Д-р Светослав Георгиев: Някои венерически болести са без симптоми и са опасни. Бързо се изследвайте при съмнение

Д-р Светослав Георгиев. Снимка: e-vestnik

Д-р Светослав Георгиев е специалист по кожно-венерически заболявания с 25-годишна практика по специалността. Работи в Кожно-венерическия диспансер в София.

– Д-р Георгиев, намаляха ли болестите, предавани при полов път, заради страха от СПИН и предпазните мерки за тази болест? И увеличиха ли се след като отмина истерията, предизвикана от СПИН-а?

– Не може да се каже точно. Има цикли в разпространението на някои болести. Едни се увеличават, други намаляват. Общо взето, в дълъг период, културата на хората се подобрява, някои болести постепенно намаляват, откакто практикувам като лекар.

– Да направим кратък преглед на венерическите болести. В миналото сифилисът е бил много опасен, сега като че ли рядко се среща?

– През 50-те години е бил силно разпространен, не само в градска среда. В затънтени села, из Родопите, цели семейства е имало болни от сифилис. Баща заразява децата си и т. н. Предава се не само по полов път, а с ползване на общи прибори, съдове. Ако имаш раничка в устата, лесно може да се заразиш. Една от причините за създаването на кожно-венерическите диспансери през 50-те години е бил сифилисът. Днес вече е рядкост. Има го, но не много. И лечението му се подобри със съвременните медикаменти. Но няма как да изчезне. То и срамни въшки, и краста се среща постоянно, въпреки цивилизацията (смее се).

– Гонореята (трипер) ли е най-разпространена днес?

– Тя също намаля, но има. Гонореята е опасно заболяване, защото дава усложнения от гледна точка на детеродни способности. И при мъжете, и при жените.

– Тоест вследствие на болестта може да настъпи безплодие? Ако болестта не се улови и лекува навреме?

– Да. Ако стане хронично, ако се изкара два три пъти един след друг. Може да се заразиш няколко пъти, да се излекуваш и пак да се заразиш. Няма имунитет. Това важи и за сифилиса, и за трихомони и др.
Има един опасен щам, причинител на гонорея от различен вид, който не се лекува с обичайните антибиотици. Лекува се само с 1-2 вида антибиотици с инжекции. Единият вид го няма у нас. Тези антибиотици са създадени покрай американската армия. Щатски войници в Азия са се заразявали с този вид гонорея, наричана на жаргон „азиатски трипер”. Среща се във Виетнам, Камбоджа.

– Гонореята може ли да се каже, че е повече болест на мъжете или на жените? При кой по-често се среща?

– Не. Среща се по равно и при мъже, и при жени. Нали за секс става въпрос? (смее се).

– А при мъжете или при жените болестта по не личи, тоест може да не забележат навреме, че са се заразили?

– При жените по не се забелязва. Разбира се чак когато жената зарази някого. Не при всички жени, но при повечето болестта се проявява със слабо течение, тя може да не знае, че е заразена. При мъжа има течение, и парене, усеща го веднага. Така една жена може да зарази няколко мъже, зависи от половия й живот.

– На коя болест трябва да обърнем повече внимание, по важност и честота?

– Трихомоните.

– При жените или при мъжете се среща по-често?

– И при жените, и при мъжете. При жените има по-силно течение, по-бързо се усеща. При мъжете също има течение и парене, отделя се секрет, по-мътен. Общо взето, симптомите са едни и същи, има тънки разлики. Важно е при съмнения да се направи хубаво микробиологично изследване.

Д-р Светослав Георгиев. Снимка: e-vestnik

Това е паразит. Лекува се с друг тип лекарства. Предава се само по полов път. В това число орален и анален. По въздух и с общи предмети не се предава. Примерно общи кърпи и т. н. – това са митове и легенди. Има шега за такива случаи – „Може ли да се хване СПИН от тоалетна чиния? – Може, ако другият не е станал от нея” (смее се).

– Като споменахте СПИН – той затихна като че ли у нас?

– По-малко е. Най-малко от всичките изредени дотук. Поне в България е така. Има теория, че на Запад ползват повече противозачатъчни и по-малко презервативи, а у нас повече презервативи, затова СПИН е по-малко. Но не може да се докаже.

– Покрай СПИН-а започнаха повече презервативи да използват, това се отрази и на другите болести?

– Да, постреснаха се.

– Другата опасна болест?

– Хламидии – това е неуточнен вид между вирус и бактерия. Няма симптоми, много от пациентите нищо не усещат. Може да засегне и други органи, освен половите – появяват се болки в големите стави, по-рядко в очите. Ако не се лекува навреме, също води до усложнения в детеродните способности.

– Има ли и други зарази без симптоми?

– Например микоплазма и уреяплазма – бактерии, които се пренасят горе-долу без симптоми. Може да ги носиш с години и да не разбереш. Без лабораторно изследване не може да се разбере.

– Оказва се, че Господ е измислил много микроорганизми да тормозят хората, като правят секс? Как да се опазваме?

– Тичайте с гуменки (смее се). При съмнения човек трябва веднага да си прави лабораторно изследване. Например при жените има едно заболяване бактериална вагиноза, при което има засилено течение, неприятна миризма. А при мъжете няма симптоми и могат да го разпространяват без да знаят. И други от споменатите болести нямат изразени симптоми при някои пациенти, затова трябва да се търси лекар и прави изследване при всяко съмнение – като се усети някаква миризма, някакво течение, зачервяване. И изследване в добра лаборатория, защото някои бъркат, трихомоните например ги бъркат с определен вид бактерии.

– Кои лаборатории са добри?

– Трудно е да се каже. Не мога да изказвам такива мнения. Всеки да търси компетентен специалист, който ще го насочи.

Здраве, Наука & TexИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.