Каталуния: Независимостта е обявена, ще я има ли?

Демонстрация в Барселона в подкрепа на референдума за независимост. Снимка: Ла Вангуардия

Регионалният парламент на Каталуния взе решение за отделяне на областта от Испания и за обявяване на Каталунска република, предаде Ройтерс.

Сепаратистки ориентираните депутати избухнаха в аплодисменти при обявяването след тайното гласуване на резолюцията, приета със 70 гласа „за“ при 10 „против“ и 2 „въздържал се“.

Преди това каталунските законодатели взеха друго решение – за започване на „учредителен процес“ за отделяне на областта от Испания. Тази резолюция предвижда изработване на конституция и започване на преговори „на равна нога“ с правителството в Мадрид за сътрудничество.

Повечето опозиционни депутати – социалистите, от Народната партия и „Гражданите“ – бойкотираха вота и напуснаха залата.

Минути по-късно испанският Сенат одобри въвеждането на пряко управление в Каталуния, а испанският министър-председател Мариано Рахой призова за спокойствие.

„Призовавам всички испанци за спокойствие. Върховенството на закона ще възстанови законността в Каталуния“, написа Рахой в Туитър минути след спорното гласуване в каталунския парламент, което вероятно ще бъде обявено за незаконно от централните власти.

В началото на парламентарното заседание на парламента в Барселона говорителят на главната опозиционна партия „Сиудаданос“ („Граждани“) Карлос Карисоса, размахвайки резолюцията за обявяване на независимост, заяви на регионалния премиер Карлес Пучдемон: „Този документ, написан от вас, разрушава най-святото нещо – съжителството“ в Каталуня.

„С този документ вие оставяте каталунците, които не ви подкрепят, осиротели, без правителство. Ето защо „Сиудаданос“ няма да ви позволи да опропастите Каталуня“, добави Карисоса и скъса своето копие от внесената за обсъждане резолюция.

„Днес е тъжен, драматичен ден в Каталуния. Днес е денят, в който вие (сепаратистите) извършвате преврата си над демокрацията в Испания“, заяви говорителят на „Сиудаданос“.

Сепаратистите имат минимално мнозинство в каталунския парламент, въпреки че са взели под половината от гласовете, заради испанския избирателен закон, който дава по-силна представителност на по-слабо населени райони.

Хиляди хора, събрали се пред парламента на Каталуния, за да подкрепят стремежа на автономната област за отцепване от Испания, започнаха да се радват и танцуват, след като регионалното законодателно събрание гласува резолюция за обявяване на независимост, предаде Асошиейтед прес. Множеството наблюдаваше процеса на гласуването и броенето на живо на големи екрани.

Испанският Сенат одобри пряко управление на Каталуния

След като автономната област обяви независимост от Испания, Сенатът, горната камара на испанския парламент упълномощи правителството на министър-председателя Мариано Рахой да управлява пряко Каталуня от Мадрид.

Сенатът взе решението за задействане на член 155 от конституцията с 214 гласа „за“ при 47 „против“ и един „въздържал се“.

Мнозинството от членовете на испанския Сенат гласуваха министър-председателят да бъде упълномощен да предприеме неизползвани досега конституционни мерки за установяване на контрол върху управлението на Каталуня, включително уволняване на каталунския премиер Карлес Пучдемон и неговото правителство и ограничаване на правомощията на областния парламент.

Сега испанското правителство трябва да реши как и кога да приложи мерките. То казва, че те са временни и имат за цел да възстановят законността в Каталуня, отбелязва Асошиейтед прес.

Испанският премиер е взел решение да свика извънредно заседание на правителството довечера съобщи в. „Вангуардия“.

В речта пред сенаторите Рахой заяви, че ако правителството получи съгласие да задейства член 155 от конституцията, който му разрешава да въведе пряко управление на Каталуня, първото му решение ще бъде да уволни каталунския лидер Карлес Пучдемон и министрите му.

Рахой подчерта, че пряката намеса на централната власт в Каталуня няма за цел да отнема права и свободи на каталунците, а да ги защити.

Ставащото в Каталуня е „явно нарушение на законите, на демокрацията, на правата на всички и това има последствия“, заяви испанският премиер.

Рахой заяви, че каталунският премиер Карлес Пучдемон е можел да спре ескалацията на кризата с Мадрид, но е отказал да го направи.

„Той и само той“ е виновен за задействането на член 155 от конституцията, заяви Рахой.

„Това е законен, демократичен механизъм, който е одобрен от испанците и съществува в огромното мнозинство от страните, които ни заобикалят“, изтъкна испанският премиер.

