Конфронтацията нанася само поражения върху испанската и каталунската икономика

Асошиейтед прес

Заведение в Барселона. Снимка: е-вестник

Ако малкият каталунски град Сорт е един от най-известните в Испания, Ксавиер Габриел може да твърди, че е допринесъл до известна степен за това.

Габриел управлява лотариен магазин наречен La Bruja de Oro – Златната вещица – в град, чието име съвсем подходящо означава „късмет“ на каталунски. Късметът, че е продал много печеливши билети е направил магазина изключително популярен, а освен това спомага за успешното развитие на онлайн бизнеса.

Кризата, свързана с усилията на Каталуния да стане независима, промени живота на 60-годишния Габриел. Той се присъедини към над 1500-те компании, които през последните седмици местят централите си извън богатата област. Компаниите се опасяват най-много от това, че повече няма да бъдат обхванати от законите на Испания и ЕС, ако Каталуния успее да се отдели, завличайки дейността им към неизвестни територии.

Дойде време да се вземе решение, каза Габриел, който дава работа на 16 души и се определя като горд каталунец.

Също като Габриел повечето компании, които местят централите си, не прехвърлят работници и активи, както става например с активите на банките или с производственото оборудване. Засега това е главно нещо като застраховка във връзка със законодателството.

С разрастването на политическата криза обаче има риск компаниите да отложат инвестициите и наемането. Има данни, че туристите отлагат резервации вероятно изплашени от кадрите, показващи действията на полицията, уличните демонстрации и стачките.

Освен това има риск ситуацията да се влоши преди да започне да се подобрява – решението на централното правителство в петък да поеме пряко управлението на областта може да изостри много ситуацията, ако има съпротива било то на гражданите или на местните власти, като каталунската полиция.

Няма никакво съмнение, че кризата има опустошителен ефект върху икономиката, каза Хавиер Диас Хименес, преподавател по икономика в престижния испански университет IESE Business School.

Засега финансовите пазари в Испания отчитат умерен спад, отразявайки очевидната надежда на инвеститорите, че напрегнатата ситуация в крайна сметка ще бъде преодоляна.

Испанското правителство насрочи регионални избори на 21 декември в Каталуния и след това може да обмисли промени в конституцията, които да поуспокоят някои от поддръжниците на независимостта. Това обаче може да отнеме време, допълни Диас Хименес, като се има предвид колко склонни към конфронтация са двете страни.

Списъкът на компаниите, които местят централите си включва двете най-големи каталунски банки Caixabank и Sabadell, а те са сред петте водещи испански банки. Сред тях е и производителят на пенливо вино Codorniu cava, с което е известна Каталуния.

Друг добре познат производител на пенливо вино Freixenet също планира подобни действия, ако продължат стъпките към независимост.

Гигантът в издателския сектор Planeta, най-голямата издателска къща в света на испански език и втора във Франция, също премести официалния си адрес от Каталуния.

Caixabank съобщи, че е отчела „умерено“, но временно изтичане на депозити заради кризата. След това банката се е възстановила.

Котировките на акциите на Caixabank, Sabadell и други компании отчитат резки колебания – след вота за независимост на 1 октомври те спаднаха и скочиха след обявяването на решението на компаниите да преместят централите си.

Собственикът на лотарийния магазин Габриел казва, че продажбата на билети този месец са скочили с близо 300% спрямо миналата година – повишение, което той обяснява с масовата подкрепа на решението му да премести бизнеса си.

Диас Хименес казва, че решенията да се местят централите, макар и за момента да не засягат работните честа, са само върхът на айзберга.

Плановете да се изнесат централните офиси на фирмите или да се инвестира на друго място ще се увеличат, като някои компании ще отидат например в Полша и никога няма да се върнат, допълва той.

Хората, които са мислили да инвестират в Испания и Барселона започват да преосмислят намеренията си, посочва Диас Хименес.

„Не става дума само за Каталуния. Става дума за неправилните действия на Испания, която се оказва несериозна страна, тъй като не може да реши този въпрос,“ отбелязва той.

По ирония на съдбата кризата се случва точно когато Испания се радва на един от най-бързите икономически растежи в Европа.

Икономиката й, която е четвъртата по големина в 19-членната еврозона, отчете значителен тримесечен растеж от 0.9 % през второто тримесечие. Правителството остави без промяна прогнозата си за нарастване на брутния вътрешен продукт тази година с 3,1 на сто, но преразгледа прогнозата си за догодина от 2.6% на 2.3 % заради политическата криза.

Международната рейтингова агенция Moody’s предупреди, че ако продължи политическата безизходица и в крайна сметка се стигне до независимост на Каталуния това сериозно ще подкопае кредитния рейтинг на страната.

Засега изглежда туризмът е най-тежко засегнат. Експерти посочват, че в Каталуния през първите две седмици на октомври, т.е. веднага след референдума, секторът бележи спад от 15% на година основа.

Туризмът представлява около 11% от испанския брутен вътрешен продукт, който е на стойност 1.1 трилиона евро (1.3 трилиона долара), като Каталуния и нейната столица Барселона представлява около една пета от него, тъй като са най-популярната туристическа дестинация.

Нестопанската организация Exceltur, която е съставена от 25 водещи испански туристически групи, очаква растежът на туризма тази година да забави темпа си на растеж от 4.1 % до 3.1 %.
Само в Барселона резервациите са спаднали с 20% спрямо миналата година, посочват те.

Ако тенденцията продължи през последните три месеца на годината, секторът може да загуби до 1,2 милиарда евро (1,41 милиарда долара), което пък може да засегне работните места.

Анализаторите се опасяват, че желанието на движението за независимост на Каталуния да създава колкото се може повече социален и икономически хаос за Испания, може да влоши ситуацията.

Каталунското национално събрание, едно от главните сепаратистки сдружения в Каталуния, открито говори за бойкот на водещи испански компании и за големи стачни действия.

„Испания, туризмът й, всичко зависи много от имиджа,“ казва Диас Хименес. „И това просто я убива,“ допълва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.