъж в разгара на дълговата криза, след като отбеляза, че по-рано се е съгласил за облекчаване на гръцкото дългово бреме.
Но най-дългогодишният германски депутат ще трябва да използва цялото си политическо влияние и запасите си от хумор, за да озаптява един потенциално бурен нов парламент. Изборите миналия месец откриха пътя за настроената срещу чужденците „Алтернатива за Германия“ да стане първата крайнодясна партия, която влиза в Бундестага след Втората световна война.
Шойбле е известен и с това, че често се носи на висока скорост с инвалидната си количка по берлинските коридори на властта. Той обича и бурните спорове, като понякога изглежда, че се наслаждава на словесни схватки с апострофиращите го в пленарната зала на Бундестага.

Волфганг Шойбле в инвалидната си количка. Снимка: Уикипедия

Шойбле винаги е бил човек за трудни мисии. Адвокат от планинския район Шварцвалд в Югозападна Германия, той се присъединява към ХДС през 1965 г. и е депутат в Бундестага от 1972 г. През 1980-те години е шеф на кабинета на (канцлера) Хелмут Кол със задача да намира изход от трудни ситуации. Налага му се да се занимава с поредица от сложни проблеми на високо ниво, включително заложнически кризи, данъчни реформи, както и с някогашния комунистически лидер хардлайнер на Източна Германия – Ерих Хонекер.
Като вътрешен министър в шеметните дни след рухването на Берлинската стена преди 28 г. Шойбле изигра важна роля за подготовката на договора между Източна и Западна Германия, довел до обединението през 1990 г. – постижение, което той смята за връх на своята политическа кариера.
Триумфът обаче се превърна в лична трагедия само седмица след като Германия бе обединена. Умопобъркан мъж простреля Шойбле на предизборна среща в ресторант в неговия собствен избирателен район в провинция Баден-Вюртемберг. Покушението остави Шойбле парализиран от кръста надолу.

* * *

Какъв е новият Бундестаг?

Бундестагът, долната камара на германския парламент, се събира на учредителна сесия днес след изборите през септември.
– Той ще има най-многобройния си състав досега – 709 депутати (в предишния те бяха 631) и ще бъде най-големия демократично избран национален парламент в света.
– За първи път от 1957 г. в него ще бъдат представени шест партии – досега не е имало повече от пет. „Новакът“ е крайнодясната „Алтернатива за Германия“.
– В парламента се завръща Партията на свободните демократи – за първи път една партия влиза в Бундестага, след като на миналите избори е изпаднала заради непреодоляване на 5-процентната бариера.
– За първи път от 1972 г. намалява броят на жените депутати, като се свежда до 30,7 процента от общия им брой. Досега този процент неотклонно растеше. В две партии обаче – Зелените и Левите – жените депутатки са мнозинство, съответно 58 и 54 на сто от избраните.
– Средната възраст на депутатите леко спада – от 49,7 г. в досегашния състав на 49,4 г. Най-младият депутат е 24-годишният Роман Мюлер-Бьом от СвДП. От десетте най-възрастни депутати 8 са от групата на „Алтернатива за Германия“, включително и най-старият – 77-годишният Вилхелм фон Готберг.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.