Обитателите на Източния полюс възкресяват разбития от тях „двуполюсен модел“

Иво Инджев

Както и друг път съм отбелязвал, публично бръщолевещите глави не се замислят особено дълбоко за смисъла на папагалската си логорея. Може сто пъти да им обясниш, че “пълен консенсус” е нонсенс, защото консенсусът означава съгласие без изключения, т.е. пълно съгласие. Но “пълната пълнота” си остава сред любимите глупости на политическото каканижене. Върви си по релсите като “влакова композиция”, т.е. влаков влак.

Сред оксиморонните изрази, приети и повтаряни у нас противно на логиката, е и терминът “двуполюсен модел”, от който автоматично и без замисляне върху етимологията на думите се подразбира, че става дума за модела на противопоставяне, за антагонизъм. “Двуполюсният модел” пък е сред любимите мантри на политшамани, като Андрей Райчев, който обикновено онагледява мислите си с ръце, показвайки как са противопоставени двата полюса.

Истината, която всеки ученик научава от малък, е, че Южният и Северният полюс са две трудно различими на картинка с просто око ледени (полу)пустини.

Разликата между двата фризера е предимно в това, че на Южния няма бели мечки (рай за пингвините в това отношение). Иначе и на двата полюса е адски студено и негостприемно за човеците, които не са приспособени от природата с достатъчно козина, за да оцеляват по такива места без да одират кожите на мечките за тази цел. Е, за сметка на това, човеците измислят начини да заявят присъствие и в най-негостоприемните части на планетата – стига да си напрегнат мозъка.

Свидетели сме на такова напрягане на мозъците в двете основни партии у нас ГЕРБ и БСП, които дадоха прекалено много доказателства за взаимната си любвеобилност през годините и започват да се чувстват застрашени от израждането на поколението, което създават заедно в общото им иглу. В резултат сега ни изиграват възраждането на “двуполюсния модел” на остро противопоставяне с цел нахъсване на своите отбори и отхвърляне на слуховете за общуването им под юргана на съглашателството.

Конгресът на БСП вчера само дето не обяви “курс на въоръжена борба” срещу игото на ГЕРБ. На което днес ГЕРБ отговаря със спешен контрафорум, “за да отговори на агресията на БСП”. Разиграват сценария, по който ДПС и “Атака” се нахъсваха взаимно в разцвета на театралната им дейност.

Поне за пред публиката изглежда, че ГЕРБ направо са принудени (ох, как не му се ще на Борисов да напуска удобната роля на добряк, ама “няма как”) да изоставят своя толкова превъзнасян от споменатия по-горе шаман и други подобни нему (его)центризъм. Та нали Борисов е политическа рожба на левите кукловоди от московския театър на сенките, които доведоха мадридския таран за разбиване на “двуполюсния модел”! Разбиваха го по подобие на Брежнев от вица за падащия самолет, от който изхвърлил американския президент, вместо да скочи той според жребия, когато му дошъл ред да постъпи като другите, скочили преди него, за да може самолетът пак да набере височина.

Банално е да се повтаря, но май се налага: Кобургът и неговият ученик Борисов разбиха заедно и един след друг десния полюс, за да вирее левият, заедно с който бившият цар си управлява царска, а след това щафетата пое Борисов и го игра антикомунист, еволюирал, т.е. деградирал до центрист. Хитро, безскрупулно и печелившо като тактика, която обаче няма стратегическа перспектива. Поради което се налага някои да си припомнят как от центъра се прави дясно- почти както от омлета яйца, за което Бжежински говореше, за да онагледи връщането към свободното пазарно общество след ерата на комунизма.

Толкова аплодисменти събра Борисов от левия сектор на стадиона за успешното си превъплъщаване в ролята на унищожител на десния полюс (след като се представяше за антикомунистическо плашило в общия им бостан – за Борисов всеки ден беше Хелоуин години наред) със средствата на популизма и личната си животинска харизма (пардон, но така си го хвалят другарите- като суперполитическо животно). Сега го връщат на изходно положение да говори за ужасите на комунизма, за да приласкае отново разколебаните сини “разбити авари”, които застанаха зад него, когато се правеше на страшен антикомунист.

Да, земята не е плоска, но плоският данък е (капиталистически) факт със социалистическо бащинство. И майчинство, в наше време. Както е факт народняшко-левеещото поведение и риторика на гербаджиите. Коя от двете формации представлява Северния и коя Южния полюс?

Объркващо е за нормалния компас, защото всъщност става дума за сливане на Източния и Западния полюс в българското общество чрез тази партийна шашма.

И на двата “полюса” в случая няма бели мечки. Когато ГЕРБ изпращат на сборищата на синовете (и дъщерите) на великата (руска) мечка край язовир “Копринка” (бивш “Георги Димитров”) гербаджийския шеф на групата за дружба с Русия в Народното събрание Красимир Велчев, те излъчват точно това послание: и ние обичаме руския казачок.

Във въпросната група за дружба с Русия (най-голямата сред подобните в този парламент) БСП и ГЕРБ са си разделили на съпредседателски начала привилегията да демонстрират от името на двете партии любовта си към чуждата държава – защото нищо проруско не им е чуждо.

Останалото е “шменти и капели”, както “ясно” се изрази Борисов при една своя среща с българи в Германия по времето, когато още не можехме да повярваме, че такъв човек е яхнал държавата – а още по-малко, че ще я пришпорва , скачайки и качвайки се на седлото, повече от всеки друг шмекер, появявал се на хиподрума в най-новата ни история. Заложили са него и той “пичели” досега. Състезанието между руските троянски коне обаче продължава.

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.