Член 155 от испанската конституция никога не е бил задействан, откакто в Испания бе възстановена демокрацията преди четири десетилетия.

Обвинения в бунт срещу каталунски политици

Испанският генерален прокурор възнамерява да повдигне обвинения в бунт срещу отговорните за гласуването в подкрепа на обявяването на независимост на Каталуния, предаде Асошиейтед прес, като се позова на прокуратурата.

Генералният прокурор проучва дали обвиненията да бъдат отправени само срещу каталунското правителство, включително премиера на автономната област Карлес Пучдемон и вицепремиера Ориол Жункерас, или да засягат също така членове на ръководството на каталунския парламент и депутати, заяви говорител на прокуратурата. По думите му обвиненията може да бъдат повдигнати още в понеделник.

Испанското законодателство предвижда наказание до 25 години затвор за бунт, с по-леки присъди, ако бунтът не е довел до насилие.

Последствията

В много области Каталуня е успяла да си извоюва право на автономия, откакто след смъртта през 1975 г. на диктатора генерал Франсиско Франко демокрацията в Испания е възстановена. Образованието, здравеопазването и вътрешният ред и сигурността са все сфери, в които регионът има правомощия сам да ръководи делата си.

Рахой предлага Мадрид да поеме контрола над регионалната администрация, в която работят близо 200 000 служители. Как точно ще действа централната власт засега не е ясно. Един от възможните варианти е испанските министерства да контролират пряко съответните регионални ведомства.

По думите на Рахой временната власт ще има право да уволнява държавни служители, а всички решения на регионалната администрация ще подлежат на задължително одобрение от Мадрид.

Във всички 17 автономни области на Испания правото да свикват предсрочни регионални избори имат изключително и само регионалните правителства. Рахой иска временно, що се отнася до Каталуня, това право да бъде прехвърлено на него.

Испанският премиер възнамерява и да се ангажира до шест месеца да свика извънредни регионални избори. Понастоящем каталунските сепаратисти, които на последните избори през 2015 г. спечелиха общо 48 процента от гласовете, държат 72 от мандатите в 135-местния регионален парламент.

Рахой най-вероятно ще се надява свикването на предсрочни избори да наклони баланса на силите в полза на политическите формации, които са срещу независимостта – особено в полза на тези, които се безпокоят от изтеглянето от областта на централите на стотици компании поради опасения от възможното оставане на независима Каталуня извън ЕС.

Макар и испанският премиер да не иска каталунският парламент да бъде разпуснат, той иска да ограничи правомощията му.

В частност парламентът да не може да определя нов регионален премиер, докато Рахой не свика предсрочни регионални избори. Освен това той няма да бъде в състояние да упражнява парламентарен контрол над дейността на временната власт, която ще бъде назначена след отстраняване на сегашното регионално правителство – правомощие, предвидено да отиде временно при испанския Сенат.

Каталунският парламент няма да има право да приема законодателни актове, противоречащи на член 155, а централната власт ще има право да налага вето на законопроекти.

Каталуня и Страната на баските са единствените две автономни области в Испания със своя собствена полиция. Испанските власти искат да поемат пряк контрол над каталунската полиция, известна под името „Мосос Д’Ескуадра“, и отправиха предупреждение, че ще обмислят варианта да засилят присъствието на испанската национална полиция, както и на жандармеристките подразделения на испанското министерство на вътрешните работи, известни като Гражданска гвардия. Срещу началника на „Мосос Д’Ескуадра“ Жозеп Траперо вече се води разследване на испанските власти за подмолна противодържавна дейност.

Мадрид ще засили контрола си над регионалната хазна, като по-специално ще направи така, че никакви бюджетни средства или постъпления да не бъдат използвани за пропагандиране на отделянето от Испания. В навечерието на референдума на 1 октомври Мадрид въведе пряк контрол над бюджета на Каталуня в опит да осуети гласуването.

Според намеренията на Рахой испанските власти ще поемат надзора и над управлението на каталунската обществена телевизия и обществените радиостанции, които се проявиха като едни от основните рупори на отделянето от Испания.

Правителството му ще „гарантира излъчването на информация, която да е достоверна, обективна и балансирана“ и „в която се зачитат ценностите и принципите на испанската конституция и нейните разпоредби, отнасящи се до Каталуния“, каза Рахой.

Туск: За ЕС обявяването на независимостта не променя нищо

Решението на каталунския парламент да обяви испанската автономна област за независима не променя нищо за ЕС, като той ще продължи да разговаря само с Испания, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

„За ЕС нищо не се променя. Испания остава единственият ни събеседник“, написа Туск в Туитър. Той призова испанското правителство да избере „силата на аргумента, а не аргумента на силата“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.