„Туитър“-дипломацията на Тръмп на тояги и моркови изнервя Азия

Тръмп и Ким: Илюстрация от тв екрана

В началото на септември, когато на Корейския полуостров нарастваше напрежението заради последните ядрени и ракетни тестове на Пхенян, президентът на САЩ Доналд Тръмп използва „Туитър“, за да критикува съюзника си Южна Корея заради нейното „помиряване“ със севернокорейското правителство. „Южна Корея разбира, както аз им казах, че техните приказки за помиряване със Северна Корея няма да сработят“, написа Тръмп.

„Те разбират само от едно нещо!“, добави Тръмп, като вероятно имаше предвид, че действията на Северна Корея може да бъдат спрени само чрез заплаха с военна сила.

Публичните укори на президента на САЩ срещу отдавнашния регионален партньор изпратиха противоречиви сигнали на Сеул, където президентът Мун Дже-ин от избирането си през май се стреми да засили натиска върху Северна Корея и да я накара да се върне на масата за преговори. Критиките на Тръмп дойдоха и по време, когато той открито обсъждаше възможността за анулиране на търговското споразумение между САЩ и Южна Корея – политически деликатна тема за двете страни, – срещу което Търговската камара на САЩ се противопостави „по възможно най-категоричен начин“.

Седмици след туита за „помиряването“ и след като САЩ се съгласиха да продадат още високотехнологично военно оборудване на Южна Корея и Япония, Тръмп премина към ласкателства, казвайки каква „голяма чест“ е била за него да се срещне с Мун в Ню Йорк в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН.

При Тръмп световните лидери никога не знаят дали получават морков или тояга. Един ден това е похвала, а на следващия е присмех, като традиционният дипломатически протокол е изместен от стратегическа непредвидимост – както за съюзници, така и за неприятели.

„Това изнервя съюзниците. Това изпраща смесени сигнали на противниците“, каза през август за „Гласът на Америка“ Терънс Шуплат, съставител на външнополитическите речи на бившия президент Барак Обама. „Това просто отслабва и обезценява ролята на този президент“, добави Шуплат.

Още преди да стане президент, Южна Корея е била повод за оплаквания на Тръмп по въпроси като военната помощ на Вашингтон за Сеул от началото на Корейската война през 1950 г. И неговите критики често бяха доста остри. „Не мога да повярвам, че не искаме нищо от Южна Корея. Те направиха състояние на наш гръб, а ние похарчихме състояние да ги браним – колко глупаво!“, написа Тръмп в „Туитър“ през 2013 г.

Разбира се Южна Корея не е единствената „боксова круша“ на Тръмп в социалните медии. По отношение на Китай той прескача от похвала („Имам голямо доверие в Китай, че ще действа както трябва спрямо Северна Корея“ – 13 април) към презрение („Много съм разочарован от Китай“ – 29 юли). В серия туитове на 29 юли Тръмп написа: „Нашите глупави предишни лидери допуснаха Китай да трупа стотици милиарди долари годишно от търговия досега […] Те не направиха НИЩО за нас със Северна Корея. Само приказки. Ние няма да позволим това да продължава още. Китай може лесно да реши този проблем!“.

В началото на януари, малко преди да поеме президентския пост, Тръмп нападна в „Туитър“ Китай за това, че „взема огромно количество пари и богатство с изцяло едностранна търговия, но не иска да помогне със Северна Корея. Чудесно!“. Часове по-късно последва рядко срещан отговор от чуждестранно правителство – официалната китайска агенция Синхуа публикува материал на китайски език, в който се отправяше предупреждение, че „пристрастеността към „Туитър“ дипломацията е неразумна“ и че „дипломацията не е детска игра и не може да бъде водена като бизнес“.

Доста любопитен е фактът, че след това смъмряне Тръмп не спомена Китай в своите туитове в продължение на повече от месец.

Сега, когато наближава деветдневна обиколка на Тръмп из Азия (тя започва на 5 ноември и включва посещения в Япония, Южна Корея, Китай, Виетнам и Филипините), той е смекчил подхода си в социалните мрежи и е възприел по-традиционен дипломатически тон. „Говорих с президента Си на Китай да го поздравя за неговото изключително повишение“, написа Тръмп на 25 октомври. „Мелания и аз очакваме да бъдем заедно с президента Си и мадам Пън Лиюан в Китай след две седмици в това, надяваме се, историческо пътуване“.

Правителството, което не е получавало такива ласкателства от президента на САЩ, е това на Северна Корея, чийто лидер Ким Чен-ун е наричан от Тръмп в „Туитър“ и в речи „малкия човек ракета“, намек за многократните ракетни тестове на Пхенян. В хода на войната на думи между Тръмп и Ким през септември севернокорейският водач отвърна на огъня и окачестви президента на САЩ като „изкуфял старец“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.