В Китай – нов Мао или нов Дън Сяопин?

Лидерът Си Цзинпин се бетонира начело, обяви новия състав на ЦК, но не посочи свой наследник

Си Цзинпин. Снимка: Уикипедия

Централният комитет на Китайската комунистическа партия преизбра Си Цзинпин за генерален секретар на партията и определи останалите постоянни членове на Политическото бюро, което на практика управлява Китай. На власт от края на 2012 г., китайският лидер си осигури и нов петгодишен мандат начело на държавата през март догодина. Ден по-рано името на Си беше вписано в партийния устав, което се случва за пръв път от времето на Мао Цзедун. Мисълта на Си Цзинпин ще служи за пътеводител в работата на партията, гласи внесена поправка в устава на партията, пише в електронния си сайт радио Франс енфо.
Името и доктрината на китайския лидер влязоха в устава на комунистическата партия, осигурявайки му статут, близък до този на основателя на режима – Мао Цзедун, отбелязва в. „Фигаро“. Това признание ще осигури на 64-годишния китайски ръководител внушителна власт и авторитет, тъй като ще е трудно да се противопоставиш на онзи, чиято доктрина е канонизирана от партията. То може да му даде възможност също да остане дълго на власт (и след 2022 г.) като генерален секретар на партията (въпреки възрастовото ограничение от 68 години) или на друг стратегически пост, откъдето би могъл да продължи да дърпа конците, допълва френският всекидневник.
Китай обяви новите си висши лидери, нарушавайки традицията, като не назова приемник на президента Си Цзинпин, посочва на сайта си Би Би Си. Пропускът бетонира хватката на Си върху Китай за следващите пет години, а може би и повече – ден, след като името му беше вписано в партийната конституция. В седемчленния постоянен комитет на Политбюро – най-могъщата институция в страната – има пет нови назначения. Освен Си единствено 62-годишният премиер Ли Къцян запазва поста си в комитета.
В последните десетилетия китайските лидери номинираха един или повече възможни свои приемници в Постоянния комитет в началото на последния си мандат, очертавайки ясна линия на приемственост. Имаше спекулации, че Си може да издигне своето протеже Чън Минър и партийния секретар на Гуандун Ху Чунхуа , и двамата на по петдесет и няколко години – достатъчно млади, за да бъдат смятани за подходящи приемници. Но всички мъже в тъмни костюми, които се появиха на подиума днес, бяха над 60-годишни и най-вероятно ще се пенсионират в края на този петгодишен мандат. Липсата на ясен наследник повдига въпроса колко дълго възнамерява да управлява Си Цзинпин, отбелязва Би Би Си.
Китайският лидер Си Цзинпин има толкова титли (повече от дузина), че го наричат „председателя на всичко“. Той е президент, генерален секретар на комунистическата партия и председател на Централната военна комисия, оглавява работни групи по всевъзможни въпроси – от Тайван до сигурността в интернет. Миналата година той беше провъзгласен и за „централен лидер“ на партията – звание, което го издига на същия пиедестал като Мао, Дън Сяопин и Цзян Цзъмин и макар да не носи специални правомощия, дава знак, че Си не бива да бъде предизвикван, пише в. „Ню Йорк таймс“. Всички тези титли отразяват статута на Си като един от най-влиятелните съвременни лидери на Китай. Днес той получи нов петгодишен мандат начело на партията и представи новия ръководен екип, но не посочи свой приемник, пораждайки спекулации, че смята да управлява и след втория си мандат, допълва вестникът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.