Робърт Мълър демонстрира сила с първи обвинения срещу приближени на Тръмп

Плакат в Русия приветства избора на Тръмп за президент

Президентът Доналд Тръмп се опита да омаловажи първите обвинения в разследването на връзките на неговата /предизборна/ кампания с руската намеса в /американските/ избори, но тези обвинения са недвусмислен сигнал към Белия дом и към други хора от лагера на Тръмп: Робърт Мълър се е захванал сериозно с работата си.

Отправяйки към (бившия) мениджър на кампанията на Тръмп и към още един сътрудник обвинения в пране на пари, и осигурявайки си признание за виновност от трети съветник на кампанията, специалният прокурор показа, че ще се рови надълбоко в миналото в търсене на криминална дейност и че ще използва агресивно своите широки пълномощия.

Това хвърли в смут някои приближени на Тръмп, разтревожени какво и кой може да се окаже следващата мишена на Мълър, въпреки че Белият дом публично отрече връзка на тези събития с президента и неговата кампания.

„Така те (екипът на Мълър) демонстрират сила пред всеки, когото биха потърсили в хода на това разследване, и му показват, че не се шегуват“, каза бившият федерален прокурор Патрик Котър. „Така че ако дойдем при вас, ще трябва да говорите пред нас. Манафорт не направи това и вижте какво му се случи.“

Манафорт и Рик Гейтс са обвинени в пране на пари, данъчна измама, заговор за измама срещу САЩ и други нарушения. Вчера те не се признаха за виновни. Обвиненията, в които вменяваните им престъпления са щателно конкретизирани, изглежда са само първият залп от Мълър.

Той бе назначен от заместник-министъра на правосъдието Род Розенстайн през май, след като Тръмп уволни директора на ФБР Джеймс Коми, който ръководеше разследване дали кампанията на Тръмп е била в сговор с Русия за влияние върху (президентските) избори в САЩ през 2016 г. Мълър получи мандат да разследва потенциално съглашателство и „всеки въпрос, който възниква или може да възникне пряко от разследването“.

Тръмп отрича всякакво съглашателство с Русия и наричаше разследването ту „фалшивка“, ту „лов на вещици“. Русия също отрича да се е намесвала в изборите през 2016 г.

С първите обвинения, предявени в понеделник, Мълър показа, че не се бои да използва пълномощията си, и хората от правителството на Тръмп забелязаха това. „Едно нещо, което ме безпокои в по-широк план, е, че Розенстайн, давайки такъв широк мандат на Мълър, сътвори това чудовище“, каза бивш служител от Белия дом, пожелал анонимност.

Бивш съветник на кампанията на Тръмп изрази опасения, че разследването може да засегне и бизнеса на Тръмп.

ЧЕРВЕНА ЛИНИЯ

В интервю за „Ню Йорк таймс“ през юли Тръмп посочи, че Мълър би пресякъл „червена линия“, ако тръгне да разследва бизнеса на семейство Тръмп. Според юридически експерти Мълър няма да бъде разколебан от представата на Тръмп за правилните рамки на разследването.

„Не мисля, че прокурорите се влияят от това за какви червени граници говорят политиците“, каза бившият федерален прокурор Робърт Кейпърс.

Професорът по наказателно право Йенс Дейвид Олин от правния факултет на университета „Корнел“ каза, че Мълър, отправяйки обвинения за финансови престъпления срещу Манафорт и Гейтс, цели да ги накара да сътрудничат и да разкрият други прегрешения.

Редица адвокати казаха, че признанието за вина на Джордж Пападопулос, обявено от екипа на Мълър в понеделник, може в крайна сметка да насочи към по-тясна връзка с кампанията и да притисне и други хора да пропеят.

Докато обвиненията срещу Манафорт и Гейтс не са свързани с работата им в кампанията, Пападопулос призна, че е излъгал пред ФБР за контактите си с чужди граждани, за които се предполага, че са имали връзка с руското правителство, докато е бил съветник на кампанията.

Прокурорите казаха, че са арестували Пападопулос през юли и той им сътрудничил.

„Един Господ знае какво ще говори този човек сега“, каза бивш съветник на кампанията на Тръмп. „След като сътрудничи, той може да заложи всякакви лъжесвидетелски капани за останалите.“

Според Котър фактът, че Мълър е разкрил признанието за вина на Пападопулос, „е имало за цел да опровергае всякакви твърдения, че делото срещу Манафорт и Гейтс не е свързано с Русия“.

Бившият високопоставен агент на ФБР Франк Монтоя смята, че обвинението срещу Манафорт и признанието за вина от Пападопулос показват, че Мълър няма да се огъне пред натиска на Белия дом и ще продължи твърдата линия към разкриване на всякакви прегрешения.

„Това много прилича на пътна карта – ще ровим за пране на пари, ще ровим за недеклариране на доходи, ще ровим за по-големи криминални заговори. А що се отнася до „червените линии“на Тръмп – ние ще ги пресечем. И ще ровим за т.нар. съглашателство, или за координирането с руснаците с цел подкопаване на демокрацията“, добави Монтоя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.